Wiktor Cechini - Żegiestów Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

Witam.
Wczoraj zakończyłam swój pobyt w ,,Wiktor Cechini " i tak jak obiecałam opiszę ,,coś - niecoś " :) :) :)
Budynek położony centralnie w otoczeniu lasu,oddalony odrobinkę od drogi.Powiem szczerze,że jest to miejsce oddalone trochę od cywilizacji jednak jest tam spokojnie,powietrze czyste,po opadach deszczu czuć zapach lasu.Dodam,że do najbliższego sklepu we wsi Żegiestów to spacerek 3km.Choć w samym sanatorium jest sklepiek ale ceny :shock: :shock: :shock:
Pobyt mój rozpoczął się już w sobotę 12.06 a to dlatego,że pojechałam dzień wcześniej i nocleg + śniadanie to kwota 85 zł.
Pokój w którym mnie zakwaterowano to dwójka i od razu dodam,że przez tydzień mieszkałam sama a po tygodniu na dwutygodniowy turnus rehabilitacyjny dojechała do mnie moja córka.W pokoju tv cena 22 zł od osoby za turnus,czajnik 11zł również od osoby w każdym pokoju darmowy internet jeden minus to taki,że nie ma możliwości wypożyczenia za opłatą lodówki a więc w tym czasie gdy za oknem jest wręcz gorąco trzeba było sobie radzić np.chłodząc napoje w zimnej wodzie.Osoby,które miały leki trzymały je w gabinecie pielęgniarek.Jednak panie pracujące w kawiarni były wyrozumiałe i można było np.owoce kupione w sklepie np. w Muszynie,Piwnicznej Zdroju czy tez w Krynicy Zdroju przechować w kawiarnianej lodówce.Dodam jeszcze,że można w kwocie 25zł.wypożyczyć sobie leżaczek i np.posiedzieć na balkonie czy też iść nad rzekę Poprad się poopalać :)
W niedzielę po śniadaniu w dniu rozpiczęcia turnusu wizyta u pielęgniarki w celu przydzielenia miejsca na jadalni oraz w dobie pandemii w celu okazania certyfikatu szczepiennego bądż negatywnego testu. Po obiedzie wizyta u lekarza i miałam okazję poznać super lekarza dr.Ch. wysłuchał,doradził i dostałam zabiegi na których mi zależało tzn.masaż częściowy kręgosłupa,okłady borowinowe,kąpiel mineralną,ćwieczenia w basenie,laser,kąpiel wirnikowa rąk i oczywiście każdy dostaje tzw.kuracje pitną jednak mimo iż woda jest codziennie bo mają u siebie swoją pijalnię to jako zabieg refundowany uznano jedynie 6 a resztę czyli 15 dostałam jak reszta kuracjuszy na gratisie.Zabiegi rozpisane o różnych porach mnie udało się mieć między śniadaniem a obiadem ale byli tacy co biegali jeszcze i po o obiedzie do godz.15.00 .Z czasem jednak mimo sztywno wyznaczonych godzin można było dogadać się z rehabilitantami i udawało się szybko wszystko ogarnąć.Rehabilitanci mimo iż było ich jedynie garstka ogarniają wszystko sprawnie.....wielki ukłon i podziękowanie Pani Danusi,Agnieszki,Marty,Moniki i Justyny oraz dla Panów Szymona i Piotra :kwiat:
Jeśli chodzi o wyżywienie to smaczne,przyprawione i jak dla mnie były wystarczające porcje ale wiem,że panowie troszkę narzekali no ale cóż z tego co mówiono to cena dziennego wyżywienia kuracjusza NFZ to 12 zł :roll: Zostaliśmy podzieleni na dwie tury i siedziało się tak jak mieszkało się w pokoju.
Rozrywki ;) tutaj jeśli ktoś jedzie by poimprezować po zabiegach i wieczorkiem to od razu piszę,że na początku nie było nic,po tygodniu zrobiono ognisko z kapelą góralska a za tydzień występ miejscowej kapeli góralskiej.Kuracjusze sami sobie organizowali czas wieczorową porą a po 1,5 tygodnie zgodzono się na małe potańczenie na tarasie przy muzyce puszczanej z prywatnego komputera kuracjuszy.Chcąc bardziej poimprezować trzeba było jechać np. do Krynicy Zdroju.
Jeśli jedzie się tam samochodem to super ale jeśli ktoś jedzie tak jak ja pociągiem to niedziele tam są straszne i gdy ktoś kogoś nie zabierze samochodem to wtedy nudy bo busy jeżdżą od poniedziałku do soboty i to jeszcze w ograniczonej ilości.
Ja swój pobyt uważam za udany bo odpoczęłam i wróciłam zadowolona :) :) :)
Teraz czas na malutki opis pobytu mojej córki na turnusie rehabilitacyjnym....córka dojechała również w sobotę i również dokonała dodatkowej opłaty.Wizyta u pielęgniarki w niedzielę a u lekarza w poniedziałek....jak powiedziała córką...Mamo nigdy więcej takiego lekarza,bo w sposób jaki ją potraktował dr.G.pozostawiło wiele do życzenia ( wolałabym nie wracać już do sprawy a córka chce zapomnieć o tym lekarzu ) Pobyt jednak w otoczeniu lasu i super powietrza uznała za udany bo odpoczęła i wróciła dziś do pracy wypoczęta :) :) :)
A na koniec...gdybym miała jeszcze raz okazję aby tam wrócić....zrobiłabym to z wielką ochotą :) :) :)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Re: Wiktor Cechini - Żegiestów Zdrój

