Verano Kołobrzeg 10.04-1.05.2021

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Verano Kołobrzeg 10.04-1.05.2021

Post autor: darek »

Gieniu

Wiesz ile lat stał i niszczał niedokończony Kolejarz obok wiaduktu obecnie NIVA .
Bo mimo kasy brak było ludzi do pracy.
Niestety dla zarządców WAŻNA jest cena jak najniższa .
Piszemy teraz o obiekcie Verano co z tego że będzie dziś wypucowany pod Klienta jak tam idą najtańsze materiały
Za 5 lat będzie Remont Generalny podobnie jak w Perle
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2021 18:40

Post autor: Zuzza »

zbigniew165 pisze: 29 kwie 2021 05:55 Zuzza basen jest na bazie zabiegowej w budynku C i na pewno go nie przeniosą, a baza zabiegowa pozostaje w budynku C.

Windy dla NFZ :?: raczej zapomnij, bo nic nie słyszałem, są tylko dla komercji do apartamentów. :ugeek:
Zazwyczaj mieszkam w tej części gdzie jest basen. Myślałam ze to jest "D" albo "B". No dobrze,mniejsza z tym. Bardziej mnie interesuje czy jesienią mnie tam zakwaterują bo by mi to pasowało.To znaczy pasuje mi zakwaterowanie koło bazy zabiegowej. Brak kawiarni z tańcami mnie nie martwi. Martwi mnie natomiast ze piszesz że windy nie będzie. Bo słyszałam że będzie i już zdążyłam się ucieszyć. Tarmosić bagaż po schodach na piętro to porażka,powinni kuracjuszom windy udostępnić, w końcu chorzy ludzie tam przyjeżdżają. O wieku nie wspomnę.Windy powinny być wpisane w minimalne standardy sanatoryjne.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Zuza o jakich windach Ty piszesz, bo w Verano są dwie windy, ale jedna przy drugiej i możesz tylko jedną wjechać na stołówkę i do apartamentów nad stołówkami.
NFZ i komercyjni zakwaterowani w skrzydle A, B, C, D i E takich nie mają i dzisiaj panie po dwie targały walizki z drugich pięter, a niektóre z tych walizek były dość duże i baaardzo ciężkie. Jeszcze z tymi walizkami trzeba kawałek korytarzy pokonać.
Ja do Verano n uż na pewno nie pojadę, bo za cenę dużo mniejszą mam hotele z bazą zabiegową Chalkozyn i Koral w rejonie mola i portu i w nich nie muszę targać walizek na drugie piętro/masakra/ :shock: , a jeszcze remont przez dwa lata /przeciągi i zimno w drodze do bazy zabiegowej, bo idzie się przez zamrażarkę/. :shock: z basenu po ćwiczeniach.
Co do zabiegów, posiłków, obsługi i wyposażenia pokoi nie mam zastrzeżeń. :)
Opinię napiszę jak się trochę ogarnę. :lol:
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

zimno w drodze do bazy zabiegowej?

to teraz nie będzie możliwości zakwaterowania w pawilonie w którym jest baza?
Ostatnio do basenu miałam jakieś 20m.
Rzeczywiście na wizualizacjach nie widać windy. Ale może nie wszystko widać.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zuza w Verano byłem przez 21 dni turnus NFZ i dopiero wczoraj stamtąd wróciłem.
Gdy by były windy, to panie wczoraj nie musiały by znosić walizek z drugiego piętra. Jedna drugiej musiała pomagać, bo w pojedynkę znieść walizkę z drugiego piętra, to ma nawet mężczyzna.
Ty cały czas sugerujesz się pobytem w skrzydle C, gdzie jest baza zabiegowa, a tam są pokoje trzy osobowe i jest ich wcale nie tak dużo i również do drugiego piętra bez żadnej windy.
Jeżeli ktoś będzie w Verano w sezonie letnim i będą temperatury ok. 28 stopni, to w łączniku zbudowanym z recepcji do bazy zabiegowej i wyjścia na promenadę będzie 35 albo jeszcze więcej. Brak wentylacji i okien do otwarcia, a jest zbudowany z płyt OSB i pokryty papą.
Ja będąc w sanatorium dokładnie sprawdzam wyposażenie budynków, pokojów i miejsc, gdzie można spokojnie posiedzieć poza pokojem. Były osoby na turnusie, które znały tylko swój pokój, dojście z pokoju na stołówkę i na bazę zabiegową.
Nie były w innych częściach obiektu i niewiele mogą na ten temat powiedzieć.
Nie patrz na wizualizację w internecie, bo wszystko się zmieniło w Verano przez remont, a o windach zapomnij i przygotuj się na wnoszenie walizki po piętrach, chyba, że dostaniesz pokój na parterze.
Jeszcze co do skrzydła C, to nasze koleżanki z A chciały się tam przenieść ze względu na hałas remontu, ale po zobaczeniu pokoju na parterze skrzydła C, gdzie byłaś, zrezygnowały i pozostały w swoim pokoju na drugim piętrze w A.
Pytałem czemu się nie przeniosły, to stwierdziły, że taki standard jaki jest na parterze budynku C im nie odpowiada, bo swój mają lepszy i mają dwójki, a nie trzyosobowe.
Możliwości wyboru pokojów taki jak my mieliśmy nie będzie, bo turnus po nas ma liczyć 300 osób z NFZ, a nas było 160 osób.
Jeżeli są jeszcze pytania, to odpowiem, ale o windach nie będę pisał, bo ich nie ma. :roll:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zuza jeszcze dopowiem, że tak, zakwaterują Cię w skrzydle C, gdzie jest baza zabiegowa, ale w pokojach trzyosobowych i jest to jedyne skrzydło obiektu z którego bezpośrednio wchodzi się na bazę zabiegową.
Z reszty obiektu wchodzimy na bazę zabiegową przez łącznik wybudowany poza budynkiem głównym, który omija plac budowy i jest w nim temperatura taka jak na zewnątrz budynku, tylko na głowę nie kapie w czasie opadów. :roll:
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

