KOŁOBRZEG Perła Bałtyku

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Hejusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2022 18:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: KOŁOBRZEG Perła Bałtyku

Post autor: Hejusia »

Dzięki za opinie, niby zabiegi najważniejsze ale każdy chce żyć w jakichś normalnych warunkach ...
Pozdrawiam i czekam na dalsza relację ;)
Awatar użytkownika
juurr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 sty 2016 11:36
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: juurr »

Witam
IMG-20220415-WA0000.jpg
IMG-20220415-WA0000.jpg (25.8 KiB) Przejrzano 604 razy
Obfitość warzyw do posiłków , ten kawałek sałaty to na 4 osoby

Będą dalsze obrazy
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Hm ... widzę że od mojego pobytu , parę lat temu , dużo się zmieniło. A może wystarczy zmienić oczekiwania ????? ;) Z windy nigdy nie korzystałam .... mieszkałam na 8 piętrze. Posiłki jak dla mnie były w wystarczającej ilości i smaczne. Mamy takie czasy jak mamy. Fundusze sanatoryjne są bardzo niskie a ceny rosną . Mamy wybór .... jechać lub nie . Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
juurr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam
A można i tak
IMG-20220415-WA0001.jpg
IMG-20220415-WA0001.jpg (40.41 KiB) Przejrzano 569 razy
IMG-20220415-WA0002.jpg
IMG-20220415-WA0002.jpg (46.39 KiB) Przejrzano 569 razy
Niestety tak to tylko w restauracji My Fish

PLECAM pyszne rybki
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witam..... ohohoho.!!!...też w styczniu mieliśmy sałatkę na 4 osoby i jedliśmy na zmianę....hi..a potem to już nikt nie chciał... hihihihi..
Jadę 24.09 do Perły Bałtyku na poszpitalne leczenie dorosłych
...mam nadzieję, że będzie ok...i w miarę dobrze...
Juurr myśl pozytywnie i miej dobry humor i pozytywnego nastawienia życzę...i pisz proszę... Najważniejsze morze, spacery, miłe dni z rehabilitacją i cuuuuudnie chwile....Jak dzwoniłam do NFZ to mieli skierowania na kwiecień, że zwrotów, ale ja byłam niedawno, i tak nie mogę często- pracuję... matury, dyplomy i itd...
Będzie dobrze...juurr.... Na którym piętrze gościsz w Perle Bałtyku?...z windą nie ma kłopotu? Oby..... życzę wszystkiego dobrego i jak najlepszych chwil...
Awatar użytkownika
juurr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Hej
pobyt w Perle można porównać do tego jak wszystko podporządkować W I N D Z I E .Mieszkałem na 5 piętrze , średnio potrzeba było 15 min. aby dostać się np. na 1 do zabiegu, lub na 0 do stołówki .Niestety nie mogłem sobie pozwolić na marsze po schodach (zdrówko)
Wyjście na spacer ok.1 godz. plus 0,5 godz. winda ....itd a kuracjusze ,cóż jeśli ktoś porusza się na wózku to do windy się nie dostanie ....
słów brak aby wyrazić gniew,smutek itp jak się zachowują ludzie.........................................
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witam, juurr, rozumiem doskonale i u mnie zdarzały się różne sytuacje. Ale nie dawałam za wygraną, by to mi zaburzyło pobyt i rehabilitację.. A bywało przeróżniscie. Podchodziłam do problemu windy z wielką rezerwą... Nogę mam po wypadku, ale kombinowałam z chodzeniem, u mnie na dół zmuszałam się i mobilizowałam się i jakoś ok.. pomalutku, okulary mi czasem psikusa robiły i źle widziałam schody, szczególnie między 1 piętrem a parterem, te maziaje- wzory marmurkowe zlewały mi się i nie widziałam, gdzie schody kończą się...Czasem i z kurtką schodziłam na posiłek, planowałam wcześniej, by nie jechać czy iść na górę po posiłku, jedno z drugim łączyć, by potem od razu iść nad morze lub na spacer, lub do sklepu..... Szkoda nawet tego opisywać co bywało w windzie i nie ma sensu. Są ludzie i ludziska, jak wiadomo wszędzie.. Budynek 11 piętrowy, gdzie na górze są przeważnie komercyjni i do nich chcą też, by winda dotarła..I potem ona zjeżdża, czasem dwie prawie równocześnie, bo ludzie czekając oba przyciski naciskają..i wtedy jeszcze dłużej czeka się...eh.. A pokoi b.duzo na każdym piętrze, ludzi z 400.. może więcej, może mniej...Niestety- winda- to jedyny sposób poruszania się dla ludzi schorowanych i nie mogących iść schodami, jak i z wyższych pięter, i dla starszych...i ciężko 5-8 razy w ciągu dnia latać schodami ciągle...Mnie też ciężko było na początku przyzwyczaić się. Tydzień jeden było ok., Bo chodziły 3 windy, następnie dwie były, a jak i nowy turnus zjechał -ok.150 osób... Irytacja i zdezorientowanie i ludzie skarżyli się, do recepcji to i tamto.

