CZŁOWIEK DLACZEGO TAKI ZMIENNY JEST

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Gość

Re: CZŁOWIEK DLACZEGO TAKI ZMIENNY JEST

Post autor: Gość »

Nie lubię słowa eksperyment w kontekście ludzi. Ci co mnie znają wiedzą, że jestem typowym ekstrawertykiem. Z częścią ludzi na żywo czy wirtualne mi nie po drodze i to naturalne.
Najtrudniej pogodzić mi się z tym, że zawiodła mnie instuicja, że zaufałam komuś za bardzo a ten ktoś to bezceremonialnie wykorzystał śmiejąc się prosto w twarz. Nigdy już do takiej osoby zaufania mieć nie będę.
Druga rzecz to ta kiedy masz zdałoby się wyrobioną opinię o kimś, wydawałoby się niezmienną i nagle dzieje się coś co ją kompletnie zmienia. I wtedy taki smutek i rozczarowanie człowieka napada...😔
To co boli najmocniej to nie stosunki sąsiedzkie, w grupie domów na wsi ale te w rodzinie, często najbliższej, nie mamy czasu aby pielęgnować więzi czy też nie chcemy?
To trudny temat, dodając do tego zmienność nas samych na wskutek różnych zdarzeń tym trudniejszy.
Przeczytałam cały temat, umknął mi kiedyś... wzruszył mnie wpis Fionki i tak pomyślałam ile ludzi już do nas nie zagląda...Brak czasu? Zmęczenie? Rozczarowanie? Zniechęcenie? Brak zaufania? Szkoda...
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

A ja powiem krótko - człowiek zmienia się pod wpływem innych , obyczajów a często będąc kontrolowanym np. przez sąsiadów . Nie ma co tu rozkminiać tego czego nie ma....
P.s. mówiłam o świecie realnym .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Większość ludzi pragnie być lubiana i akceptowana. Chyba nikt nie chce, aby go krytykowano i wyśmiewano.  Dlatego zachowujemy się zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami i normami, obowiązującymi w naszym społeczeństwie. To nic złego, bo to ułatwia stosunki i relacje międzyludzkie, pomaga osiągnąć wspólny cel, pomaga rozwiązywać problemy, zapobiega konfliktom.
Kiedy jednak robimy coś pod wpływem innych, bo chcemy  się im przypodobać choć myślimy inaczej (np. z chęci zysku, albo dlatego, że kogoś lubimy), zaczynamy żyć w zakłamaniu. Np.: sięgamy po jakąś lekturę, bo tak wypada, wywozimy śmieci do lasu, bo inni tak robią, idziemy do kościoła, bo co ludzie powiedzą. W skrajnych przypadkach tolerujemy przemoc i nie reagujemy na złe postępowanie, przyzwalamy na krzywdzenie innych, bo wszyscy tak robią i nie chcemy się "wychylić".
Są też jednostki, które nie ulegają wpływom innych ludzi, wygłaszają odmienne opinie, potrafią przeciwstawić się grupie i odrzucić jej normy, wartości i cele.
Uważam jednak, że jako dorośli i świadomi ludzie to my ostatecznie wybieramy swoją drogę, my decydujemy kim chcemy być i co lub kto na te decyzje ma wpływ. A czy będą one dla nas dobre czy złe? Kto to wie?
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2021 19:47

Post autor: ogrodnik »

dani888 pisze: 07 mar 2022 20:38 A ja powiem krótko - człowiek zmienia się pod wpływem innych , obyczajów a często będąc kontrolowanym np. przez sąsiadów . Nie ma co tu rozkminiać tego czego nie ma....
P.s. mówiłam o świecie realnym .
Dani888, świetnie i swoimi słowami ujęła istotę tematu. Doceniam to, że człowiek ma własne zdanie, i bez ogródek mówi. To ważne. Podobnie już wypowiadałem się wczesniej.
Jeśli się zmieniamy podpatrując innych, by nie być gorszymi, to czysty snobizm.
Ale, jeśli przepisujemy z netu mądre zdania, po to by nas ludzie uważali za.....To jest co? Komformizm?

Nie jest moim celem czepianie się, ale nie lubię lekceważenia mnie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ogrodniku , co masz naprawdę na myśli ? Bo ja jako JA jestem zawsze sobą a wiem , że większości to nie podoba się . I co z tego wynika ? Przeważnie to , że nikt nie lubi prawdy i...mnie .

