Pogaduchy

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Pogaduchy

Post autor: Kleinehexe »

Przepraszam, że się wtrącę, ale coś mnie tu przywodło. Być może cisza w innych tematach, a może intuicja...
Chciałam się podzielić swoją metodą na bolącą duszę, a mianowicie bliski, jak najbliższy kontakt z naturą. W takich chwilach, jeśli tylko jest taka możliwość, jadę do lasu, nad rzekę, na łąkę (a mam swoje miejsca, gdzie jest wszystko na raz), spaceruję na boso, chłonę najpiękniejsze na świecie zapachy,  dźwięki, widoki. Próbuję oczyścić  umysł będąc uważną, tu i teraz. Wiem,  że niektórzy mogą to uznać za naiwne i niemądre. Mnie bardzo pomaga, niejednokrotnie w bardzo trudnych momentach życia. Aby uwiarygodnić tę metodę, dodam,  że zalecają ją psychologowie i mądrzy psychitrzy osobom cierpiącym na depresję.
Niestety czasem trzeba za to dobrodziejstwo zapłacić w postaci ukąszeń komarów, poparzeń przez pokrzywy, zadrapań od jeżyn. :evil: Ja już to zaakceptowałam, bo wiem ile zyskuję w zamian.
Dziś oprócz wyciszenia, objadłam się dzikimi malinami i nazbierałam liści dębu do przetworów z ogórków, które na mnie czekają. A i moja sunia kocha te spacery.
Szczerze polecam i życzę wszyastkim samego dobra. :serce:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Każda metoda jest dobra jak tylko przynosi oczekiwane efekty ;)

Witaj Kleinehexe :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

No i z deszczyku w gradobicie się przerobiło :roll:
No to Nutko Cię przydusiło :oops: , fakt że przebywanie z naturą wpływa na nasz nastrój, a zwłaszcza w lesie czy w śród drzew. Bodajże w Japonii wymyślili taką "ideę" przebywania i przytulania się do drzew, wspomniałem o tym w "czy wiecie , że".
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Do brzozy trzeba się przytulać..... jakieś zbawienne moce ma, podobno ;)

Przydusiło,to i oddusi..... nie ma co marudzić ;)
Jeszcze chwila,jeszcze momencik,rok szkolny się skończy,to córcia mi podrzuci swój dobytek :D
Jak mnie wezmą w obroty,to mi wszystkie bolączki przejdą :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jedne przejdą , drugie przyjdą :lol: ..... mówią , że czas leczy, tylko czy zawsze i do końca ? :roll:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Też witam :kwiat:
Także nie wiem kto pierwszy wpadł na przytulnie się do drzew, ale również o tym słyszałam. A brzoza to moje ulubione drzewo, dla mnie najpiękniejsze i takie jakieś kobiece. Nie tylko warto się do niej przytulić, ale jej soczek popijać, wiadomo najlepiej pozyskany samodzielnie wiosną.
A jeśli chodzi o drzewa, to jest świetna popularnonaukowa książka "Sekretne życie drzew " Petera Wohllebena (byłego leśnika niemieckiego), dla mnie magiczna.😊
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Nutka u mnie właśnie kończy się dwutygodniowy turnus kolonijny.
Nie ma czasu nic boleć… ani ciało, ani dusza. Wieczorem po kąpieli czytanie książek . Oni padają tak koło 22, a mnie dopiero czas na pranie, sprzątanie zaczyna się, Padam nieprzytomna, grubo po północy a o 5 rano słyszę babciusia już nie śpię.😂
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kleinehexe pisze: 09 lip 2021 14:45 Także nie wiem kto pierwszy wpadł na przytulnie się do drzew, ale również o tym słyszałam.
Zając jak pada deszcz :lol:

Kleinehexe pisze: 09 lip 2021 14:45 A jeśli chodzi o drzewa, to jest świetna popularnonaukowa książka "Sekretne życie drzew " Petera Wohllebena (byłego leśnika niemieckiego), dla mnie magiczna.😊
Na Planet+ jest dokument poświęcony drzewom pt. "Drzewa i ich supermoce" i taki opis filmu : "Drzewa przez 400 milionów lat zdążyły wykształcić mechanizmy adaptacyjne, które umożliwiają im przetrwanie nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. Nauczyły się komunikować ze sobą, wchodzić w symbiozę z innymi roślinami oraz zwierzętami. Prócz tego potrafią zwalczać szkodniki, tworzyć zapasy i się nimi dzielić. Człowiek jednak, zamiast dbać o drzewa, nieustannie je niszczy."
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Z tym zającem to może być dobry trop :lol: :lol: :lol:
Dokładnie o tym samym traktuje książka Wohllebena. Nie jestem pewna, bo mało oglądam tv, ale ten dokument chyba opiera się na tych samych badaniach prowadzonych w Instytucie Maxa Plancka w Dreźnie albo w Lipsku, już nie pamiętam. 🤔
Aż muszę poszukać tego dokumentu na pleyerze.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Na playerze nie ma,ale na you tube znajdziesz :)
ODPOWIEDZ