Sopot MSWiA 16.03

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
hajag
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2022 18:24
Oddział NFZ: Łódzki

Sopot MSWiA 16.03

Post autor: hajag »

Witam, wyjeżdżam do Sopotu 16.03. 2022, sanatorium MSWiA, proszę o kontakt.
kama
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 wrz 2012 22:34
Oddział NFZ: Wielkopolski

Re: Sopot MSWiA 16.03

Post autor: kama »

Pytaj, aktualnie przebywam w tym ośrodku. 👍🙂
hajag
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam, dostałam skierowanie w/w terminie i mam pewne obawy, jak aktualnie wygląda sytuacja i funkcjonowanie w owym ośrodku. Proszę o wszelkie przydatne informacje.
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu.
kama
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć hajag, w sanatorium jest reżim sanitarny ale nie wszyscy go przestrzegaja. Obowiązują maseczki, dezynfekcja rąk. Gorzej ze sprzętem i pomocami. Jedzenie dobre. Personel medyczny i rehabilitacyjny bardzo miły. Jeśli są zabiegi trafione w punkt to jest super. Jest kłopot w porze zabiegów i posiłków z windami (obiekt 10 pietrowy), trochę się czeka zwłaszcza, że z windy mogą korzystać jednocześnie 4 osoby. Pokoje sprzątanie raz lub 2 razy w tygodniu. Nie ma żadnych spotkań towarzyskich ( chyba,że indywidualne w pokojach), wycieczek czy wieczorkow. Blisko do morza daleko do sklepów. Jeśli chcesz jeszcze coś wiedzieć więcej to pytaj. Pozdrowiem ☀️
Awatar użytkownika
DorotaB
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 maja 2011 15:33
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: DorotaB »

Sanatorium MSWiA Helios w Sopocie to obiekt o fantastycznym położeniu. Od promenady biegnącej wzdłuż plaży z Gdańska przez Sopot do Gdyni dzieli tylko kilkanaście metrów. Możliwości spacerów są nieograniczone - kierunek północny (na lewo) doprowadzi do słynnego sopockiego mola, które jest najdłuższym molem nad Bałtykiem (poza sezonem wejście bezpłatne). Przeciwny kierunek spaceru pozwala na szybkie dotarcie do parku w Gdańsku Jelitkowie. Nieopodal sanatoryjnych obiektów znajdują się przystanki autobusowe (w obie strony). Autobus linii 117 dowiezie do Oliwy, gdzie obowiązkowo trzeba odwiedzić Park im. A. Mickiewicza, warto także zwiedzić Archikatedrę, Pałac Opatów z urządzonym w nim muzeum malarstwa oraz muzeum etnograficzne. W przeciwną stronę linie 117 i 143 dowiozą bliżej centrum Sopotu i dworca PKP.
Sopot poza sezonem jest pełen spokoju i uroku. :kwiat:

ps z powodu pandemii kierowcy nie sprzedają biletów w autobusie
hajag
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Witam serdecznie i bardzo dziękuję kamie i DorocieB za kontakt , pomocne informacje. Mocno mnie zbudowaliśmy, inaczej patrzę na wyjazd. Wyjeżdżam pociągiem, w Sopocie będę 8.40, z dworca taxi na miejsce. Czy nie za późno?
Pozdrawiam, życzę miłego pobytu i zachęcam do kontaktu. Może ktoś jedzie w/w terminie?
Awatar użytkownika
DorotaB
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 maja 2011 15:33
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: DorotaB »

Dzień dobry,
9 rano to zdecydowanie dobra godzina by pojawić się w recepcji sanatorium. Ja jestem tubylcem, a do sanatorium Helios na zabiegi kiedyś podjeżdżałam autobusem 117 ale z sanatoryjnego doświadczenia wiem, że rano jest ok najwyżej trochę poczekasz na zakwaterowanie. Miłego pobytu.
Awatar użytkownika
ryszard22
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2019 08:31
Staż sanatoryjny: 16

Post autor: ryszard22 »

Dziesięć lat temu byłem w Heliosie. Wtedy nikt nie słyszał o koronawirusie. Pobyt wspominam mile, dobre zabiegi, miła kadra lekarsko-pielęgniarska, czynne kawiarnie z wieczorkami tanecznymi. Chętnie pojechał bym jeszcze raz. Dołączę dwie fotki sanatorium z tamtego czasu.

Obrazek

Obrazek
kama
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Do Oliwy również mozesz dojechać autobusem 143. Linia 117 kursuje bardzo rzadko. Bilety można kupić u kierowcy, nie jest to jednak pojedynczy bilet tylko karnet skladajcy sie z dwóch biletów na przejazdy pojedyncze i jeden bilet godzinny. ☀️
ODPOWIEDZ