Później schodami zaczęły schodzić, przed posiłkami tzw.pielgrzymki lub tasiemce... dużo ludzi. .hi... Chyba wtedy zatrybilam i przyzwyczaiłam się, nie było innego wyjścia, trzeba było radzić sobie. Też mieszkałam na 5 piętrze. Zauważyłam, że jak jest problem z windą, ludzie bywają zaniepokojeni, zirytowani i itd. i bywały osoby niemiłe w windzie, uwagi przeróżnego typu... Ale nie powinniśmy się tym tak przejmować i od tego uzależniać swój pobyt...I sugerować się, i denerwować, a zdystansować, by pobyt był udany. Jest b.blisko morze, są inne "plusy" w Perle Bałtyku... Ja tak starałam się podejść. Myślę, że nie jest to sanatorium dla ludzi, którzy mają problem z chodzeniem. Tak też bywa w innych miejscach - są takie lub inne niedogodności, mniejsze lub większe...
Dziękuję bardzo za napisanie, sama zastanawiam się, jak dam radę od 24 września jak zacznę turnus, ja to nic, ale jak zjedzie moja mama od 1 października, 85- letnia kobieta słabo chodząca, tylko z balkonikiem na 2 tygodnie...eh...Po Twoim wpisie strasznie zastanawiam się... Zaliczka płacona już...A tłumaczyłam Mamie, że trzeba pół godziny przed posiłkiem już zjeżdżać, tak wcześniej, bo długo czeka się... że nie da rady, będzie Jej ciężko, uparła się, bo ja jestem, tj.. będę.. eh..... Pamiętam też takie osoby, że oczekiwały na parterze koło recepcji, siedząc często na fotelach, by nie jechać do pokoju, bo jest problem z windą.. Juurr, jednak jak piszesz, że pobyt trzeba było przyporządkować windzie, to chyba dawałeś sobie radę!!👍

Na koniec- miła prawda- winda zawsze na mnie czekała ok.godz 22 na dole, koło recepcji ( wtedy nie było z nią żadnego problemu), jak wracałam ze spaceru z mola...lub z koncertu...hi.... serdecznie pozdrawiam 🌹
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

juurr pisze: 27 kwie 2022 22:47 Hej
pobyt w Perle można porównać do tego jak wszystko podporządkować W I N D Z I E .Mieszkałem na 5 piętrze , średnio potrzeba było 15 min. aby dostać się np. na 1 do zabiegu, lub na 0 do stołówki .Niestety nie mogłem sobie pozwolić na marsze po schodach (zdrówko)
Wyjście na spacer ok.1 godz. plus 0,5 godz. winda ....itd a kuracjusze ,cóż jeśli ktoś porusza się na wózku to do windy się nie dostanie ....
słów brak aby wyrazić gniew,smutek itp jak się zachowują ludzie.........................................
To smutne , że w takim niby " dobrym " ośrodku , kuracjusze mają ograniczoną możliwość przemieszczania się . Nie każdy może chodzić po schodach :roll: , szkoda , że rządzących to nie interesuje :(
Gość

Post autor: Gość »

W czasach gdy powstawał ten ośrodek jeździli do wód ludzie "zdrowsi", młodsi. Było to bardziej prewentorium 🤔. Może dlatego ktoś zaprojektował tam taką liczbę wind...
To moja teoria, nie musi być prawdziwa.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Zawsze mozna dostawić zewnętrzne , jak np w MEWIE II :)
ODPOWIEDZ