Prewencja ZUS

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Prewencja ZUS

Post autor: anusia153 »

Rehabilitacja lecznicza w ramach prewencji rentowej jest realizowana przez ZUS na podstawie przepisów ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 października 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu kierowania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych na rehabilitację leczniczą oraz udzielania zamówień na usługi rehabilitacyjne (Dz. U. Nr 131, poz. 1457) – dalej r.sz.z.t.

Niezależnie od powyższego należy wskazać, że zgodnie z § 2 ust. 1 r.sz.z.t. o potrzebie rehabilitacji leczniczej ubezpieczonego oraz rencisty, któremu lekarz prowadzący leczenie sporządził wniosek o rehabilitację leczniczą orzeka lekarz orzecznik ZUS. Z § 3 r.sz.z.t. wynika, że lekarz orzecznik ZUS może orzec o potrzebie rehabilitacji leczniczej, orzekając w sprawie niezdolności do pracy do celów rentowych, wykonując kontrolę prawidłowości orzekania o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz wystawiania zaświadczeń lekarskich, a także orzekając o przedłużeniu okresu pobierania zasiłku chorobowego albo o okolicznościach uzasadniających przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Przepisy r.sz.z.t. nie dają podstaw do twierdzenia, że sam fakt skierowania przez ZUS ubezpieczonego lub rencisty na rehabilitację leczniczą stanowi okoliczność usprawiedliwiającą nieobecność w pracy. Należy jedna zauważyć, że rehabilitacja lecznicza może mieć również miejsce w okresie pobierania zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego, a więc w okresie, w którym pracownik jest niezdolny do pracy wskutek choroby. Niezdolność do pracy wskutek choroby, stwierdzona zaświadczeniem lekarskim, stanowi zaś okoliczność usprawiedliwiająca nieobecność w pracy. Zaświadczenie lekarskie stwierdzające pobyt w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej (np. sanatorium, zakład rehabilitacji leczniczej) wystawia się nie później niż w dniu wypisania ubezpieczonego z tego zakładu, a w razie dłuższego niż 14 dni pobytu ubezpieczonego w zakładzie zaświadczenie lekarskie wystawia się co 14 dni.

z net
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

ANUSIA -SKARBNICA WIEDZY :serce: Kto jest za ... :?:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

.... kto jest za , a nawet i przeciw :lol: :lol: :lol: Dzięki Margot , może komuś się przyda, jak jest postawa prawna resztę można w necie doczytać
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

anusia153 pisze:Rehabilitacja lecznicza w ramach prewencji rentowej jest realizowana przez ZUS na podstawie przepisów ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.) oraz rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 października 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu kierowania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych na rehabilitację leczniczą oraz udzielania zamówień na usługi rehabilitacyjne (Dz. U. Nr 131, poz. 1457) – dalej r.sz.z.t.

Niezależnie od powyższego należy wskazać, że zgodnie z § 2 ust. 1 r.sz.z.t. o potrzebie rehabilitacji leczniczej ubezpieczonego oraz rencisty, któremu lekarz prowadzący leczenie sporządził wniosek o rehabilitację leczniczą orzeka lekarz orzecznik ZUS. Z § 3 r.sz.z.t. wynika, że lekarz orzecznik ZUS może orzec o potrzebie rehabilitacji leczniczej, orzekając w sprawie niezdolności do pracy do celów rentowych, wykonując kontrolę prawidłowości orzekania o czasowej niezdolności do pracy z powodu choroby oraz wystawiania zaświadczeń lekarskich, a także orzekając o przedłużeniu okresu pobierania zasiłku chorobowego albo o okolicznościach uzasadniających przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Przepisy r.sz.z.t. nie dają podstaw do twierdzenia, że sam fakt skierowania przez ZUS ubezpieczonego lub rencisty na rehabilitację leczniczą stanowi okoliczność usprawiedliwiającą nieobecność w pracy. Należy jedna zauważyć, że rehabilitacja lecznicza może mieć również miejsce w okresie pobierania zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego, a więc w okresie, w którym pracownik jest niezdolny do pracy wskutek choroby. Niezdolność do pracy wskutek choroby, stwierdzona zaświadczeniem lekarskim, stanowi zaś okoliczność usprawiedliwiająca nieobecność w pracy. Zaświadczenie lekarskie stwierdzające pobyt w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej (np. sanatorium, zakład rehabilitacji leczniczej) wystawia się nie później niż w dniu wypisania ubezpieczonego z tego zakładu, a w razie dłuższego niż 14 dni pobytu ubezpieczonego w zakładzie zaświadczenie lekarskie wystawia się co 14 dni.

