Ukraina w Obliczu Wojny

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Ukraina w Obliczu Wojny

Post autor: darek »

Pozwolę sobie na przypomnienie DLACZEGO

Dlaczego prawdopodobnie jest ta wojna;

Dlatego Ukraina się liczy.
Jest drugim co do wielkości krajem w Europie według obszaru i liczy ponad 40 milionów mieszkańców - więcej niż Polska.
Ukraina w szeregach:
1. miejsce w Europie w sprawdzonych zasobach rud uranu do odzysku;
2 miejsce w Europie i 10 miejsce na świecie pod względem rezerw rudy tytanu;
2. miejsce na świecie pod względem badanych rezerw rud manganu (2,3 mld ton, czyli 12% światowych rezerw);
2. co do wielkości rezerwy rudy żelaza na świecie (30 mld ton);
2. miejsce w Europie pod względem rezerw rud rtęci;
3 miejsce w Europie (13 miejsce na świecie) w rezerwach gazu łupkowego (22 biliony metrów sześciennych)
Czwarta na świecie według całkowitej wartości zasobów naturalnych;
7 miejsce na świecie w rezerwach węgla (33,9 mld ton)
Ukraina jest ważnym krajem rolniczym:
1. miejsce w Europie pod względem powierzchni gruntów ornych;
3 miejsce na świecie według obszaru czarnej ziemi (25% światowej objętości);
1 miejsce na świecie w eksporcie oleju słonecznikowego i słonecznikowego;
2 miejsce na świecie w produkcji jęczmienia i 4 miejsce w eksporcie jęczmienia;
Trzeci co do wielkości producent i czwarty co do wielkości eksporter kukurydzy na świecie;
Czwarty największy producent ziemniaków na świecie;
5. największy producent żyta na świecie;
5. miejsce na świecie w produkcji pszczół (75 000 ton);
8. miejsce na świecie w eksporcie pszenicy;
9. miejsce na świecie w produkcji jaj kurzych;
16 miejsce na świecie w eksporcie sera.
Ukraina może zaspokoić potrzeby żywnościowe 600 milionów ludzi.
Ukraina jest ważnym krajem uprzemysłowionym:
1. miejsce w Europie w produkcji amoniaku;
2. i 4. co do wielkości system gazociągów w Europie;
Trzecia co do wielkości w Europie i 8 pod względem wielkości na świecie pod względem zainstalowanych mocy produkcyjnych elektrowni jądrowych;
3 miejsce w Europie i 11 na świecie pod względem długości sieci kolejowej (21 700 km);
3 miejsce na świecie (po Stanach Zjednoczonych i Francji) w produkcji lokalizatorów i urządzeń lokalizacyjnych;
Trzeci największy eksporter żelaza na świecie
Czwarty największy eksporter turbin do elektrowni jądrowych na świecie;
Czwarty największy na świecie producent wyrzutni rakietowych;
4 miejsce na świecie w eksporcie gliny
4 miejsce na świecie w eksporcie tytanu
8. miejsce na świecie w eksporcie rud i koncentratów;
9. miejsce na świecie w eksporcie produktów przemysłu obronnego;
10. największy producent stali na świecie (32,4 mln ton).
Ukraina ma znaczenie.
Dlatego jej niezależność jest ważna dla reszty świata

Dziś w mediach pojawiła się Informacja o rosyjskim DRONIE zestrzelonym nad Polską
Pojawiła się informacja o Zburzeniu Ukraińskiej Fabryki produkującej sprzęt Rolniczy.
Pojawiła się już Informacja że dwa zakłady produkujące Olej Słonecznikowy zostały zrównane z ziemią

