Turnusy rehabilitacyjne
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
Re: Turnusy rehabilitacyjne
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 76 razy
Życzymy wszystkim wspaniałych wyjazdów, dobrej rehabilitacji, nowych wartościowych znajomości oraz pięknego wypoczynku
Pełna treść ostatniego rozporządzenia:
„§ 14. 1. Do odwołania warunkiem rozpoczęcia rehabilitacji w ramach turnusu rehabilitacyjnego, o którym mowa w art. 10c ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełno- sprawnych (Dz. U. z 2021 r. poz. 573), jest negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2 uczestnika tego turnusu z materiału pobranego w terminie nie wcześniejszym niż 4 dni przed terminem rozpoczęcia turnusu rehabili- tacyjnego albo zaszczepienie się przeciwko COVID-19.
2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do opiekuna uczestnika turnusu rehabilitacyjnego, jeżeli konieczność jego obecności wynika z wniosku lekarza kierującego osobę niepełnosprawną na turnus rehabilitacyjny.
3. Podstawą wykonania testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2, finansowanego ze środków publicznych, dla osób, o których mowa w ust. 1 i 2, jest skierowanie wystawione:
1) po dokonaniu przez te osoby zgłoszenia za pośrednictwem formularza udostępnionego przez ministra właściwego do spraw zdrowia na stronie internetowej urzędu obsługującego tego ministra lub
2) przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej.”
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 8 razy
- Podziękowano: 28 razy
Natomiast nic w nich nie ma o zmianie początku terminu wyjazdów finansowanych prze PFRON. Dalej od 5.06 - to jeszcze trzy tygodnie.
Chyba, że coś przeoczyłem.
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Staż sanatoryjny: 21
Planować można, lecz to trochę za późno już na planowanie turnusu bez wykonanej wcześniej rezerwacji.Mazrena pisze: 15 maja 2021 09:08 Dobre wiadomości, wracaja turnusy rehabilitacjyjnemożna PLANOWAĆ wyjazdy i testowanie
![]()
Proponuję takie planowanie wykonać już zimą a nawet pod koniec sezonu letniego w poprzednim roku
-
Mazrena
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 14 sty 2017 16:54
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 4 razy
Myślę, że wolne też by sie znalazło gdyby ktoś i teraz szukał, bo nie każdy chce jechać latem, a jesień nie jest oblegana
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 103 razy
- Podziękowano: 76 razy
Skoro dla niezaszczepionych chcą wprowadzać takie restrykcje , to zaszczepionym trzeba by wprowadzić zakaz wychodzenia z domu ... logika tak nakazujeBarbaraB64 pisze: 15 maja 2021 13:18 Wczoraj na jednym z portali internetowych czytałam wypowiedź jakiegoś eksperta notabene zatrudnionego też w firmie Jansen że dla osób niezaszczepionych powinno się wprowadzić godzinę policyjną i zakaz przemieszczania się między województwami i inne restrykcje ,no to może prościej będzie strzelać od razu do takich niepokornych albo getta stworzyć ,ludzie ,dokąd to szaleństwo zmierza ?
Marku , jeszcze teraz można coś fajnego na jesień tego roku wydzwonić .... tzn , znaleźć turnus 14-dniowy
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Staż sanatoryjny: 21
Zgadzam się, że nie każdy/każda chce jechać latem. Jednak zdecydowana większość osób niepełnosprawnych wybiera turnusy rehabilitacyjne w terminach letnich. A już na pewno wolą jechać na letnie turnusy osoby mające wolny czas w wakacjeMazrena pisze: 15 maja 2021 17:26 Hipokryt, dotyczyło tych co mieli zaplanowane , a wstrzymane przez przepisy![]()
![]()
![]()
Myślę, że wolne też by sie znalazło gdyby ktoś i teraz szukał, bo nie każdy chce jechać latem, a jesień nie jest oblegana![]()
![]()
Planujmy letnie turnusy z dużym wyprzedzeniem
- jan19557
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 15 sie 2012 13:01
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 22
-
Mazrena
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 14 sty 2017 16:54
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękował: 4 razy
Planujmy letnie turnusy z dużym wyprzedzeniem
[/quote]
Zdecydowana większość to ile %, nie wiem czy jest sens narzucania zdania....
Nie każdy chce jechać wtedy gdy są dzieci..itd itp....
Ja mogę jechać od listopada do marca,ale muszę dostać dofinansowanie,
zacytuję Jana :Jeszce nie jest za późno na załatwienie dofinansowania z PFRON-u na okres letni. Wolne miejsca też są tylko nie na każde schorzenie
I powtórzę,że moje zdanie dotyczyło powrotu turnusów po decyzji rządu
Tyle w tym temacie