z net
Dam i ja Anusi punkcik, ale to co napisane to ja raczej wiedziałam wcześniej jednak na moje pytanie o oceny nie otrzymałam odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Rachel , a tak konkretnie o co chcesz zapytać , może tu wspólnie coś pomożemy :D
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Rachel Witaj :)
Ale chyba przyznasz , że tyle informacji dla początkujących , jakie Anusia tu na forum przekazała to jest bezcenna . Komu chce się szukać lub kto ma tyle czasu aby szukać ? - chyba tylko kto ma dużo wolnego czasu ,, szperać " w informacjach porozrzucanych w różnych informatorach .
Mnie akurat to w tym momencie nie dotyczy , ale to w tym momencie , nie wiem co będzie za tak tzw. przysłowiową chwilę :o
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Margot, a ja myślałam, że na tym forum są osoby, które mają problemy zdrowotne, no bo któż wyjeżdża do sanatorium, na podratowanie zdrowia jak nie Ci, którzy takowej rehabilitacji potrzebują, czyż nie? :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

margot pisze:Rachel Witaj :)
Ale chyba przyznasz , że tyle informacji dla początkujących , jakie Anusia tu na forum przekazała to jest bezcenna . Komu chce się szukać lub kto ma tyle czasu aby szukać ? - chyba tylko kto ma dużo wolnego czasu ,, szperać " w informacjach porozrzucanych w różnych informatorach .
Mnie akurat to w tym momencie nie dotyczy , ale to w tym momencie , nie wiem co będzie za tak tzw. przysłowiową chwilę :o
Margot zapewniam Cię że nie mam za wiele czasu , pracuje zawodowo i jeszcze dużo kilo przybędzie jak na taką "zasłużoną " emeryturkę doczekam . Ale lubię bezinteresownie pomagać , a może ktoś mi kiedyś pomoże.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Rachel chyba źle mnie zrozumiałaś ,otóż moja Droga nie chcę korzystać z renty lub ,, sponsorigu " państwa tylko chcę zapobiegać temu mając dolegliwości kwalifikujące mnie do operacji . Nie czekam na łaskawość lekarzy tylko robię sobie podarunki w postaci prywatnych wizyt w gabinetach rehabilitacyjnych choćby z powodu braku czasu , a tam raczej rehabilitanci dostosowują się do moich potrzeb i możliwości czasowych .
Myślę , że to tylko tyle ...no może jeszcze na koniec - zus jaki płacimy z działalności to chyba sama wiesz i wypadałoby coś z tego mieć , ale mam opory bo są bardziej potrzebujący :)
Nie postrzegam wyjazdów jako ,,wyjazd marki wyjazd " tego akurat nie potrzebuję , jeśli potrzebuję to jadę na wypoczynek prywatnie akurat tam gdzie mam na to ochotę
POZDRAWIAM
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Napisałaś:
"Mnie akurat to w tym momencie nie dotyczy , ale to w tym momencie , nie wiem co będzie za tak tzw. przysłowiową chwilę" - dlatego właśnie się zdziwiłam. Co zaś tyczy się tego co się komu należy to podobnie jak Ty uważam, że skoro płacę regularnie składki ZUS to gdy mam taką potrzebę to powinnam korzystać (każdy człowiek opłaca składki ZUS nawet ten na etacie). Problem w tym, że gdy w październiku zgłosiłam się na zabiegi z NFZ to przystojny rehabilitant poinformował mnie, iż dopiero w listopadzie będę mogła poddać się zaleconym mi przez doktor 5-ciu zabiegom (każdy po 10 razy). Ucieszyłam się, bo to w końcu za miesiąc pomyślałam, ale Pan szybko wyprowadził mnie z tej euforii uświadamiając, że w listopadzie 2014 roku. To smutne ale prawdziwe. Niestety moja firma aż tak doskonale nie prosperuje abym mogłaś wyjeżdżać sobie prywatnie tak jak to robisz Ty. Tobie tylko mogę pogratulować. Moja nie prosperuje aż tak doskonale jakbym ja chciała wszak to jednoosobowa działalność a ten pracodawca czyli ja, niestety ze względu na stan zdrowia nie pracuje tak wydajnie jak powinien stąd i zarobki bardzo mizerne. Wystarcza na opłacenie składki ZUS i na bardzo skromne utrzymanie, a dodatkowym obciążeniem jest mąż z orzeczeniem niepełnosprawności na zasiłku dla bezrobotnych. Przepracował 43 lata a na emeryturę będzie musiał poczekać jeszcze 9 lat. Taka polska rzeczywistość spotyka nas coraz częściej (niestety) :(
ODPOWIEDZ