"Kwestia ceny" Zygmunt Miłoszewski
Czekała na mnie dwa lata, widać wszystko ma swoje miejsce i czas.
Polecam tym, którzy lubią opowieści sensacyjne z wątkami podróżniczymi (zwłaszcza dla fanów żeglarstwa, ale i dla miłośników offroadu też co nieco się znajdzie). Wszystko okraszone dozą grozy, a czasem i humoru. Nie zabraknie też ważnych tematów dla całej ludzkości. Nie wiem co na to Pan Zygmunt, ale takie naszło mnie skojarzenie w trakcie lektury: połączenie literatury Dana Browna z Joanną Chmielewską. Powieść jest wielowątkowa i na początku może trochę trudno się wgryźć. Najpierw są wyprowadzone wszystkie wątki, ale gdy zaczynają się ze sobą łączyć, to fabuła wciąga jak błoto.
Czytam wszystko, co mi wpadnie w ręce, też lubię zmieniać gatunki. "Bioróżnorodność" to hasło przewodnie w moim życiu.

Lubię kryminały, ale i horrorem nie pogardzę, zwłaszcza Stephena Kinga. Lubię książki podróżnicze (też je czytam w towarzystwie Google maps) i popularnonaukowe. Od czasu do czasu sięgam po romans czy literaturę obyczajową, ale moją ukochaną książką jest "Władca Pierścieni " Tolkiena, a zaraz po niej saga o Wiedźminie Sapkowskiego, także jak komuś gdzieś zalega jakieś fantazy i nie wie co z tym zrobić, to chętnie przytulę.