Post autor: Bibi2 »

Samosiu , dziękuję za ocenę :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

Przyglądałem się drzewiej stronie www owego sanatorium pod kątem ewentualnej kuracji komercyjnej.
Opis kuracji funduszowej dał sporo do myślenia.
Reportaż znakomity i przydatny dla następnych kuracjuszy i kuracjuszek.
Rozumiem, że fundatorem był NFZ.
Pozdrawiam serdecznie.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Serdeczne Podziękowania Samosiu :kwiat: za opinię po pobycie w tym pięknym obiekcie i zakątku Sądecczyzny - choć bardzo sennym, dla ludzi którzy cenią spokój ciszę i świeże powietrze i potrzebują wyciszenia od wielkomiejskiego gwaru, Cieszy fakt że wypoczęłaś i dobrze przebiegła rehabilitacja , Pozdrawiam :)
Gość

Post autor: Gość »

Samosui :kwiat: bardzo dziękuję. Lubię takie miejsca... ale chyba jednak pokusiłabym się o auto. Jeżeli uda mi się pomyślę o zwrot w tej okolicy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzo dziękuję za komentarze pod moim opisem :serce:
Zapomniałam jeszcze dodać,że mimo iż jechałam pociągiem to nie było problemu by z dworac PKP dostać się do ośrodka gdyż miłe Panie z recepcji we wcześniejszym kontakcie podały numer telefonu do Pana,który po wcześniejszym kontakcie telefonicznym za kwotę 15zł.odbiera z dworca i dowozi na miejsce🚗bo inaczek trzeba 2km.by iść piechotką pod górkę...w dniu wyjazdu również po wcześniejszym umówieniu z recepcją ów Pan odwozi 🙂Panie pracujące zaś w recepcji są pomocne i starają się dbać o kuracjuszy🌹Małym minusem był jak wspomniał wyżej dr.G. i wiem,że był nie miły dla wszystkich którzy mieli z nim kontakt😕
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: berbla65 »

Samosiu- dzięki za wyczerpujący i piękny opis - jak znalazł dla przyszłych kuracjuszy👍🥰 pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witajcie....tydzień temu wróciliśmy wspólnie z mężem z ,,Wiktora" Mąż był na turnusie ze skierowaniem z NFZ ja zaś byłam na pobycie prywatnym.Nasz pobyt rozpoczeliśmy dzień wcześniej 24.01 i jakież było nasze zaskoczenie gdy po przyjeżdzie możemy już odbyć wizytę u lekarz i ustalić zabiegi na cały nasz pobyt...trafiliśmy na super doktora,który przydzielił zabiegi takie na których nam zależało🙂Sam obiekt od momentu gdy byłam tam w czerwcu 2021 przeszedł kilka małych zmian ( malowanie,czyszczenie itp.) Pokój dostaliśmy duży na czwartym piętrze ale wiem,że są też pokoje mniejsze ale i można po wcześniejszej rezerwacji telefonicznej otrzymać tzw.jedynkę.Basen był prowadzony przez Pana,który powiem szczerze nie miał zbytnio ochoty na to by kuracjusze na maxa mogli skorzystać z ćwiczeń bo były one monotonne i jak mowili inni nic nie dawaly a szkoda bo inne zabiegi i rehabilitanci je wykonujący zasługują na wielką pochwałę👍Woda ,,Zofia"do picia nadal jest w pakiecie i można pić do woli bo jest na miejscu.Wyżywienie jak dla nas wystarczające i pyszne jak domowe choć byli tacy co narzekali.Jeśli chodzi o rozrywki to było i karaoke i tzw.parkietoterapia💃wiem,że kuracjusze bywali też w Karczmie we wsi na kilku koncertach,pojechali również na wycieczki na Słowację i na Węgry oraz na ognisko organizowane przez biuro podróży ale w samym sanatorium też mieliśmy zorganizowane raz ognisko.Dodatkowym atutem ośrodka stały się oczywiście płatne zabiegi kosmetyczne na twarz i ciało oraz komora hiperbaryczna.Dodam od siebie,że był to pierwszy taki wyjazd mojego męża sam powiedział,że jest zadowolony z pobytu i że odpoczoł a to było dla niego najważniejsze🙂Oboje zaś stwierdziliśmy,że z ochotą jeśli bedziemy mieć możliwość to do ,,Wiktira" znów wrócimy🙂
Załączniki
Zima
Zima
Pijalnia ,,Anna"  oddalona 2,5km.od ośrodka
Pijalnia ,,Anna" oddalona 2,5km.od ośrodka
Pokój
Pokój
Budynek ,,Wiktor"
Budynek ,,Wiktor"
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Samosiu, widzę , że "Wiktara" prawie od podszewki znasz ,
tym razem trochę inne spojrzenie - dziękuję
No i relacja uzupełniona zdjęciami - super :kwiat:
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: berbla65 »

Samosia super uzupełnienie poprzedniego opisu👍 coraz bardziej podoba mi się to sanatorium ale co na to Fundusz? Pożyjemy - zobaczymy :roll: pozdrawiam serdecznie :kwiat:
ODPOWIEDZ