Sanatorium Krystyna Busko-Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
jolecka1
Na forum od: 18 kwie 2022 12:41

Sanatorium Krystyna Busko-Zdrój

Post autor: jolecka1 »

Może parę słów po powrocie z sanatorium Krystyna. Otóż mój wyjazd to nic innego jak wielka porażka i strata czasu. Jestem po endoprotezie kolana i bylam pewna ,że moim prowadzącym lekarzem będzie ortopeda, ale niestety okazało się inaczej. Przydzielono mi lekarza dermatologa i tu zaczął się mój koszmar. Juz na pierwszej wizycie wyprosilam basen rehabilitacyjny , o innych zabiegach typu szyna cpm, gimnastyka przyrządowa czy drenaż limfatyczny musialam zapomnieć, bo lekarz stwierdził, że to nie są zabiegi dla mnie ,że mogą mi zaszkodzić. Jednak nie dawałam za wygraną. Po tygodniu wyprosilam gimnastykę przyrządowa, po dwóch tygodniach 2 zabiegi drenaż limfatyczny. Ponadto zachowanie lekarza wobec pacjentów daje wiele do życzenia. W ogóle nie można z nim normalnie porozmawiać , starsi ludzie boją się prosić o zmianę zabiegów. Na koniec turnusu nie ma kontrolnej wizyty ( u tego lekarza).
Jeżeli chodzi o pielęgniarki, rehabilitantów nic złego napisać nie mogę.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Sanatorium Krystyna Busko-Zdrój

Post autor: Felice »

Jolecka, widzę że mamy podobne, nie najlepsze wrażenia z pobytu w Krystynie. Może ktoś, kto jedzie na wczasy sanatoryjne będzie zadowolony , ci co jadą na rehabilitację będą narzekać.
Mam same złe doświadczenia, poza cudownymi ludźmi z pobytu tam po operacji kolana. Po kilku awanturach wywalczyłam zabiegi, które mogłyby mi pomóc. W zleceniu miałam machanie nogą przy drabinkach ;) :lol: . Lekarz ten sam... nawet nie pofatygował się, jak w tymże szpitalu miałam wypadek z ich powodu. Pośliznęłam się na mokrej kałuży po sprzątaniu. Nie chcę wracać zresztą do koszmaru, który przeszłam z ich powodu :(
jolecka1

Dwa lata temu bylam w sanatorium Slowacki ( po artroskopii kolana, ) ,wrocilam bardzo zadowolona. Cudowna pani doktor , super zabiegi , miła atmosfera. Dzis wrocilam z Krystyny i wcale nie odczułam, że bylam na rehabilitacji, a ponieważ straciłam tylko 3 tygodnie postanowiłam ,że tak tego nie zostawię. Mnie to nie pomoże, ale mam nadzieję, że innym tak. W tym tygodniu zostaną poinformowane trzy różne instytucje .
jolecka1

Nazwiska lekarza nie podam , wystarczy tam pojechać i wszystko będzie wiadomo.
IgaM3
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2022 20:45
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 3 razy

Post autor: IgaM3 »

jolecka1 pisze: 18 kwie 2022 17:24 Dwa lata temu bylam w sanatorium Slowacki ( po artroskopii kolana, ) ,wrocilam bardzo zadowolona. Cudowna pani doktor , super zabiegi , miła atmosfera. Dzis wrocilam z Krystyny i wcale nie odczułam, że bylam na rehabilitacji, a ponieważ straciłam tylko 3 tygodnie postanowiłam ,że tak tego nie zostawię. Mnie to nie pomoże, ale mam nadzieję, że innym tak. W tym tygodniu zostaną poinformowane trzy różne instytucje .
Czy były jakieś odpowiedzi na złożone skargi?
elda
Na forum od: 03 paź 2024 19:17
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: elda »

Uzdrowiskowy Szpital Kompleksowej Rehabilitacji KRYSTYNA
ul. Rzewuskiego 3, 28-100 Busko-Zdrój. Właśnie zawiozłam mamę do tego obiektu, jestem zbulwersowana warunkami w jakich zakwaterowano moją mamę z dwiema innymi paniami. Pokój to cela do której wciśnięto 3 łóżka chyba jakimś cudem, bo według mnie dwa łóżka to już byłoby za dużo, jedna szafa z wieszakami to zdecydowanie za mało na 3 tygodniowy pobyt osób niepełnosprawnych. Zamiast trzeciego łóżka powinna stać druga szafa z półkami gdzie zakwaterowane osoby mogłyby umieścić swoje ubrania. Z powodu braku miejsca, ubrania musiały pozostać w walizkach. Jestem zszokowana okropnymi warunkami zakwaterowania, niestety namawiając mamę na pobyt oglądnęłam pokoje prezentowane w internecie. Nie wiem czy jakiś pracownik NFZ widział i zaakceptował takie warunki pobytu, wątpię bo chyba nikt nie podpisałby zgody na uwłaczający godności ludzkiej standard zakwaterowania! Po powrocie do domu o 19,00 rozmawiałam telefonicznie z Mamą i dowiedziałam się, że pokój jest nieogrzewany i marzną w nocy ma być 10 stopni celsjusza. Jestem oburzona.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Elda, jeśli byłaś tak zbulwersowana należało nie zostawiać Mamy na te straszne warunki .
Odpowiednią instytucją na złożenie skargi jest :
Zarząd spółki,
Oddział NFZ,
Rzecznik Praw Pacjenta
elda
Na forum od: 03 paź 2024 19:17
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: elda »

Skorzystałam z rady i złożyłam skargę w NFZ
ODPOWIEDZ