CZŁOWIEK DLACZEGO TAKI ZMIENNY JEST

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Re: CZŁOWIEK DLACZEGO TAKI ZMIENNY JEST

Post autor: dani888 »

A ja powiem w skrócie - Andy niczym mi się nie naraził nigdy i moim zdaniem nie są potrzebne ataki w jego kierunku . Poza tym każdy z nas popełnia błędy i nie jest świętym ( ja również ) i niech odważy się rzucić kamieniem jeśli uważa inaczej . Ja nie rzucę...
Najgorsze jest to , że jeśli ktoś powie prawdę niewygodną dla innych to natychmiast jest szkalowany . Tyle z mojej strony a teraz życzę wszystkim grzesznikom i świętym dobrej i spokojnej nocki .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Bibi2 pisze: 10 maja 2022 10:03 Andy , nie bardzo rozumiem :roll:
Ciężko mi by było opowiadać kolejne odcinki , dlatego w wielkim skrócie przedstawiłem parę koncepcji i postępów zawartych w tym czy podobnym serialu dokumentalnym. Jeżeli jest ktoś chętny na zapoznanie się to proponuję kolejny dokument na Planet+ pt. "Twórcy manipulacji" .

W naszym mózgu w każdej sekundzie powstają miliony nowych połączeń , które nas zmieniają. Za ich pomocą tworzymy nowe nawyki, przyzwyczajenia, wspomnienia. Wiele z tych połączeń zostaje mocno ugruntowanych w naszej podświadomości. To one decydują o tym, jak postrzegamy świat, jakie podejmujemy decyzje, a tym samym także o rezultatach naszych działań, a wszystko to bez naszej świadomej wiedzy. Okazuje się, że niestety nie da się ich zmienić. Zmiana już istniejącego zakodowanego w mózgu okablowania jest praktycznie niemożliwa.
Ale zawsze pozostaje "ale".... ale to już w książce pt. "Ciche przywództwo. Sześć kroków do polepszenia efektywności w pracy" - David Rock, konsultant zajmujący się wykorzystaniem potencjału mózgu w kontekście przywództwa i rozwoju osobistego.
ogrodnik pisze: 10 maja 2022 19:32 Cześć. Witam. :kwiat:
Andy12345, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ilu ludziom się naraziłeś.
Wepchnąłeś kij w mrowisko.
Przynajmniej myślę, a nie jestem pochlebcą głośnym lub cichym :lol: ... może tym kijem Wisły nie zawrócę ale pewnie część się zastanowi nad życiem czy to iluzja czy doświadczenie czy eksperyment. Każdy może wierzyć w co chce ale wszechświat czy kosmos jak by go nie nazwać ( bo ogarnąć nie sposób, a teorii o jego mnogości czy rozmiarów nie wspomnę ) cały czas ewoluuje i w jakimś kierunku podąża. Czy to jest wszystko zaprogramowane czy samo metodą prób i błędów eksperymentuje ? A nauka w jakim stopniu kieruje naszymi zapatrywaniami czy wiarą ?
Naukowcy doszli do ciekawego wniosku.... gdyby ilość atomu wodoru w metrze3 byłaby za duża lub za mała ( różnica wynosi jedność ) to kosmosu by nie było i nas też :P
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2021 19:47

Post autor: ogrodnik »

ANDY12345 pisze: 15 maja 2022 19:05
Bibi2 pisze: 10 maja 2022 10:03 Andy , nie bardzo rozumiem :roll:
Ciężko mi by było opowiadać kolejne odcinki , dlatego w wielkim skrócie przedstawiłem parę koncepcji i postępów zawartych w tym czy podobnym serialu dokumentalnym. Jeżeli jest ktoś chętny na zapoznanie się to proponuję kolejny dokument na Planet+ pt. "Twórcy manipulacji" .

W naszym mózgu w każdej sekundzie powstają miliony nowych połączeń , które nas zmieniają. Za ich pomocą tworzymy nowe nawyki, przyzwyczajenia, wspomnienia. Wiele z tych połączeń zostaje mocno ugruntowanych w naszej podświadomości. To one decydują o tym, jak postrzegamy świat, jakie podejmujemy decyzje, a tym samym także o rezultatach naszych działań, a wszystko to bez naszej świadomej wiedzy. Okazuje się, że niestety nie da się ich zmienić. Zmiana już istniejącego zakodowanego w mózgu okablowania jest praktycznie niemożliwa.
Ale zawsze pozostaje "ale".... ale to już w książce pt. "Ciche przywództwo. Sześć kroków do polepszenia efektywności w pracy" - David Rock, konsultant zajmujący się wykorzystaniem potencjału mózgu w kontekście przywództwa i rozwoju osobistego.
ogrodnik pisze: 10 maja 2022 19:32 Cześć. Witam. :kwiat:
Andy12345, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ilu ludziom się naraziłeś.
Wepchnąłeś kij w mrowisko.
Przynajmniej myślę, a nie jestem pochlebcą głośnym lub cichym :lol: ... może tym kijem Wisły nie zawrócę ale pewnie część się zastanowi nad życiem czy to iluzja czy doświadczenie czy eksperyment. Każdy może wierzyć w co chce ale wszechświat czy kosmos jak by go nie nazwać ( bo ogarnąć nie sposób, a teorii o jego mnogości czy rozmiarów nie wspomnę ) cały czas ewoluuje i w jakimś kierunku podąża. Czy to jest wszystko zaprogramowane czy samo metodą prób i błędów eksperymentuje ? A nauka w jakim stopniu kieruje naszymi zapatrywaniami czy wiarą ?
Naukowcy doszli do ciekawego wniosku.... gdyby ilość atomu wodoru w metrze3 byłaby za duża lub za mała ( różnica wynosi jedność ) to kosmosu by nie było i nas też :P
Hej Andy12345. Myślę że nie przyjąłeś mojego posta tak jak Dani888. Ale spoko. Tym, którzy w pojedynkę idą przez ten cyrk, zwany życiem trudniej.
wiem coś o tym, ponieważ i ja nie jestem ani cichym ani głośnym pochlebcą.
Pozdrawiam.
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2021 19:47

