Życie ! Blaski i Cienie !

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: Życie ! Blaski i Cienie !

Post autor: ANDY12345 »

A moim zdaniem najlepszy kompromis jest taki , gdy obie strony są zadowolone, bo to znaczy , że obie umieją rozmawiać i się dogadać, a chyba o to chodzi :). Różne sprawy mają różną wagę dla różnych ludzi ...
I w tym cały jest ambaras ,
żeby dwoje chciało na raz ;) :lol: ,.... J. I. Sztaudynger.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Andy nawet najlepszy kompromis nie zapewni zadowolenia żadnej ze stron. Każda z nich w imię drugiej musiała z czegoś zrezygnować 😎
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Andy, tak, by było idealnie. Tylko obie strony muszą tego chcieć i być gotowe na to, by troszkę odpuścić. Jeśli każdy będzie obstawał przy swoim i nie dawał prawa wypowiedzi tej drugiej stronie, zamykał się na to, że istnieją inni ludzie, odmienni pod różnymi względami, jeśli sposobem rozwiązania problemu jest pozbycie się kogoś z przestrzeni, w której każdy ma prawo istnieć, to do kompromisu nie dojdzie. Do tego jest potrzebna dobra wola obu stron i dobry mediator. :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Idealny jest podobno wzorzec w Sevres :lol: , ale my możemy się starać dążyć do tego kompromisu. Gdy nam na jednej rzeczy bardziej zależy , to inną możemy sobie odpuścić, bo ma dla nas mniejszą wartość w przeciwieństwie do drugiej strony i o tym wspomniałem pisząc "Różne sprawy mają różną wagę dla różnych ludzi ..." , można to nawet nazwać poświęceniem :lol:
Z wieloma ludźmi się znam, z wieloma znałem, wielu pewnie jeszcze poznam, z wieloma choć mają inne zdanie mogę dalej utrzymywać kontakty, ale nie za wszelką cenę, bo zawsze są granice których nie powinno się przekraczać aby żyć w symbiozie... byle ta symbioza nie była toksyczna :evil:
Idę w symbiozę z garami ... ciekawe czy się cieszą, bo ja średnio ;) :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak toksyczna to już chyba nie symbioza. :)
Pora taka, że i ja w kotle idę zamieszać ;)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Przecież może być małżeństwo toksyczne (jest to pewien sposób symbiozy), a jest ich wiele. Nie zawsze widać i czuć od razu, a później jest to taka negatywna symbioza :roll: . Pojęcie symbiozy już nie do końca znaczy ścisłe współżycie, które przynosi korzyść każdej ze stron :P
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie będę się spierać, bo się na tym nie znam, ale z tego co pamiętam ze szkoły, to to że symbioza owszem nie musi przynosić korzyści obu stronom, ale nie powinna szkodzić, którejś z nich, bo wtedy ten co korzysta ze współzależności, kosztem drugiego organizmu, staje się pasożytem. Pamięć jest jednak ulotna, a i nauka idzie do przodu, więc popraw mnie jeśli się mylę. :)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Z reguły tak symbiozę pojmujemy, a tak to zapisano w Wikipedii i jest to tylko część objaśnienia:
"Symbioza (łac. z gr. sym- 'współ-' i gr. bíos 'życie')[1] – zjawisko ścisłego współżycia przynajmniej dwóch gatunków organizmów, które przynosi korzyść każdej ze stron (mutualizm) lub jednej, a drugiej nie szkodzi (komensalizm). Jednak często trudno ustalić dokładny bilans strat i zysków współżyjących organizmów. Pojęcie symbiozy zostało ukute przez Alberta Franka w 1877 roku (Anton de Bary, często wymieniany jako jego twórca, użył tego słowa rok później)[2]. W klasycznej teorii symbiozy, zaproponowanej przez Antona de Bary'ego, zawiera się także pasożytnictwo. Jest to uzasadnione m.in. dlatego, że w niektórych układach charakter współżycia może zmieniać się w czasie i jeden z symbiontów (organizmów żyjących ze sobą w symbiozie) może w pewnych okresach czerpać więcej korzyści, stając się pasożytem i doprowadzając do upośledzenia lub śmierci drugiego symbionta."
Net to fajna rzecz :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No i wszystko jasne. Dzięki Andy :) i zgadzam się, że net to fajna sprawa, choć trzeba jak ze wszystkim uważać, bo uzależnia niestety.
Przypomniał mi się taki obrazek z mojego życia, gdy z grupą osób podróżowaliśmy i często były to miejsca, gdzie nie było zasięgu telefonii komórkowej, a co za tym idzie i netu. Każdy mówił, że to takie uwalniające doznanie, żeby nie powiedzieć oczyszczające, ale jak tylko zajeżdżaliśmy do jakiejś cywilizacji, wszyscy gromadzili się tam, gdzie można było się połączyć z netem i z uśmiechem powtarzaliśmy: Ach te Internety! I oczywiście każdy się tłumaczył, że wiesz, trzeba rodzinie dać znać, że wszystko u nas gra i buczy. :lol: ;)
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak, przyzwyczajamy się i jest nam dobrze... a jak zabiorą zabawkę, to czasami jak małe dzieci :lol:
Na wyjazdach rezygnuję z tv, a z netu jak jest płatny.... przecież jestem Centuś ;) :lol:
ODPOWIEDZ