Czytacie książki?
- Lewek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2012 20:17
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Czytacie książki?
-
TOMLOVE4IK
- Na forum od: 18 lut 2022 09:06
- Oddział NFZ: Łódzki
Powód: usunięto link
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Wiem, wiem tu nie ma miłośników fantasy, ale może kogoś, kto się nie wypowiada, ale czyta ten wątek i lubi ten gatunek, zainteresuje ta pozycja.
Choć może to nie Sapkowski, ale jestem usatysfakcjonowana, że mogłam się przenieść się w świat baśni w klimacie starosłowiańskim, pełnym magii, rusałek, utopców, boginek i innych przedstawicieli Czarodziejskiego Ludu. Jest wątek kryminalny (w końcu Puzyńska to autorka poczytnych kryminałów), jest wątek miłosny, choć troszkę ukryty, jest oczywiście walka dobra ze złem i ważne przesłanie dla ludzkiej rasy. Ciekawym rozwiązaniem jest podział fabuły na gawędy (zamiast rozdziałów) i anegdoty, znajdujące się na końcu książki. W tekście gawęd znajdują się drogowskazy odsyłające do anegdot, będących uzupełnieniem historii. To "skakanie " po książce może być dla kogoś męczące, ale mnie się to podobało, bo i tak często uzupełnieniam lekturę, szukając dodatkowych informacji w innych źródłach np. mapach, encyklopediach itp.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Określenie "lektura obowiązkowa " przywodzi u mnie złe skojarzenia. Czytam książki od czasu, jak tylko posiadłam tę umiejętność. Pamiętam jak sama wybrałam się do miejskiej biblioteki dla dzieci, by się zapisać. Miałam jakieś 7-8 lat i okazało się,
że muszę wpierw uzyskać pisemną zgodę rodziców, by stać się szczęśliwym posiadaczem karty bibliotecznej. Mimo to z lekturami szkolnymi bywało różnie. Owszem, czytałam je, ale bez entuzjazmu, bo z obowiązku, a nie z wyboru. Do wielu szkolnych lektur, zwłaszcza z okresu pozytywizmu i Młodej Polski, wróciłam po zakończeniu edukacji i dopiero wówczas miałam przyjemność z czytania.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
A ja tam miałam, że lektury czytałam, na studiach również. A jako że była to filologia obca to tym bardziej, a nawet większość w oryginale
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz