reforma leczenia uzdrowiskowego

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Gość

Re: reforma leczenia uzdrowiskowego

Post autor: Gość »

Uważasz że można odgórnie narzucić ten sposób postępowania prywatnym firmom? W umowie to zawrzeć?
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Kazimierzu, przecież to są tylko nasze dywagacje. Zarówno opisanego przeze mnie postępowania, jak i rozdzielania małżeństw nie narzucimy nikomu.
Gość

Post autor: Gość »

A może wreszcie przyszła pora na wyeliminowanie kwaterowania wieloosobowego?
Skoro i tak pewnie koszty wzrosną, to może i standard trzeba podnieść 🤔
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzo słuszna myśl. :D
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Bogutka5 pisze: 18 lut 2023 09:45 [...]
Zbigniew, czy informacja w IKP o wniosku pojawią się jak tylko zostanie on w NFZ zarejestrowany czy dopiero po weryfikacji?
Pozdrawiam
Bogutka
Bogutko, w momencie gdy w NFZ-cie wniosek jest wprowadzony do systemu to już go widzisz, masz nadany numer i jest adnotacja , że oczekuje na ocenę lekarza balneologa
pozdrawiam :)
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48

Post autor: emik »

Kotku,na miejscu koleżanki nie wyszłabym z tego pokoju. Wyciągnęliby siłą? Małżeństwo mogło iść do studia. A z ZUS-u nie ma pokoi większych niż dwójki.
Anita12
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 19 lut 2023 17:36
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Anita12 »

Ja niestety podczas pobytu kilka lat temu miałam okazję być zakwaterowana w dwójce z panią mającą problem alkoholowy. Pobyt ten był dla mnie koszmarem. Pani była stale pijana lub podpita, agresywna i czepialska. Brak zgody na wspólne wyskoki, nazywała wywyższaniem się i zarozumialstwem. Wróciłam do domu zmęczona i roztrojona psychicznie. Od tamtej pory jeżdżę tylko z mężem i szczerze mówiąc nie uważam, że wykorzystuję kogokolwiek. Jeśli są pokoje trzyosobowe i dwuosobowe, to tak czy inaczej ktoś do tej trójki trafi.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Anita12 , witamy na forum :kwiat: . I Ty z tą osobą wytrzymałaś 3 tygodnie ??? Szacun. Na szczęście , nie byłam w takiej sytuacji , więc trudno powiedzieć jak bym się zachowała. I właśnie dlatego , żeby nie narażać się na TRUDNE towarzystwo , moje pierwsze wyjazdy do sanatorium , były w towarzystwie siostry. Teraz , od wielu lat , wyjeżdżam wspólnie z mężem. Czy jest w tym coś złego ??? Przecież każdy z nas może dobrać sobie towarzystwo ... babcię , ciocię , przyjaciółkę ... Wszystkim , bez wyjątku , życzę trafionych przydziałów i owocnej kuracji. Pozdrawiam :kwiat:
Kotek
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 27 lip 2022 20:31

Post autor: Kotek »

Dobrać towarzystwo to sobie można na wczasy a tu składam wniosek żeby się podleczyć. A swoją drogą w sanatoriach powinno być większość pokoii jednoosobowych. Przeważnie jadą starsi ludzie ,każdy ma swoje przyzwyczajenia i mieszkanie z kimś obcym 3 tygodnie może czasami faktycznie źle wpłynąć na psychikę.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kotek, z jednej strony zauważasz, że pobyt w pokoju trzyosobowym może wpłynąć źle na psychikę (dodałabym, że na wysoki poziom kortyzolu we krwi wywołany stresem, co ma na dłuższą metę bardzo negatywny wpływ na nasz organizm i może być przyczyną wielu chorób, nie zawężałabym do psychiki), a jednocześnie piszesz, że tu ważne jest leczenie, a nie dobór towarzystwa. Czy nie dostrzegasz sprzeczności?
Zgadzam się za to z Tobą, co do sprawy jedynek, tak powinno być jak piszesz, ale na razie to są nasze pobożne życzenia, dlatego ludzie radzą sobie jak mogą by uniknąć niepotrzebnego stresu i zawczasu szukają współlokatora do pokoju czyli dobrego towarzystwa. Moim zdaniem dobre nastawienie psychiczne, możliwość usunięcia permanentnego napięcia nerwowego potrafi czasem więcej zdziałać niż farmaceutyki o bardzo wspomóc rehabilitację. Holistyczne podejście do człowieka jest tym co powinno przyświecać medycynie, by osiągnąć pożądane efekty.
ODPOWIEDZ