Coś ten Człowiek musi mieć w głowie skoro tak mocno zawziął się na Swych do niedawna Braci Ukraińców
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dzień dobry .
Pomijając internet i wiadomości telewizyjne , pojawiają się głosy ( przykładowo u mnie w pracy ) dlaczego pomagamy Ukrainie ,skoro dopuścili się Oni aktów ludobójstwa w latach 1943 -1945 .
Tych zdarzeń nie wolno zapominać ,przez lata było to coś ,co uniemożliwiało dobre kontakty między naszymi państwami .
Dzisiejsze młode pokolenie nie chce żyć w nienawiści i brać odpowiedzialności za tamte wydarzenia . Świat po drugiej wojnie dążył do uzyskania pokoju , zapewnieniu bezpieczeństwa , ku naprawie stosunków . Odpowiedzialnych za tamten okres praktycznie już nie ma i niczym dobrym nie jest podsycanie niepokoju i powrót do wzajemnej niechęci . Pamięć i przekazywanie historii to ważna rzecz ,ale w dzisiejszym świecie ludzie pragną stabilizacji i pokoju.
Dziwnym natomiast jest to ,że po latach hitlerowskiej okupacji , nie zwraca się na to uwagi i w relacjach z Niemcami omija się kres wojenny .
Bez żadnych przeszkód Polacy wyjeżdżają ,pracują tam ,zamieszkują .I ja sam nie byłem od tego daleki ,bo jakiś czas temu także przez kilka miesięcy tam pracowałem . Może tylko sytuacja była inna bo wyjeżdżając tam , a będąc wtedy czynnym alkoholikiem ,mogłem bezkarnie i do upadłego topić się w alkoholu .Zresztą podobnie ma się rzecz z Anglią , bezpośrednim naszym wrogiem nie była ,ale w swojej historii ma wiele przelanej niewinnej krwi w Indiach ,Afryce ,Ameryce czy na licznych swoich koloniach .
Więc dlaczego Ukraina ma być gorsza . Czy tylko dlatego że tam nie da się zarobić tej twardszej waluty .A jest to kraj ciemiężony od wielu lat , liczba ofiar bolszewizmu prawdopodobnie przewyższa tą z drugiej wojny , sama liczba 11 milionów zagłodzonych podczas sztucznego głodu wywołanego przez komunistów jest przerażająca .
Jednocześnie jak tylko mogą zmagają się z tyranią ,która jak obecnie widać dąży do tego aby całkowicie ten kraj pogrążyć .
Mówi się że są na Ukrainie ludzie którzy w dzisiejszych czasach hołdują jeszcze ruch banderowski . Może tak być ,zwolennicy wszelkiej tyranii są na całym świecie . I znowu w odniesieniu do Niemiec ,czy tam nie ma nadal zwolenników faszystowskich . A co najgorsze czy u nas w kraju ,głównie w okresach rocznic niepodległościowych ,na ulicę nie wychodzą ogolone byczki w czarnych skórach ,niosący nazistowskie znaki .
Obecnie cierpią na Ukrainie przede wszystkim dzieci ,One na pewno nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za to co stało się przed laty i to w Ich obronie trzeba teraz stawać . :serce:

Wiem że zarzucono mi ,iż nie podaję źródła informacji jakich przykłady podałem w jednej z wcześniejszych wypowiedzi .
Jak dotychczas osoby tutaj piszące ,również pisały o różnych wydarzeniach z Ukrainy i także nie były podawane takie źródła .
Sam także w jednej ze swoich wypowiedzi prosiłem o podanie pewnych i rzetelnych źródeł .
Natomiast jeśli już jakby na starcie neguje się działania naszego rządu czy instytucji kościelnych ,to jakakolwiek dyskusja dla mnie osobiście nie ma sensu .
A cytowane przeze mnie wtedy przykłady pomocy ,znaleźć można bez żadnych przeszkód w internecie ,na oficjalnych stronach ,jak choćby ta o diecezji tarnowskiej ,która znajduje się na stronie -Tarnów -Nasze miasto .
Jeżeli ktoś ma zastrzeżenia do moich wypowiedzi ,to liczę na odwagę aby powiedzieć mi to wprost .
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Napaść Rosjan na Ukrainę...

Post autor: jacky6 »

Jakoś nie zgłaszają się niewierzący.
A tu mi szwagier sąsiadujący zgłasza alert ...
Bomby jądrowej się boi.
Kuferki spakował - takowe na kółkach - jak ludziska na lotniska się udają.
I nie do śmichu nam.
W spadku po dziadku mamy wspólne izby piwniczne.
Zastanawiamy się jak je zagospodarować do czasu ewakuacji.
Po cichu polazłem do komórki i wydobyłem nasze kuferki - te z którymi jeździliśmy do sanatoriów.
Pasują jak ulał.
Połowica jeno debatuje, które fatałaszki ma zabrać.
Coby były przydatne do trumiennego przystrojenia.
I tak po drodze ze szwagrem - pakując się żeśmy dwie flaszki odwalili...
Ku chwale ludowej ojczyzny...
Qurde - wyglądam na niebiosa a tam pełnia księżyca się szykuje.
I co ?
:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Proponuję te ......FLASZKI PIĆ PO TYM JAK COŚ SIĘ TU BEZ SENSU .....NAPISZE, BO TO JUŻ JEST NIESTETY PO RAZ ....KOLEJNY :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Napaść Rosjan na Ukrainę...

