Szczawnica Zdrój Sylwia (od 23.04.2022)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
ewelizarda
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 kwie 2017 18:31
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Szczawnica Zdrój Sylwia (od 23.04.2022)

Post autor: ewelizarda »

Jade do tego sanatorium z NFOZ od 23.04,22.Może ktos był niedawno w tym sanatorium.Interesuje mnie czy zabiegi są na miejscu,basen chyba jest w innym budynku.Jakie są pokoje,wyżywienie.Są jakieś imprezy?Mam nadzieję,że bedzie się chciało komuś napisać :kwiat: Cieplutko pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 mar 2022 10:52 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: uściślono tytuł
ewelizarda
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Re: Szczawnica Zdrój Sylwia

Nikt nie jedzie?Może ktoś może odezwie sie?Pozdrawiam wszystkich,których spotkam na miejscu. :serce:
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2017 14:04
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Pietka 50+ »

Dzień dobry, gratuluję przydziału :) :kwiat: Ewelizardo, mogę Ci podpowiedzieć, że fajne potańcówki były w Budowlanych, można też poruszać nogami pod Palenicą, a w sezonie tańczy się na świeżym powietrzu na placu Dietla...ale to było tak przed pandemią, jak jest teraz, to zobaczysz na miejscu. Baseny najbliżej masz w Solarze i w Budowlanych. Życzę udanego pobytu i super pogody, w Szczawnicy jest co robić :D a gdybyś tak zdradziła z jakiego ogonka kolejki jesteś (znaczy jakie schorzenie) i przy jakim numerze dostałaś przydział byłabym wdzięczna :) Ja już przebieram nogami :lol: Pozdrawiam serdecznie
Acha i jeśli to lubisz, a będzie taka możliwość, skorzystaj - jeśli nie byłaś - z wycieczki na baseny termalne do Vrbowa, fajna sprawa :)
ewelizarda
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj Piętka50+,dzieki za info.Pierwszy raz jade z Nfoz do sanatorium.Z ZUS-u byłam 4 razy/niestety teraz już nie mogę/.Zawsze jezdziłam z tzw.ruchu/cały kregosłupo praktycznie/,a Nfoz przadzielił mnie REUMATOLOGIA.Okolo 1200byl nr,jak juz napisali mi przydzial.Doczekasz się i Ty,pozdrawiam :D
biko
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 maja 2015 11:12
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: biko »

Ja też w tym terminie , może ktoś podpowie jak z parkowaniem pod Sylwią. Ewentualnie parking strzeżony w okolicy .Sylwia to tajemnicze sanatorium w internecie brak oficjalnych informacji nawet Google Maps troche rozmazane.
ewelizarda
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj,szkoda,że nie po drodze.Muszę jechać autobusami,niestety.Najważniejsze,żeby pogoda nam sprzyjała.Zabiegi sa na miejscu,ale na jedzonko trzeba przejść do drugiego budynku.Do zobaczenia ...na miejscu.
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: henrys66 »

Jak będziesz wcześnie to jest szansa zaparkować na bocznej ulicy przy Sylwii. Jeżeli nie, to na przeciwko po drugiej stronie ulicy jest płatny parking. Kuracjusze dogadywali się też z właścicielem posesji powyżej tego płatnego parkingu.
Awatar użytkownika
jagoda_6765
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 cze 2009 21:42
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: jagoda_6765 »

ja jade do Budowlani zaczynam od 19 kwietnia , pisalam na forum ale nikt sie nie zglasza , troszke dziwne a zajedziesz na miejsce a obiekt peka w szwach, pozdrawiam cieplutko moze gdzies sie miniemy na spacerku ja jade pewnie tez pociagiem musze obczaic rozkąd jazdy
tropek33
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2022 06:35
Oddział NFZ: Dolnośląski

Re: Szczawnica Zdrój Sylwia (od 23.04.2022)

Post autor: tropek33 »

Byłam w Szczawnicy w 2012 roku jako pierwsze sanatorium z NFZ - było cudownie. Polecę Tobie jeszcze trzy wycieczki - na rozruch marsz na Bereśnik, następnie wąwóz Homole i coś na co człowiek sam nie wybierze się to - Baseny jaskiniowe w Miszkolcu stanowią jeden z najbardziej oryginalnych i najchętniej odwiedzany kompleks basenów na Węgrzech. Jego cechą charakterystyczną jest lokalizacja w skalnych korytarzach i grotach. Niedawno dorobiono kilkaset metrów nowych korytarzy i obecnie kompleks robi jeszcze większe wrażenie. Przez te lata zmieniło się niemal wszystko!
Naprawdę warto, wpisz w google baseny Miszkolec i odpal grafikę - od samego patrzenia człek się usmiecha. W samej Szczawnicy pojadłam najlepszych pierogów jakie w knajpach serwują oraz samżone rydze na maśle. Miałam okazję być w pażdzierniku - wróciłam z bagażnikiem marynowanych rydzy. Wiadro grzybów zaniosłam na knajpy a oni mi przerobili i zawekowali. Ja sama sobie zazdroszczę takiego wyjazdu. Tobie zyczę tak samo cudownych chwil a potem wspomnień. Pomimo upływu prawie 10 lat obrazy mam jak żywe. Pozdrawiam,
tropek33
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2022 06:35
Oddział NFZ: Dolnośląski

Re: Szczawnica Zdrój Sylwia (od 23.04.2022)

Post autor: tropek33 »

Na tym forum znalazłam dla Ciebie taka opinię - Miejscowośc piękna,godna polecenia każdemu.Sanatorium Sylwia to raczej willa dla 50 kuracjuszy,umiejscowiona w centrum Szczawnicy przy głównej ulicy.Okna mojego niewielkiego pokoju wychodziły wprost na ulicę,W dzień i w nocy bezustanny szum samochodów,autobusów ,motorów i wszystkiego co jeździ.Naturalnie w takich warunkach noce rzadko przespane.Za takie doskonałe warunki potrącono mi 60zł na klimatyczne czyli za wdychanie spalin z ołowiem.W środku osrodek bardzo ładny,pokoje czyste ale małe.O wygodzie kuracjuszy tutaj nikt za bardzo nie pomyślał.1 mała szafa,1 malutka szafka nocna,malutki stolik,brak lustra,bardzo trudno się pomieścić w tak malutkiej szafie z ubraniami,Na szczęście 2 łózka dla 2 osób,więc radocha :). Na łóżku 2 materace obciągnięte jakąś bardzo śliską tkaniną,więc w nocy jeżdziło się po tym łózku jak na sankach w zimie.Jest tv,parę dosłownie programów,brak wi-fi, jest wyłącznie w 1 miejscu na 1 piętrze na korytarzu,chyba włąścicielowi umknęło,że XXI w.mamy.Łazienka dośyć duża,ale kabina malutka i oczywiście 1 wieszaczek na ręcznik.Wszystko pojedyńcze,tylko kuracjuszy 2.Pani doktor miła,sympatyczna,zabiegi słabe,nic specjalnego.Wyżywienie mozna powiedzieć,ze dobre,bo obiady bardzo smaczne,natomiast śniadania to 1/4 pomidorka czasami,3 plasterki cieniutkooooo pokrojonej jakiejś wędliny,łyzeczka dzemu czy serka.Na kolacje coś na ciepło,przeważnie jakies rozgotowane kluchy.Bardzo sympatyczna i pomocna pani,która sprząta,chyba najbardziej przejmuje się naszymi niewygodami.Natomiast wszystko rekompensuje przepiękna miejscowość.
Elżbieta
ODPOWIEDZ