Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Gość

Re: Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Post autor: Gość »

Atina pisze: 15 cze 2021 22:03 Nutko gnojowica w jakiej proporcji ? :roll: Masz na to jakiś patent ;)
Nadstawiam ucha...
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Nie mam patentu ....starym, przekazanym przepisem robię .
Kilogram pokrojonych pokrzyw zalewam 10l wody/deszczówki.... plastikowy pojemnik,
zacienione miejsce,pojemnik przykryty gazą/tkanią ,absolutnie nie pokrywką jakąś :roll:
....tlen pomaga fermentacji oczywiście pod jakimś zadaszeniem i codziennie zamieszać.
Jak przestanie fermentować i zmieni kolor ....powiedzmy brąz/brunatny ,odlać i gotowiec
do podlewania jest. Na 10l wody,litr gnojownicy...do oprysku o połowę miej tego zajzajeru :)
! Pojemnik ustawić na samym końcu działki,....podczas fermentacji capie okropnie :twisted: :lol:
Gość

Post autor: Gość »

Podziękowali 🌹🙂
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 159 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Bardzo dziękuję 🌻
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

A mnie jest dziś zwyczajnie smutno. Kilka dni nie zaglądałam do ogrodu, bo trochę niedomagałam. 😒
Dziś zaglądam, a modrzew pendula objedzony ze wszystkich zielonych igiełek przez jakieś czarne włochate paskudztwo.😪 Przyjrzyjcie się swoim iglakom w ogrodzie, czy nie macie jakiegoś paskudztwa. W tamtym roku objadły mi szczepioną sosnę.😔
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Bardzo dawno temu, gdy tylko królowały gazety :P , znalazłem artykuł związany z uprawą roślin zwany ekologicznymi. Głównym tematem było obsadzanie czy obsianie działki czy pola różnymi roślinami, ale w ten sposób by jedne miały wpływ na drugie, zwłaszcza na szkodniki które je zjadają. Rośliny rosły naprzemiennie, np. miedzy ziemniakami rósł bób i żadna stonka się nie rozpleniła, niestety zapamiętałem tylko ten jeden przykład :roll: ..... innym na nasze ubrania, który na pewno z nas każdy zna jest lawenda :lol: , ale też gałązki drzew iglastych.
Nutka pisze: 15 cze 2021 22:19 ! Pojemnik ustawić na samym końcu działki,....podczas fermentacji capie okropnie :twisted: :lol:
przynajmniej ładne zapachy są :lol:
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Zgadza się ANDY12345 kiedyś tak można było, każdy gospodarz miał kawałek swojego poletka, obsadzał i obsiewał zgodnie z jakimiś zasadami i normami ogólnie przyjetymi. A dziś co......liczy się tylko zysk, więc mamy wielohektarowe uprawy monokulturowe, które niestety degradują środowisko i zaburzają cały ekosystem. Przykładem niech będzie biedronka, której praktycznie już nie uświadczysz, ale za to mszyca pojawia się już w ogromnych ilościach przy pierwszych oznakach wiosny.

Co do lawendy, a i owszem ma swoje właściwości.... odstrasza "namolnych" i nieproszonych gości. 😂😂
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Dawniej gospodarstwa starały się być samowystarczalne i nawet przy kilku czy kilkunastu hektarach było i zboże i ziemniaki i wiele innych roślin, a przy gospodarstwie te o które trzeba było bardziej dbać i nie tak dużo sadzić. Wiele odmian które było smacznych już nie ma albo zostały zmodyfikowane , że już w smaku i wyglądzie nie przypominają pierwowzoru :roll: , a najbardziej mi szkoda pomidorów i ziemniaków.... kto widział prawdziwe "janówki" ? :evil:
Na nieproszonych jest też dobry "zły pies" lub wideodomofon :lol:
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Nutka pisze: 15 cze 2021 22:19 Nie mam patentu ....starym, przekazanym przepisem robię .
Kilogram pokrojonych pokrzyw zalewam 10l wody/deszczówki.... plastikowy pojemnik,
Tyż robię :lol: Mieszanie raz na tydzień... nie mam głowy :lol: Aromat rewelacja :lol: :lol:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

a ja już Myślałem że to jakaś Nowa Piracka rozlewnia firmy Coty czy innych perfumów.
A to Parafianka mieszanie robi.
U mnie to gdy ma padać Gospodarz wywozi na użytki gnojowicę -ma ponad 200 mlecznych krówek :)
Ja mam zapachy a jak jeszcze zawieje to mam Douglasa czy inną perfumerie

Ale jesienią to przyczepkę na ogrodek podwiezie
ODPOWIEDZ