ZŁOTE MYŚLI-UKOJENIE NAS SAMYCH
-
Gość
Re: ZŁOTE MYŚLI-UKOJENIE NAS SAMYCH
Bardzo często jesteśmy odbierani w sposób, który nas wcale w rzeczywistości nie określa.. Ale....i każdy z nas wyrabia sobie opinię nie znając kogoś...tylko czytając....tyle tylko, że generalnie z reguły nie chcemy poznać osób, których nam czytać nie sposób...ot naturalna kolej rzeczy.
-
forumowicz
-
forumowicz
Nie znaczy że nie odczuwam potrzeby rozmowy ,poznania wartościowych ludzi czasem jakiejś zabawy .
Wiem że były sytuacje gdy ja zawiodłem ,ale też wiele razy to ja zostawałem odepchnięty i już niepotrzebny .
Nie mniej jednak staram się być ufny ,przecież w każdym człowieku nawet jeśli są uśpione tkwią pokłady dobra .
Przez parę lat bycia na tym forum ,z kilkoma przerwami byłem świadkiem zamykania tematów ,nie raz ciekawych ,tylko dlatego że dochodziło do niepotrzebnych zatargów ,kłótni czy wręcz agresywnych ataków.
I pominę to że zawsze znajdzie się kilka osób dla których takie walki to przednia zabawa .
A jednak nadal ufam ,czytam tych których szanuję i wierzę ,że przecież w tak w sumie niewielkim gronie można znaleźć takie rozwiązania ,gdzie nie będzie musiało dochodzić do przykrych sytuacji . A może nie tyle jestem ufny ile naiwny ?
Czy to ,że jednak w większości jesteśmy anonimowi ,musi oznaczać brak szacunku i porozumienia .
Miejmy odmienne zdania ,każdy ma takie prawo ,ale nawet jeśli się nie zgadzamy z czyimś zdaniem ,to wcale nie oznacza że ten ktoś jest gorszy i można takiego człowieka obrażać czy poniżać .
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
A co do naiwności, to ja też z zasady ufam ludziom, jak to się mówi mierzę swoją miarą, i się nie zawiodlam, bo nawet jeśli ktoś chciał w jakiś sposób tę moją naiwność wykorzystać, to zawsze znalazł się ktoś, kto mi pomógł i przed złym ostrzegł. Nie lubię z góry zakładać i przewidywać od razu najgorszego, by tego myślą nie ściągać i w moim przypadku to działa.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
W większości to są durne zaczepki, ironizowanie, upraszczanie wszystkiego. Uwierz mi z tym nie zawsze można się godzić . To tak, jakby dawać przyzwolenie na arogancję.
-
forumowicz
I tutaj też mieliśmy takich ,którzy nawet jeśli na chwilę znikali ,to wracali pod innymi postaciami .
A czasem zwrócenie uwagi powoduje wręcz odmienny skutek i jest dla kogoś takiego doskonałą pożywką .Ale zwracać uwagę trzeba ,może w końcu dotrze .
Tutaj i tak w miarę jest to pilnowane ,ale jak się poczyta różnych osobników w przeróżnych tematach internetu ,to włos się czasem jeży i wściekłość ogarnia .I nikt z tym nic nie robi ,a przecież dzisiaj można namierzyć i znaleźć praktycznie każdego .Dla wielu to zabawa i sposób nażycie bez gram szacunku . Smutne ale prawdziwe .
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

św. Wincenty Ferreriusz, Traktat o życiu duchowym
Nawet twarda skorupa góry mięknie, gdy ją podmyje woda, co dopiero słabe serca ludzkie, gdy poddadzą się podszeptom siejącym niezgodę.
Wanda Markowska, Pańczatantra czyli Mądrości Indii ksiąg pięcioro
-
forumowicz
św. Augustyn z Hippony
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz