Szczepionki na korona wirusa

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy zaszczepisz się przeciwko koronawirusowi SARS-COV2?

TAK
70
72%
NIE
22
23%
NIE WIEM
5
5%

Liczba głosów: 97

Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2021 18:40

Re: Szczepionki na korona wirusa

Post autor: Zuzza »

berbla65 pisze: 01 maja 2021 22:08 U mnie cały dzień Ok - tylko to zaczerwienienie jakby większe :| spokojnej nocki życzę :P

To super. A jaka to była szczepionka?

berbla - już doczytałam, miałaś pfizera. Czyli tak jak ja. I tak jak ja- bez żadnych NOP, nawet niewielkich.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

agunia3 :kwiat: to czekamy wspólnie na 18 maja. Ja mam o godz. 12.10. Jeszcze 11 maja mam u lekarza kardiologa konsultację.

Mam szczepionkę Pfizera. Cieszę się, że wśród osób zaszczepionych nie ma poważnych niepożądanych skutków ubocznych. Jestem w tej grupie ryzyka i cały czas czytam wszędzie gdzie to możliwe podawane informacje w tym zakresie.

Miłego dalszego świętowania :kwiat: , może jutro deszcz odpuści i będzie grilowanie ;)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Mariolaa to będziesz pierwsza ;) ja mam dopiero o 18.00, też Pfizer. Wcześniej byłam zapisana na Astrę i to u mnie w mieście ale zmieniłam na Katowice bo mieli właśnie Pfizera a skoro już podjęłam decyzję o szczepieniu to chcę przyjąć jak najszybciej te dwie dawki a przy Astrze druga może być nawet do 3 miesięcy. Nie ukrywam, że też trochę przestraszyłam się po wypowiedzi jakiejś pani doktor czy profesor (nie pamiętam nazwiska), że po Astrze ta niewielka ale jednak grupa z powikłaniem czyli z zakrzepicą dotyczy przede wszystkim kobiet 40+ i biorącej hormony.
Miejmy nadzieję, że będzie dobrze :D

A tak poza tym czy ktoś z Was orientuje się czy termin drugiej dawki można ciut negocjować? Moja córka za dwa dni będzie mogła się zapisać ale obawia się, że właśnie potem drugi termin może jej kolidować z sesją i czy jest szansa zmienić choćby o dzień czy dwa czy nie ma na to szans i trzeba dokładnie dostosować się do terminu?
Airam1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 mar 2021 23:26
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Airam1 »

Agunia , drugą szczepionkę Pfizera należy przyjąć po 3 do 5 tygodni. Jak będziesz na miejscu poproś o jak najszybszy termin drugiego szczepienia. Pozdrawiam 😊
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

ja nie mogłam. Druga dawka pfizera po 35 dniach czyli po 5 tygodniach, chociaż producent dawał gwarancje skuteczności po drugim szczepieniu wykonanym po 3tygodniach od pierwszego. Ale wydane zostało po konsultacjach rozporządzenie i druga szczepionka po 5 tygodniach.Pewnie ze względu na ograniczenie dostaw, chcą pierwszą dawką jak najwięcej ludzi zaszczepić. Nic nie wynegocjowałam pomimo że dzwoniłam do dwóch przychodni i na infolinie.

Ale próbować zawsze warto :)
To że mi się nie udało nie znaczy że innym tez się nie uda.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Airam dzięki :) Akurat mi nie zależy na konkretnym terminie drugiej szczepionki, tu mały problem ma moja córka. W czerwcu wszak kończy studia, sesja przecież będzie i obawia się, że termin właśnie tej drugiej dawki jej będzie kolidował. Też powiedziałam jej, że jak będzie na pierwszym szczepieniu to niech poprosi właśnie o to ewentualne delikatne przesunięcie terminu bo skoro i tak druga dawka nie jest określona, że ma być dokładnie tyle i tyle po pierwszej tylko są właśnie te widełki, że od - do to może dzień czy dwa nie zrobią różnicy ;) Tak spytałam czy może ktoś z Was spotkał się z czymś takim... ale mam nadzieję, że nie będą robili problemu z dogadaniem się terminu drugiej dawki.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zuzza moja babcia też ma termin drugiej równo 5 tygodni od pierwszej dawki. Podam taki przykład: córka dostanie termin pierwszej szczepionki 11.05. więc jeśli drugi termin też by był po 5 tygodniach to wypadnie jej 15.06 a wtedy będzie sesja i czy można np. podać drugą dawkę 13.06? Te daty to przykład bo ona może dopiero we wtorek się zapisać ale już się martwi tymi terminami...
Airam1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 mar 2021 23:26
Oddział NFZ: Wielkopolski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Airam1 »

Aga, jak pisze Zuzza termin ma po 35 dniach Ja po 37, a więc nie ma reguły. Z pewnością załatwi 👍
Zuzza
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

pewne można tylko czy się zgodzą? oni raczej oznaczają terminy w tygodniach a nie dniach.Trudno powiedzieć ale warto próbować.

A może warto wynegocjować jakąś popołudniową godzinę drugiego sczepienia? bo akurat godzinę to mogłam wybierać.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ok, dzięki za odpowiedzi :) Mam nadzieję, że wszystko się uda zgrać albo dogadać. Zdrowia życzę :kwiat:
ODPOWIEDZ