Post autor: ogrodnik »

Jeszcze mała dygresja.
Nie wiem ile procent osób ma swoje zdanie, nigdy nie liczyłem statystyk. Cały czas mam swoje zdanie, swój sposób na życie. Każdy z nas na Forum ma swój pogląd na życie, bo ma do tego prawo. Jedni lubią otwartą dyskusję, i tu wyraża swoje myśli i poglądy, inni robią to na priv.
Nie wiem skąd biorą się ludzie, którzy myślą że mogą wpaść na forum, naubliżać komuś na priv. a później jakby nigdy nic się nie stało dalej prowadzić swoją debilną konwersację. Nie boję się pisać, nie bałem się nigdy, i nie będę bojaźliwy wobec, kogoś kto z szacunkiem do innych nie ma nic wspólnego, tym bardziej z dobrymi obyczajami.
Mam nadzieję, że osoba rozumująca inaczej niż ogólnie przyjęte zasady, zastanowi się co, do kogo, i w jaki sposób to robi.
Spokojnego wieczoru wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Ogrodniku, zacytowałem Ciebie i do tego się tylko odnosiłem, a nie do całej wypowiedzi i tak zawsze to robię.
Pochlebców, lizusów czy kłamców jest cała masa i tylko wtedy bardziej to dostrzegamy gdy nas to osobiście dotknie.
W każdej społeczności czy nawet grupie znajdzie się paru, którzy chcą nią przewodzić i narzucać swoje zdanie i światopogląd. To wszystko zależy od nas samych na jak wiele pozwolimy samozwańczym rządzicielom, którzy aby połechtać swoje ego posuwają się do manipulacji, kłamstw i knowań. W ostatnich czasach widać to praktycznie w bardzo wielu dziedzinach naszego życia. Czy jest jakieś tabu ? oczywiście, ale to elyty je tworzą, żeby im za bardzo nie wpychać łapek w ciemne szemrane interesiki.
K....stwo było jest i będzie.... ale to od nas samych zależy na ile pozwolimy aby się rozprzestrzeniało, tylko trzeba się mózgiem posługiwać , to nie boli :P . W ostatnich latach powstało wiele "wyższych uczelni", tylko jak słyszę w komunikacji zbiorowej wypowiedzi czy jak budują zdania tych tzw. studentów, a może słuchaczy :lol: to mam uczucie cofania się społeczeństwa w rozwoju. Nawet tutaj tworzy się tematy z prostymi pytaniami zamiast wziąć telefon czy wejść na stronę danej instytucji i dowiedzieć się u źródła :roll:
ps. Ewolucja zatacza dla nas koło coraz ciaśniejsze..... chyba nas będzie eliminować z tego doświadczenia :P :lol:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Trudno znaleźć odpowiedź na to pytanie ..... Dlaczego człowiek taki zmienny jest ? na szczęście mnie to nie dotknęło , ale czytając forum .... faktycznie można coś takiego zauważyć .... osoba mająca przyjaciół , nagle oddala się od nich , dla innych znajomych , powiem więcej , zmienia nawet swoje poglądy , aby przypodobać się innej osobie .... no właśnie ... dlaczego ? :o
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 330 razy
Podziękowano: 70 razy

Post autor: kruszynkaK »

O fajne pytania Gieniu :) :idea: :roll:
To dodam od siebie ,osoba nakręcona przez inną ,słucha opowieści o kimś kogo darzyła sympatią i
nie weryfikując tych pseudo informacji ustawia się bojowo ,do tej ,którą kiedyś broniła .
Zawiłe nieco prawda?A jakie prawdziwe .
Tylko ,że to jest problem tej pierwszej ,a nie tej trzeciej :lol: ;) :serce:
Zycie jest piękne :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W sytuacji , którą ja mam na myśli , szkoda mi tej pierwszej . Fajna i sympatyczna osoba , mająca sprawdzonych przyjaciół , a tak dała się omamić , tracąc fajne przyjaźnie :( ... dlaczego taki zmienny jesteś :?: :roll:
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Genever »

GIENIA pisze: 16 wrz 2024 15:14 Trudno znaleźć odpowiedź na to pytanie ..... Dlaczego człowiek taki zmienny jest ? na szczęście mnie to nie dotknęło , ale czytając forum .... faktycznie można coś takiego zauważyć .... osoba mająca przyjaciół , nagle oddala się od nich , dla innych znajomych , powiem więcej , zmienia nawet swoje poglądy , aby przypodobać się innej osobie .... no właśnie ... dlaczego ? :o
Może warto spytać? Przyjaźń duże słowo dla mnie. Za duże na znajomości przelotne i internetowe. Obecnie muszę komuś naprawdę zaufać aby podać numer telefonu.
Co do zmian podobno zmiany są integralną częścią życia. Od malutkich rzeczy do tych istotnych.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Genever ... nie będę pytać bo mnie to nie dotyczy ,,, ale smutno patrzeć , gdy między osoby kiedyś dobrze się dogadujące , bawiące się razem na forum i poza nim , wszedł ktoś , kto zakłócił tę znajomość ... jeśli chodzi o słowo .. przyjaźń ... też go nie nadużywam :)
ODPOWIEDZ