Spotkania w Świnoujściu

W tym dziale piszemy wyłącznie na temat spotkań, zjazdów, zlotów forumowiczów.
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Spotkania w Świnoujściu

Post autor: Mazrena »

Zbyszku bronię Kołobrzeg :P nie masz racji ,że aby mieć atrakcje trzeba się nachodzić :roll:
W Świnoujściu balety były tylko w Siciliano , a i w Sobótce ,gdzie tańczyliśmy my i ktos :lol:
Będąc w Kołobrzegu tańce mam w Niwie, Mesko, MSWiA, Verano, Posejdon w każdym praktycznie sanatorium. Nie musiałam wieczorami głowy wychylać poza budynek :D
Tyle w temacie atrakcji wieczornych :P
Awatar użytkownika
malutka41
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 21:42

Post autor: malutka41 »

Ja w temacie Świnoujście czy Kołobrzeg wypowiem się po powrocie Kołobrzeg uwielbiam, Świnoujścia zabardzo nie znam jeszcze.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Marzenko to prawda, ale ja będąc w Vereano, gdzie w kawiarni pracowały na pełnych obrotach dwie potężne koparki do burzenia budynków musiałem się nachodzić. Do Bałtyku najdalej, do Chalkozyna podobnie, do MSW, Posejdon-daleko.
Trochę bliżej do Ikara i Mesko.
Będąc na pobycie prywatnym np. w Chalkozynie mam trochę bliżej, ale też muszę zimą wyjść na promenadę i tu mam lepiej, bo jest na miejscu duża kawiarnia i codziennie grają.
Przy pobycie sanatoryjnym te odległości są dosyć kłopotliwe, bo trzeba wcześniej, żeby zdążyć na 22.00
Tu, gdzie jadę nie ma takiego wyboru, ale mam do przejścia tylko kilkadziesiąt metrów, co w porze poza sezonem jest to na plus.
Każdy z nas ma swoje ulubione miejsca i tak jest dobrze, bo inaczej był by duży tłok :?:
Ja będę promował Świnoujście i zdobywam coraz więcej ciekawych pobytu w tym uzdrowisku., a jeszcze dodam, że w maju przybędzie jeszcze jedna atrakcja, bo szykują do oddania tunel pod Świną i już nie będzie czekania na prom w Karsiborze. :o
To dla tych co przyjeżdżają samochodami.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Dziwi mnie trochę postrzeganie, przez niektóre osoby, atrakcyjności miejscowości
turystycznych lub uzdrowiskowych przez pryzmat możliwości wyjścia na tańce. :roll:
To jest tylko taka moja mała dygresja, wynikająca z czytania postów w różnych tematach.
zbigniew165 pisze: (...) szykują do oddania tunel pod Świną i już nie będzie czekania na prom w Karsiborze. (...)
Zbyszku, obyś miał rację. Obawiam się, że zamiast oczekiwania na prom będziemy oczekiwali
na wjazd do tunelu, który też będzie miał ograniczoną przepustowość. Na wizualizacji tego
projektu (Animacja - cały zakres projektu") wcale to nie wygląda tak bardzo optymistycznie. :?
Latem będę miał okazję przekonać się o tym jak będzie na własnej skórze. :D
p.s. jestem zaskoczony wysokością ceny, jednego noclegu w "Bursztynie", o tej porze roku.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dzia_dek hotele bardzo podrożały, dzisiaj w Chojnicach za dwójkę ze śniadaniem trzeba było zapłacić 349 złotych pod koniec grudnia jak sprawdzałam cena była o 80 zł niższa.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Felice, pewnie masz rację. Liczyłem, że nocleg w sanatorium powinien być tańszy, a przecież,
było nie było, "Bursztyn" jest hotelem. No i jeszcze trzeba pamiętać, że przyszło "nowe".
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbyszek masz rację z tym postrzeganiem wyjazdu do sanatorium pod kątem uczestniczenia w rozrywce na parkiecie.
Też uważam, że taki pobyt nie polega tylko na tańcach, bo idąc na nie tracisz wieczór na spacery po promenadzie, czy plaży i oddychanie czystym powietrzem.
Dlatego wybrałem Świnoujście na swój pobyt w sanatorium, bo tutaj lepiej mi odpowiada promenada i cała strefa nadmorska.
Co do ceny, to w Sobótce w w ubiegłym roku był podobny koszt pobytu na jedną dobę.
Parking w Bursztynie kosztuje 23 zł za dobę, tylko nie wiem, czy dla kuracjuszy jest zniżka, bo w Sobótce kosztował 26 dla komercji, a dla kuracjuszy z NFZ 15 zł.
Dodam jeszcze, że nocleg jest ze śniadaniem i będzie tylko śniadanie dla mnie, bo nikt inny z przyjeżdżających rano na turnus śniadania nie dostanie. :roll:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie zdążyłem dopisać, że wysokość opłaty za dobę pobytu jest wyższy ze względu na to, że zarezerwowałem jedynkę :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tomek tak, bo tylko jak na razie tylko ja przyjeżdżam dzień wcześniej, chyba, że od 11 stycznia jeszcze ktoś się załapał. :)
Chciałem bez śniadania, ale takiej opcji u nich nie ma. :roll:
Pani kilka razy mnie pytała, czy na pewno przyjadę tego 24 stycznia, bo gdy bym nie był kuracjuszem, to wymagają zaliczki.
Dodam, że jeszcze nie mieli mojego nazwiska w zgłoszeniu z NFZ, bo to zwrot, a u nich nazywa się nie dojazd, ale jak wczoraj do mnie przyszły dokumenty, to do sanatorium też pewnie doszło zgłoszenie mnie do listy.
Ma to oczywiście dobre strony, bo ja będę jadł śniadanie, a przyjeżdżający na turnus w tym czasie będą przy recepcji załatwiać formalności i przydział pokojów. :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 254 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Zawielko :kwiat: może "wpadniemy " gdzieś , kiedyś na siebie :) lubię poznawać pozytywnie patrzące osoby :)

