Perła Bałtyku, Kołobrzeg 02.02.2022 r.

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Perła Bałtyku, Kołobrzeg 02.02.2022 r.

Post autor: rak1946 »

do leon 43 jak wyglada przyjecie do szpitala uzdrowiskowego w perle czy sa duze kolejki i od ktorej przyjmuja ,czy jest obecnie przeprowadzany remont .milego pobytu i dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Leon43 »

Przyjęcie wiąże się z kolejką. Perła przyjmuje nowych kuracjuszy na parterze obok recepcji. Wg mnie te 30 min trzeba poświęcić jesli przybędzie grupa pociągiem. Ja czekałem krótko. Wywiad był przez telefon, dalej idzie się do recepcji gdzie płacimy za pobyt z góry. Kolejno wybor diety, klucze do ręki i do pokoju. Tego samego dnia jest wizyta u lekarza i zabiegi następnego dnia. Zabiegi są srednio 3 lub 4 dziennie. Ja bylem przed 11 więc bylo sporo osób. Pozniej było mniej. W dniu przyjazdu należy się obiadek. Turnus konczy się śniadaniem. Remontu w znaczeniu ze jest głośno jako takiego nie ma choć caly czas widzialem ekipę remontowa. Na pewno jest rusztowanie na ścianie od morza. Pozdrawiam Leon
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: rak1946 »

Leon 43 dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz ,zycze milego dnia
Awatar użytkownika
re12nia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2011 20:01
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: re12nia »

Leon43 pisze: 13 lut 2022 22:10 Wywołany do tablicy odpowiadam. Obłożenie w Perle jest duże. Czy to jest jest 100 proc tego nie wiem. Jest dużo osób. Niemal co kilka dni są wyjazdy i przyjazdy. Posiłki są w 2 zmianach. Druga zmiana czyli ja mam śniadanie o 9, obiadek o 14 a kolacja 18.30. Posiłki są takie sobie aczkolwiek można kupić sobie inne smakołyki. Perła jest przy deptaku a i sklepy, stragany jeden przy drugim. Rybki w kazdej postaci w tym śledzie w różnych wersjach. Basen czynny....zabiegi od 7.10 do 17.30. Srednio 12 osob w basenie na jednym zabiegu. Basen 30 min. Personel uczynny. Windy nadal dwie. Ja nie korzystam bo kolejki często zwłaszcza w ciagu dnia posiłki przed i po. Schodami szybciej i zdrowiej. Im kto mlodsxy ten ma wyzsze pietro. Do 6 pietra oddziały szpitalne, wyzej rehabilitacyjne. Na 12 pietrze kawiarnia. Ja jestem na tak. Jak coś to chętnie odpowiem.
Dziekuje za odpowiedz !
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Po to jest forum. Mnie ktoś niejednokrotnie pomógł więc i ja chętnie. Wszystkim życzę udanych wyjazdów.
Awatar użytkownika
re12nia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 gru 2011 20:01
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: re12nia »

Chciałabym się dowiedzieć ,czyjest basen czynny,chodzi o gimnastykę w basenie i zabiegi typu borowina-ale taka błotna czy w plastrach proszę o info ,jeśli ktoś może udzielić takich. P :serce: :serce: :serce: :serce:
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witam, odpowiadając na pytania-
Tak, jest basen solankowy i bdb., godziny wejść: 9.55,10.45,11.35 ....i 14.05- te co bywałam i pamiętam. Od godz.16 prywatne wejścia, np.16-16.55... i itd. Wejścia z NFZ- gimnastyka 20 minut, i 10 minut można dowolnie- pływać lub dalej ćwiczyć, co kto chce.. wpuszczają 5-6 minut przed zabiegiem. Trzeba mieć swój czepek, ręcznik, klapki, strój, szlafrok- wygodniej...Naturalna borowina- dla prywatnych, i czasem mają na NFZ, ale mało, jeśli są miejsca, i raczej plastry w większości....tak było u mnie w styczniu.. serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Perła korzysta z borowiny Kolobrzeskie spa. Stosują najczęściej plastry miejscowo. Nie mam.wiedzy co do kąpieli w borowinie. Trzeba zadzwonić i dopytać bo to lekarz przepisuje zabiegi bynajmniej na NFZ.
Basen plus sauny i jacuzzi są dla kuracjuszy ale całość w pakiecie komercyjnie. Dla kuracjuszy z nfz albo basen albo jacuzzi jak to opisała Muzyczka. Mozna dokupić prywatnie w recepcji i od 16 dostępne ale trzeba się zapisać danego dnia na listę. Chętnych nie brakuje. Fajna sprawa. Polecam.
Szpaczek
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2018 19:48
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Szpaczek »

Dzień dobry, pytanie, czy po obiekcie chodzimy w maseczkach?? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witaj Szpaczek, do tej pory tak było... chyba, że zarządzą, że już nie trzeba .. Bywały osoby, które nie nosiły.... Też nikt nikomu cały czas nie zwraca na to uwagi. Dla mnie bywało najgorzej, jak czasem pojechałam windą - to często starsze Panie bardzo narzekały, zwracały uwagę na maseczki, żeby mieć, założyć i upominały... -( a zapominało się po zabiegach)...Bywało też, że osoby szły na spacer, wychodziły z obiektu i podczas szykowania się i wychodząc z pokoju zapomniały maseczki - wtedy zakrywały się troszku szalikiem na twarzy i było okej i nikt nikomu nic nie mówił...Często idąc na posiłek schodami i szybko przechodząc na stołówkę dużo ludzi zapominało maseczkę i nie było z tym problemu. Miałam taką sytuację w styczniu, że maseczkę, którą miałam, potem zapomniałam przy posiłku gdzie ją dałam i wylądowała ona na podłodze i pani kelnerka powiedziała mi o tym i przyniosła mi później nową maseczkę...
Na zabiegach też często nikt nikomu nie przypominał, właściwie ludzie pilnowali się pod tym względem noszenia maseczek. Także fizjoterapeuci czasem niektórzy nie zawsze mieli maseczkę- bywały wyjątki, ale przeważnie mieli... Na basenie PAN bez maski...
Recepcja za pleksą zdarzało się bez maski, większość miała, lekarze nie wszyscy, raczej bez maski. Panie pielęgniarki w swoim własnym pokoju pielęgniarek wkładały maski dopiero jak ktoś wchodził do pokoju po uprzednim pukaniu...
Trudno- taaaaakie czasy....
Sama jak piszę to wydaje to się być może śmieszne, aczkolwiek w przyszłości będziemy się może i z tego śmiać, ale takie czasy... I tak było.....hm ..
Niedawno wczoraj jechałam pociągiem " Wawel" z Wrocławia na Przemyśl, sama młodzież była, sześć osób w przedziale, oczywiście liczę i siebie ( hi)... i proszę wyobrazić sobie, że nikt nie miał maski na twarzy ani też pan konduktor nie zwracał na to uwagi. Wcześniej jadąc odwrotnie w drugą stronę miałam maskę i to też jest męczące 5 godzin w masce...Na dworcu PKP w holu połowę ludzi nie ma masek, już czasami też nie wiem co o tym myśleć, może to wszystko się już rozluźni ...Bo w zeszłym roku chyba w maju była decyzja o zniesieniu obowiązku noszenia masek na zewnątrz. O ile dobrze pamiętam, a może w czerwcu....
Serdecznie pozdrawiam..
ODPOWIEDZ