zbigniew165 pisze: Może ktoś podpowie czemu zdjęcie nie jest w pionie
Zbyszku najlepsze rozwiązanie przedstawił powyżej Andrzej. Zdecydowanie łatwiej wstawić obrazki np. z lapka.
Można wtedy skorzystać z jakiegoś programu do obróbki zdjęć. Poza tym zanim wyśle się zdjęcie dobrze jest
skorzystać z opcji "podgląd', wtedy mamy możliwość skorygowania pewnych ustawień w poście przed wysłaniem.
Podglądając swój post zauważyłem, że Felice podsunęła pewien pomysł jak wybrnąć z obracania zdjęć. Warto
spróbować jej pomysłu bo jest sprawdzony. Ja niezmiernie rzadko wstawiam zdjęcia z komórki, ale zauważyłem
taką prawidłowość; myślę tak trochę na skróty/, że serwer naszego forum wstawia obrazki w opcji 800x600
pixeli i ustawia dłuższy bok poziomo. Jeśli robimy zdjęcie trzymając telefon pionowo, a potem próbujemy wstawić
tę fotkę bezpośrednio na forum, to serwer "odczytuje" dłuższy bok zdjęcia z pionu jako poziom i obraca go o 90 st.
Proponuję Ci próbę. Zrób dwa takie same ujęcia "czegoś". Raz trzymaj aparat w pionie, a raz odwróć go do poziomu,
o 90 stopni w lewo. Potem spróbuj wstawić obydwie fotki na forum i zobaczysz co wyjdzie. Któryś ze sposobów musi
przynieść oczekiwany skutek. Edycja i powtórny zapis przed wstawieniem jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem
ponieważ nie trzeba zwracać uwagi na sposób trzymania telefonu.