Ale mniejsza o to , co myślę na dany temat to i mówię , zawsze taka byłam , jestem i pozostanę .
Jeśli komuś to nie odpowiada - trudno , jego sprawa , lizusostwa itd... nie lubię .
Pozdrawiam z Podlasia ;) .
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dani888, Takie miejsca jak NF , publiczne o ogólnie dostępne zawsze były, są i będą miejscem ścierania się poglądów ludzi o różnych punktach widzenia, popierających się wzajemnie. Na to nie ma recepty.
Tu zdani jesteśmy tylko na rozsądek, logikę, i dobre obyczaje piszących.
Co do aprobaty, takich ludzi, którzy mają własne zdanie, to niestety zmartwię cię, ale są w mniejszości, dużej mniejszości, i niezbyt lubiani przez wszelkie kliki, komitywy, ect.
Wiem coś o tym, od samego początku, ale jestem dumny z bycia sobą, i tego nikt mi nie zabierze.
Natomiast, nikt z nas nie lubi być lekceważony przez ludzi nadambitnych, którzy pozornie chcieliby mienić się wysokokształconymi, a na palcach jednej ręki policzyć można wpisy z własnej myśli, a przepisują z netu całe zdania ,karmiąc nas nieudolnie swoją arogancją do innych, w poprzednich wpisach choćby w tym temacie.
Przepraszam za czasem ostre słowa, ale inne nie trafiają do adresata.
Pozdrawiam o poranku, i Miłego dnia życzę. :kwiat:
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ogrodniku :serce: , wcale mnie nie zaskoczyłeś ani zmartwiłeś . Od dawna wiem , ze tak jest , że jestem mniejszością i nie zawsze akceptowaną .
Ale w sumie mnie to nie ziębi ani nie grzeje :) .
W końcu muszą być mniej ważni i ważniejsi :lol: :lol: .
Tymczasem pozdrawiam serdecznie .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Eksperyment ?... a czym jest eksperyment czy doświadczenie w którym cały czas uczestniczymy ? Życie to cały czas eksperyment w którym non stop wybieramy jakąś drogę w którym podobno "wybieramy" świadomie :lol: .
Przecież cały czas uważacie, że wasi bogowie was stworzyli. Tylko po co stworzyli ? czy po to żeby ciągle poddawać próbom, wystawiać na rożne pokusy ? czy to nie eksperyment na waszym życiu ? :lol: ... sex niedobry ale bicie pokłony bożkom to już tak ?
A kto to uświęcił ? religia czy ludzie którzy tę religię stworzyli, żeby inni im służyli ?
Jest taki serial dokumentalny na "Discovery Science" pt. "Zagadki wszechświata z Morganem Freemanem" i w jednym z odcinków w debacie z naukowcami rozpatruje czy istnieje wolna wola. Zastanawiają się , czy można przyjąć, że wszystko co się dzieje lub stanie się w przyszłości zostało ustalone . Już w starożytności twierdzono, że w chwili narodzin mamy zaprogramowane życie przez bogów które nam wybrali.
Czy wiemy do końca , że to nasz mózg steruje naszym zachowaniem, a może jest więcej niż sześć zmysłów ? Ile rzeczy robimy świadomie , a ile podświadomie i czym się sugerujemy podejmując decyzje ? Czy się zastanawialiście nad tym ? Na pewno nie bo wtedy mało czasu by zostało na wykonanie podstawowych codziennych rzeczy..... wystarczą takie jak sterowanie mięśniami podczas chodzenia , oddychania, trawienia czy banalna rzecz jak bicie serca :P
Ilu jest ludzi którzy wierzą w horoskopy, przepowiednie, sny czy kabały. Czy myślą realnie czy wierzą w to co podobno jest zapisane w gwiazdach.
Czy i w jakim stopniu jesteśmy zależni od innych osób czy ich słów lub zachowania ?
W większości ludzie są dualistami czyli uważają , że ciało i umysł są w pewnym stopniu niezależne, lecz nowoczesne metody obrazowania mózgu zdają się wykrywać istnienie wyraźnego związku między procesami zachodzącymi w umyśle i ciele.
Najciekawsze jest to, że zanim podejmiemy świadomą decyzję nasza podświadomość już dawno ją podjęła i to nawet 10 sekund wcześniej :P :lol: .
A co powiecie na sztukmistrza czy ładniej iluzjonistę ? ile razy was oszukał czy wprowadził w błąd... czy może stworzył iluzję .
A może to też eksperyment na was czy uda się iluzja ?..... jestem dobrym czy złym magikiem ;) .
Obrazek
Więcej konkretów w tym i podobnych programach.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Bibi2 »

Andy , nie bardzo rozumiem :roll:
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć. Witam. :kwiat:
Andy12345, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ilu ludziom się naraziłeś.
Wepchnąłeś kij w mrowisko.
Bogów, bożków, zostawiam a temat światopoglądu niech zostanie prywatną tajemnicą każdego.
Jeśli idzie i horoskopy, gwiazdy, nie tak dawno był na forum, frekwencja była spora. Osobiście trzymam się z daleka, od tych tematów, gdyż nie wierzę w to co mówią gwiazdy, horoskopy wywołują u mnie palpitację serca i uśmiech. Ale, faktem jest, że ludzie są podatni na wszystko, co napisane jest w tych cudownie napisanych rzeczach. Wystarczy napisać coś miłego, i jesteśmy ugotowani. Krótko pozwolę sobie przytoczyć kilka zachowań pod wpływem otoczenia lub innych. Dobrego kolegę (koleżankę) należ pochwalić, choć zdajemy sobie sprawę z tego że jest to widoczne i naganne. Co dzień głoszę, że nie cierpię któregoś miejsca, by za chwilę wychwalać go pod niebiosy, spędza w nim większość wolnego czasu.
Natomiast relacje pomiędzy naszym mózgiem, ciałem, zachowaniem naszym, zmiennością uważam, że wszystko wokół nas dzieje się samoczynnie, nasz mózg odnotowuje każdy szczegół naszego otoczenia.
Dziwimy się, skąd śniło nam się to i owo, skoro nie mieliśmy z tym nic do czynienia?
Niestety, mieliśmy chociaż nieświadomie, i nie zareagowaliśmy na to, co przez ułamek sekundy widziały oczy, a zapisane zostało w głowie.
Każdy z nas ma tu własne zdanie, pewnie napisze o tym lub nie.
Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