Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 59 razy

Re: Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Post autor: lawenda »

Dzięki Bożenko. :kwiat: Czyli wychodzi na to, że to już przysłowiowa musztarda po obiedzie. Oprysk robiłam wiosną, teraz powtórzyłam, ale widocznie za późno. :( Fakt, nie przyglądałam im się z bliska przez kilka tygodni, a z daleka wyglądały zdrowo. Ćmy już są, gąsienice poczyniły już gdzieniegdzie zniszczenia, ale muszę zawalczyć o moje bukszpany, bo podobnie jak Ty mam ich sporo wieloletnich, strzyżonych w różne kształty i po prostu mi ich szkoda.

Pozdrowienia dla wszystkich kochających ogrody. :kwiat:
I oby wszystkie plagi omijały Wasze ogrody.
gamlog
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2014 10:46
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: gamlog »

No ogrodnicy budzimy się wiosna idzie🌱🌱🌱🌱
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

:) U mnie w tej chwili na parapecie rośnie tylko rzeżucha . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ewana
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2020 07:23
Oddział NFZ: Świętokrzyski

Post autor: ewana »

Rzeżuchę wysiewam około niedzieli palmowej. Lubię jej zapach .Fajny zielony akcent na wielkanocnym stole. :)
Gość

Post autor: Gość »

Rzeżucha rośnie drugi raz, są jej fani w domu.
Na dzlaleczce drzewka obielone, przycięte, winogron też. Wychodzą tulipany i żonkile i hiacynty, kwitną wrzosy na skalniaku. Zasadzona nowa śliwa, kilka malin... nie mogę się doczekać kiedy znowu rozwieszę hamak pomiędzy drzewami. 😁
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Działki ...Ogródeczki ...Balkoniki ...

Post autor: jacky6 »

Dzisiaj pierwsza kawa na ogrodzie.
W słońcu - po pod altaną - choć termometr wskazywał + 17st C - chłodnawo.
Od kilku dni przycinanie krzewów i jedynego drzewa owocowego - pigwy.
A przede wszystkim - wygrabianie liści które przez zimę zakopczykowane chroniły róże i wrażliwe krzewy.
Przed nami jeszcze klika dni prac porządkowych ale widać już efekty.

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzień dobry ogrodnicy. :kwiat:
Mam małe pytanko.....czy to już czas na pierwsze opryski na ćmę bukszpanową. Jak zbierałam zeszłoroczne liście to zdarzyło mi się że z pomiędzy gałązek wylatywały jakieś owady wyglądające na ćmy. Niestety nie zdążyłam im się przyjrzeć tak szybko odleciały.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: BozenaMat »

Cześć Lawendo.... :)
W temacie ćmy bukszpanowej to jestem jak nie ekspert, to już mi niewiele potrzeba. Zawzięłam się i walczę z tym draństwem, bo mam dwa prawie półtora metrowej wysokości bukszpany (dwudziestu 40 cm nie liczę), uformowane w różnej wielkości kule i bardzo mi ich szkoda. Próbuję je ratować i na razie ja wygrywa, ale nie wiem jak długo mi się uda, bo widzę, że coraz więcej bukszpanów w okolicy ginie.
A wracając do pytania. Wszelki oprysk zaczynamy, gdy pojawią się pierwsze gąsienice. Latająca ćma nie wyrządza szkód, składa tylko jaja, dlatego pułapki zdają egzamin, bo wyłapują ćmę. Natomiast gąsienice to już prawdziwe szkodniki.... zjadają liście bukszpanów. Na gąsienice jeszcze jest za wcześnie, przynajmniej u mnie, bo w nocy są przymrozki więc jeszcze się nie pojawiły.
Ale czuwam i monitoruję, by uchwycić zagrożenie i działać.
Jak wyczytałam, to pierwszy oprysk powinno się zacząć w kwietniu... znaczy już na dniach, ale ja bym po prostu monitorowała. Bo zrobisz oprysk, deszcz go spłucze, a gąsienice pojawią się dajmy na to za tydzień. Opryskaj, jak ujrzysz te zielone gady :evil:

Pozdrawiam i powodzenia w walce z tym paskudztwem :)
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki Bożenko za odzew. :kwiat: Będę monitorowała, choć będzie to trudne, bo więcej mnie niema niż jestem w domciu za dnia. :lol: ;) Jeśli nie będzie deszczu, lub przymrozków po niedzieli to zrobię pierwszy oprysk. Ktoś mi ostatnio powiedział, że jest jakiś oprysk olejowy, którego deszcz nie spłukuje i utrudnia wylęganie się larw...... trzeba poszukać, może okaże się skuteczny.

Pozdrawiam i życzę aby zdrowe rośliny w Twoim ogrodzie zawsze cieszyły Twoje i innych oczy. :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Ćma bukszpanowa ...

Post autor: jacky6 »

BozenaMat pisze: 31 mar 2022 15:22 A wracając do pytania.
Wszelki oprysk zaczynamy, gdy pojawią się pierwsze gąsienice.
Latająca ćma nie wyrządza szkód, składa tylko jaja, dlatego pułapki zdają egzamin, bo wyłapują ćmę. Natomiast gąsienice to już prawdziwe szkodniki.... zjadają liście bukszpanów. Na gąsienice jeszcze jest za wcześnie, przynajmniej u mnie, bo w nocy są przymrozki więc jeszcze się nie pojawiły.
Ale czuwam i monitoruję, by uchwycić zagrożenie i działać.
Jak wyczytałam, to pierwszy oprysk powinno się zacząć w kwietniu... znaczy już na dniach, ale ja bym po prostu monitorowała. Bo zrobisz oprysk,

Jakaś receptura na oprysk ...
Pls.
Mam jeszcze uchronione dwie tymczasowe sadzonki i mam nadzieję, ze uda się je uratować i wzrostować .
Po pierwszym ca metrowym bukszpanie pozostało nie tylko wspomnienie ale i około 20 cm odrost...

:mrgreen: :ugeek:
ODPOWIEDZ