Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem PEFRON (dofinansowanie)

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem PEFRON

Post autor: Atina »

Dziękuję Wam :kwiat:
Mam nadzieję że będzie to dobry czas na oddech na pustej plaży :) w Kołobrzegu
Wicie jak to jest człek mieszka w Trójmieście ,ale nad morzem bywa rzadko jak ten góral w górach :lol:
Nie liczyłam na dofinansowanie ...miło że po tyłu latach niepełnosprawności mogę pierwszy raz z tego skorzystać 8-)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

I ja wszystkim gratuluję dofinansowań , decyzji o miejscu i terminie .... niech każdy z Was znajdzie to , czego szuka :)
Atinko .... puste plaże - to jest to 8-) :serce:
danka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 gru 2010 12:40

Post autor: danka »

Gieniu mam prośbę do Ciebie czy mogłabyś mi podać namiary na tanią prywatną kwaterę w Kołobrzegu.Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 256 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Napisałam Ci na pv.
danka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 gru 2010 12:40

Post autor: danka »

Geniu serdecznie dziekuję za informację.Dobrej nocy życzę,
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Re: Turnus rehabilitacyjny z dofinansowaniem PEFRON (dofinansowanie)

Post autor: Arker »

Mam pytanie ,czy na turnus z dofinansowaniem Pefron jade na urlopie i musze w pracy wypisac wniosek urlopowy?,mam stopien umiarkowany.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Tak . Tylko jeśli masz zgłoszoną niepełnosprawność to masz pewne uprawnienia.
Uprawnienia pracownika z orzeczonym lekkim stopniem niepełnosprawności
nie może pracować więcej niż 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo
nie może być zatrudniony w godzinach nocnych i w godzinach nadliczbowych
ma prawo do dodatkowej 15 minutowej przerwy w pracy na gimnastykę usprawniającą lub wypoczynek, czas tej przerwy jest wliczany do czasu pracy.
Uprawnienia pracownika z orzeczonym umiarkowanym i znacznym stopieniem niepełnosprawności
czas jego pracy nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo
nie może być zatrudniony w godzinach nocnych i w godzinach nadliczbowych
ma prawo do dodatkowej 15 minutowej przerwy w pracy na gimnastykę usprawniającą lub wypoczynek, czas tej przerwy jest wliczany do czasu pracy
ma prawo do dodatkowego urlopu wypoczynkowego w wymiarze 10 dni roboczych w roku kalendarzowym
ma prawo do czasu wolnego od pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia w wymiarze do 21 dni roboczych w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym lub w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, jeżeli czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.
Warto wiedzieć
Pracownicy nie muszą przedkładać pracodawcy specjalnego zaświadczenia o celowości stosowania krótszego czasu pracy. Jest to ich uprawnienie ustawowe przysługujące na podstawie orzeczenia o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, od dnia dostarczenia orzeczenia pracodawcy.

Ograniczeń czasu pracy wszystkich osób niepełnosprawnych nie stosuje się do pracowników zatrudnionych przy pilnowaniu. Ograniczeń czasu pracy nie stosuje się też, gdy zatrudniony pracownik sam zrezygnuje z tego prawa, składając pracodawcy wniosek o skierowanie na badania lekarskie. Po badaniach pracownik powinien otrzymać zaświadczenie lekarskie ze zgodą na niestosowanie wobec niego przepisu o skróconym czasie pracy. Koszty ewentualnych badań, na które będzie kierował lekarz w celu ustalenia dopuszczalności stosowania do osoby niepełnosprawnej ogólnych norm czasu pracy, obciążają pracodawcę.

Łączny wymiar dodatkowego urlopu pracownika i zwolnienia od pracy w celu uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym nie może przekroczyć 21dni roboczych w roku kalendarzowym. Przykładowo: Gdy turnus rehabilitacyjny będzie trwał 3 tygodnie to jest 15 dni roboczych, to wymiar dodatkowego urlopu pracownika wyniesie tylko 6 dni.

Zwolnienie od pracy w celu wykonania badań specjalistycznych, zabiegów leczniczych lub usprawniających, a także w celu uzyskania zaopatrzenia ortopedycznego lub jego naprawy przysługuje bez ograniczenia liczbą dni. Jednak pracownik może je uzyskać tylko, gdy czynności te nie mogą być wykonane poza godzinami pracy.

Osoba zatrudniona pozostająca w stosunku pracy, która w wyniku wypadku przy pracy lub choroby zawodowej utraciła zdolność do pracy na dotychczasowym stanowisku ma prawo do tego, aby pracodawca przygotował dla niej odpowiednie stanowisko pracy.

Osoba, która uległa wypadkowi powinna zgłosić gotowość przystąpienia do pracy w ciągu miesiąca od uzyskania statusu osoby niepełnosprawnej. Z kolei pracodawca jest zobowiązany zorganizować odpowiednie dla niej miejsce pracy w okresie do trzech miesięcy od dnia zgłoszenia tej osoby gotowości przystąpienia do pracy. Pracodawca nie ma takiego obowiązku, jeżeli wypadek przy pracy nastąpił z winy pracownika.

Osoba niepełnosprawna, która wraz z osobami pełnosprawnymi ubiegała się o stanowiska urzędnicze, przeszła pomyślnie nabór i została zakwalifikowana do grona 5 najlepszych kandydatów ma pierwszeństwo w uzyskaniu zatrudnienia w urzędzie, w którym ubiega się o pracę. Wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w tym urzędzie, w miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia o naborze musi być niższy niż 6%.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Post autor: Arker »

Dziekuje Jan ,ta moja kadrowa nie jest w temacie ,bo ja tylko jezdze na takie turnusy,kazala mi wypisac wniosek urlopowy na czas turnusu :shock: :)
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Tylko aby skorzystać z tych przywilejów należy zgłosić to w zakładzie bo uprawnienia zyskujesz dopiero po roku. Jeśli potrzebne ci przepisy to zgłoś się do swojego PFRON-u to uzyskasz szczegółowe informacje lub na stronie internetowej.
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

...i w podaniu o urlop należy wtedy wyraźnie wskazać, że chodzi o ten urlop dodatkowy z przeznaczeniem na turnus rehabilitacyjny, bo zabiorą dni z normalnego.
ODPOWIEDZ