Post autor: jacky6 »

Oczywiście - po zmniejszeniu liter.
Capslok się kłania.
Literatki też są w cenie.

:mrgreen: :ugeek:

Gość

Post autor: Gość »

andrzej1955 pisze: 22 lut 2022 00:31 Niedawno ...car ....dieduszka ....putin przez godzinę uświadamiał i przedstawiał nową historię i przekonywał jakim to oni są państwem praworządnym i ochraniających innych przed wszelką przemocą i różnego rodzaju ...inwazją :o okazuje się że tzw, zielone ludki w rejonie Ugańska i Doniecka to ci którzy dbają o ludzi z tych terenów a nie BANDYCI I ZBRODNIARZE i należy ZŁAMAĆ POROZUMIENIA SMOLEŃSKIE i ogłosić ich ...... niepodległość po czym wysłać ......pokojowe siły zbrojne .....rosyjskie w celu ich .....ochrony
Możesz rozwinąć te porozomienia smoleńskie bo już się pogubiłem. Czy mnie zignorujesz jak z fałszywym niusem o bohaterskich obrońcach z Wyspy Węży?
Gość

andrzej1955 pisze: 16 mar 2022 00:59 Proponuję te ......FLASZKI PIĆ PO TYM JAK COŚ SIĘ TU BEZ SENSU .....NAPISZE, BO TO JUŻ JEST NIESTETY PO RAZ ....KOLEJNY :!: :!: :!:
Andrzeju
Piłeś nie jedź, piłeś nie pisz
Nic tak nie plami honoru jak atrament
Przyganiał kocioł garnkowi.
Twoje wypowiedzi nic nie wnoszą mimo,źe założyłeś ten post. Powtarzasz niesprawdzone informacje np bohaterscy obrońcy z Wyspy Węźy porozumienia smoleńskie :?: to juź wisienka na torcie twoich wypowiedzi. Chcesz zdyskredytować Jackiego za jego powiedzmy spontaniczny wpis. Jesteś moderatorem tego forum? Mnie zakapowałeś do cenzora. Masz potrzebę brylowania ale zostało ci tylko anonimowe forum. Tu otoczony wiernym babińcem powtarzasz niusy a nawet gdy się pomylisz to babiniec tego ci nie wytknie ,bo to przecież nie wypada. Pasjonat mam do ciebie pytanie jako do specjalisty Lepiej być znanym pijakiem czy anonimowym alkoholikiem bo jakoś nie mogę się zdecydować. Naprawdę wzruszyłem się czytając ja to pomagałeś oklejać samochód jadący z pomocą dla ukraińców. To bylo by na tyle a teraz jedziemy na bliźniego w niedziele spotkamy się w kościele.
forumowicz

Krótko ,bo to nie miejsce na niepotrzebne dyskusje .
Temat alkoholizmu jest w innym miejscu ,można tam kierować pytania dotyczące tego problemu .
Specjalistą jeśli już ,to w jakimś stopniu jestem w dziedzinie muzyki .
Odnośnie wzruszenia ,to trzeba pewne rzeczy przeżyć osobiście ,spotkać się z ludźmi którzy tam byli lub stamtąd uciekli .
forumowicz

Kompletnie nie widzę związku miedzy wypadkiem a tematem Ukrainy .
A mitingi są na Orzeszkowej dla uściślenia .Temat choroby alkoholowej jest na tym forum w dziale -Schorzenia różne .
Link do definicji " babińca " jak dla mnie niezrozumiały .
Gość

No to może mnie oświecisz co to za porozumienia smoleńskie bo też nie widzę zwiàzku a nie oponowałeś. Babiniec pisałem o tymwcześniej nie nadążasz? Może wolniej i jeszcze raz?
ODPOWIEDZ