raczej mysłałm o zakwaterowaniu w pawilonie D, w ubiegłym roku miałam tam jedynkę i mi się podobało,zwłaszcza że do bazy zabiegowej blisko. W tym roku też bym chciała,zwłaszcza że tam maja być windy po remoncie. Nie biorę pod uwagę możliwości taszczenia walizek po schodach, to jakiś dramat jest. Tylko jak widzę bym musiała poczekać na koniec remontu bo jechać w trakcie to chyba nie jest dobry pomysł..Nie wiem czy nie przełożyć wyjazdu na przyszły rok w tej sytuacji, Albo pojadę gdzieś indziej,bo jak czytam co napisałeś to coraz mniej mi się tam pdoba..
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

no i pokoju trzyosobowego też nie biorę pod uwagę.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zuzza pawilon D obecnie jest w kapitalnym remoncie od posadzki do sufitu z wymianą okien włącznie, które to okna jeszcze w czasie mojego pobytu były zakładane. Z balkonów poskuwane tynki, uzupełniane są ubytki betonu i będzie dopiero zakładane ocieplenie ścian. W chwili obecnej w tym pawilonie jest totalna demolka i nie widziałem tam żadnego szybu windowego, a musiał by być na zewnątrz budynku, bo nie ma możliwości zrobienia windy wewnątrz.
Już ci wcześniej pisałem, zapomnij o windach w skrzydłach, gdzie lokuje się NFZ. Windy są tylko tam, gdzie mieszkają goście komercyjni, czyli w apartamentach hotelowych.
Dodatkowo jeszcze dodam, że w skrzydle A na parterze, gdzie były jedynki jest totalna demolka od posadzek do sufitów, powyrywane drzwi wejściowe i do łazienek, bo pokoje będą przeznaczone po remoncie i przeróbkach dla dzieci niepełnosprawnych z fundacji POLSATU Solorza i muszą być dostosowane do wózków inwalidzkich.
Proponuję ci jechać do Verano za dwa lata, bo tyle mają trwać remonty i budowa nowych apartamentów hotelowych.
Ja do Verano już na pewno już nie pojadę i nikomu nie polecę tego obiektu ze względu na dużą powierzchnię, będzie tam po remoncie pewnie ok. 500 ludzi, bo teraz na turnusie NFZ ma być 300 osób, dodać grupy jakichś strażaków po 120 osób i jeszcze apartamenty, które te istniejące nie były teraz czynne, a jeszcze nowe zostaną dobudowane.

Wyżywienie w Verano jak na sanatoryjne było dobre, jedyny mankament, to mało zupy, bo podawana w małych salaterkach o poj. ok. 300 ml dla każdego.
Śniadania raz w tygodniu jajecznica, raz w tygodniu dwie cienkie parówki, codziennie jedna mała bułeczka, chleb ciemny i jasny można dobierać.
Na kolację raz w tygodniu połowa wędzonej makreli przeciętej wzdłuż. Do każdego śniadania i kolacji połowa pomidora, często sałata lodowa.
Baza zabiegowa bardzo dobra, a zwłaszcza gimnastyka w basenie solankowym o stężeniu soli 3,3 procent/naturalna solanka kołobrzeska z ujęcia na terenie Verano/.
Pobyt w Verano uważam za udany, chociaż musiałem się przeprowadzać do innego pokoju w innym skrzydle budynku i nosić walizki i rzeczy z drugiego piętra na drugie piętro, co kosztowało trochę wysiłku z bolącą stopą.
Na zabiegi i na stołówkę robiłem dziennie ok 4,5 km.
Jeżeli ktoś ma sprawne nogi, nie przeszkadzają mu odgłosy remontu/kucie i wiercenie ścian/przeciągi i zimno przy chodzeniu na zabiegi i stołówkę oraz wnoszenie ciężkiej walizki na drugie piętro, chyba, że pokój dostanie na parterze, to może jechać do Verano. Jedynek nie ma, bo są w demolce i zostały dwójki i trójki. Standard pokoi różny, zależy od tego w jakim skrzydle dostaniemy przydział, bo numery pokoi są z góry przypisane przez administrację.
Sprzątanie pokoi na dobrym poziomie dwa razy w tygodniu i wymiana ręczników bez problemu i bez opłaty.
Opłata RTV 60 zł od osoby w pokoju, a parking teraz był 17 zł za dobę, ale od 1 lipca 40 zł za dobę.
Wszystkie podane ceny na stronie Verano są aktualne.
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

według moich informacji w budynku D będą windy.

Ale dzięki za wyczerpującą informację, rzuciłeś nowe światło na moje plany, muszę się zastanowić nad tym gdzie jechać,wdziałam że w Verano jest remont ale nie wiedziałam że na taka skalę. Dla mnie jest najważniejsze by pawilon D był ukończony tylko pewnie kiedy to nastąpi to najstarsi górale nie wiedzą. Ale będę czekała.
ODPOWIEDZ