Zbyszku , idąc na tańce , moim zdaniem nic nie tracisz , a być może zyskujesz . Do spacerów po promenadzie mamy , zazwyczaj całe popołudnia , a i niekiedy przedpołudnia między zabiegami , często też zabiegi kończą się ok 10 , 11 .... ( wspomnę tutaj nasze codzienne spacery ok 2 godzin przed południem :D ) .... Jest to najcieplejsza pora dnia . A po 19,0 jeszcze spacer :?: :roll: ... szczególnie o tej porze roku ... w kawiarni jest ciepło , a i ruchu nie brakuje :lol:

Świnoujście a Kołobrzeg :)

Kocham :serce: :serce: i jedno i drugie , chociaż są zupełnie inne ....
Zacznę od zabiegów i stołówki .... w Świnoujściu prawie z każdego ośrodka trzeba gdzieś na coś dochodzić .... w Kołobrzegu zdecydowana większość ma wszystko na miejscu . Dla wielu osób to bardzo istotne .

W Świnoujściu , jak dla mnie , ogromną wartość stanowi promenada nadmorska . Nie chodzę zbyt wiele po plaży , zatem spacer tą promenadą jest dla mnie bardzo istotny . Na całej jej długości widok na plażę , na morze , zatoczki , gdzie można odpocząć , usiąść , pooddychać jodem .... w Kołobrzegu tego nie ma .... idąc tą alejką , równoległą do promenady , od morza oddzielają nas wydmy , krzaki , chaszcze , obskurne baraki .
Sama promenada , jako , że jedyna , jest zaludniona , obstawiona tymi nie nadającymi uroku blaszakami , namiotami , dopiero część od molo do portu , a także od Sanitariuszki do Perły , jest przyjemniejsza do spacerów . W Świnoujściu promenady są bardziej przyjemne , takie cieplejsze . Natomiast latem , W Kołobrzegu , ten pas zieleni obok promenady , daje możliwość pobycia w chłodzie , w Św. tego brak ( tak , wiem , jest dużo zieleni , no ale oddalonej od promenad ) ...
W Kg. od części miasta , dzieli nas tylko kładka , u tuż u jej zejścia jest Żabka , niedaleko w lewo Biedronka , jeśli ktoś coś potrzebuje ;) , w Św. do marketów jest dosyć daleko .
Niewątpliwym atutem Kg jest molo , a Św. tężnie ( szkoda tylko , że przez całe dnie oblegane przez białogłowy z ... )
W Kg , do większości ośrodków można z dworca iść z buta , w Św. raczej już nie .

Kawiarenki , które dla mnie mają istotne znaczenie ;)
W Św. jest ich o wiele mniej , lecz do każdej z nich , jest blisko z każdego ośrodka .
W Kg. jest ich dużo więcej , ale nie zgodzę się z opinią , że jest do nich daleko ...
Z każdego ośrodka jest blisko do innych ośrodków na tańce .... oczywiście , nie do wszystkich ... ale nikt nikomu nie każe chodzić np. z Arki Mega do Bałtyku , gdyż ma blisko San i Mesco .... nikt nikomu nie każe np. z Posejdona chodzić np. do wspomnianego już , Sanu czy Mesco , bo ma na miejscu kawiarenkę , tuż obok jest MSWiA .
Tylko Mewy 1 i 2 są w Centrum :lol: gdzie się ucha nie przystawi , tam słychać muzykę , nawet nie wychodząc z pokoju :lol:

Pozdrawiam miłośników Świnoujścia i Kołobrzegu :D

I coby pozostać w temacie ... :) miłych spotkań w ... lutym 2023 .. życzę :D :D
ODPOWIEDZ