OPŁATA za TV

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
_ewa_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2012 23:42

Re: OPŁATA za TV

Post autor: _ewa_ »

:lol: :lol: :lol: Bunia, a jednak wyobraź sobie - wszyscy sobie wyobraźcie i uśmiechnijcie się - kobietkę w wieku stosownym wysiadającą z auta z bagażem, wynoszącą czternastocalówkę z anteną wewnętrzną, grzejnik elektryczny, czajnik, półkę z książkami do przeczytania... :twisted: :lol: Ciekawe, jak by zareagowała pani w recepcji? :twisted:

A tak serio: teoretyzuję, jestem ciekawa czy takie coś jest w sanatorium możliwe. Mam niewielkie doświadczenie, byłam tylko raz w sanatorium / z... czajnikiem ;) /
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Cieszę się, że nie ja jedna tak myślę... Prosta kobita jestem i lubię proste rozwiązania :-) W sklepie też nie dyskutuję i nie wyliczam, że właściciel za transport płaci raz... albo mu dowożą, że materiał na sukienkę to kosztował np 70 zł a ja za nią mam zapłacić 120... Każdy chce zarobić... Nawet jeśli sanatoria zarabiają na TV (albo jakaś firma zewnętrzna... choć dziwiłabym się wtedy sanatoriom, że same tego nie robią)... Cóz... każdy chce żyć... a my możemy przez 3 tygodnie nie oglądac TV :-)
_ewa_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Madziku, masz fajne, proste podejście. Tak, to tak i zbędna dyskusja. Tak trzymać.
Mnie telewizor w górach /jadę w kwietniu do Muszyny/po grzyba,ale niektórzy są uzależnieni, więc płacą i narzekają, że płacą. W Budowlanych w Szczawnicy ten problem nie istniał, ot.. we wszystkich pokojach był i nie pobierano za to opłat. Dwie panie przyjechały z wnuczkami, jedna z synem nastolatkiem i dla nich telewizor i komputer był koniecznością, pomimo dużej ilości zajęć sportowych. Różni są ludzie, różne są potrzeby. Ja np. nie mogę w pełni funkcjonować bez...czajnika /grzałki/, bo jestem straszną herbaciarą i "ziołożłopem" :lol: Moja przyjaciółka wozi wszędzie żelazko, bo - jak twierdzi - nie umie się pakować tak, aby nie zmiąć ubrań. Wszyscy się z tego śmieją, a potem od niej... pożyczają :)

Cieszę się, że znalazłam wczoraj to forum. Wiele się dowiaduję. Wciąż jestem ciekawa, jaka byłaby reakcja, gdyby kuracjusz zameldował się z własnym telewizorem? Czy ktoś był w takiej sytuacji? Taka opłata jak za wypożyczony od nich? Bez opłat? Zakaz w ogóle? Jaka ewentualnie kara grozi? Drążę, wiem :twisted:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Pozwolicie ze sie wtrace-tam gdzie sa wyjscia na antene dla telewizorni w pokojach z reguly mozna je podlaczac samemu-znaczy swoje, ale jak ktos ma za duzo czasu po zabiegach i innych zajeciach relaksacyjnych i jest uzalezniony od tv to wypozycza z recepcji i patrzy w pudlo w czasie ktory moglby spedzic bardziej ciekawie ale to jest indywidualne podejscie do tematu-zycze przyjemnego ogladania na kuracji pozdrawiam ;) :roll:
_ewa_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Andrzeju, nad sensem /bezsensem oglądania telewizji w sanatorium nie ma co dyskutować, bo to oczywiste. Są ciekawsze zajęcia.
:twisted: Zadzwonię jednak po niedzieli do ośrodka i zapytam, czy można przywieźć własny telewizor :lol: dowiem się ;)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

Moja wyobrażnia uruchomiła się :lol: i tak patrze i widzę meblowóz i meble duuuuuuużo mebli ,-są tacy co marudzą że nie takie że stare że mała szafa :lol: :lol: :lol: i tak ze swoimi mebelkami na turnusik.
Pozdrawiam serdecznie z nad słonecznego sztormowego Bałtyku Bunia
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Drodzy Mili

W roku 2010 byłem w santorium w Kołobrzegu w pokoju przerobionym z 2 na 3 ( byłem w tym samym pokoju w 2008 !!)
Był problem z TV z 3 osób tylko ja wykupiłem kartę TV i oglądałem w ..wolnych chwilach ale po 2-3 dniach wspołtowarzysz pan Kazimierz z ..Końskich odpalił swój samochód podjechał do ..marketu RTV i kupił Sobie 32 calowa plazme!!
I pojawił się PROBLEM 2 TV a jedna wtyczka antenowa ??
Ubaw byl prawie po pachy bo pan Kazio jako rezolutny Człowiek załatwił Sobie ..rozetke i dodatkowy przedlużacz i bywało ze były właczone jednoczesnie 2 odbiorniki
Zresztą tamten turnus był ..Super :mrgreen:
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: pogodynka »

Wiecie , tak czytam i troche mi się włosy zjezyły .... własnie z powodu naszej najwiekszej polskiej przywary - narzekania .
Zgadzam sie z Wami kobietki - do placenia nikt nikogo nie zmusza . Ale tez coraz częsciej zastanawiam sie jak to w tym moim santaorium będzie ....
I nie zastanawiałam sie jeszcze jak to z telewizją będzie ...Jak byłam w szpitalu czasem "wrzuciłam pieniążek" , ale zeby ogladac tam tv non stop ? eeeeee no mam nadzieję, że będą ciekawsze rzeczy do roboty :) W ostatecznosci - mam notebooka. Wgram tam jakies filmiki ... albo skorzystam z tv internetowej .
tylko musze pamiętac by ustawienia przestawic w modemie ...

Pozdrawiam Was cieplutko .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Telewizja, czajniki, wieczorki taneczne płatne czy :lol: darmowe w kawiarence sanatoryjnej ,wycieczki , itp ;) rozrywki , tego nie ma wpisanego w umowach sanatoriów z poszczególnymi O W NFZ w kraju. Jedziemy wszak się podleczyć a za rozrywki :oops: trzeba płacić na całym świecie. Czy jest telewizor w pokoju płatny czy :roll: gratis to sprawa wewnętrzna danego sanatorium. Sanatoria są samodzielne , finansowo rozliczają się samodzielnie, np ; jako spółki i czy zespoły sanatoryjne, tak jak wiele podmiotów gospodarczych w dobie wolnego rynku.Są udostępniane cenniki na stronach internetowych , np ; zabiegów w danym sanatorium,ceny a :roll: dobę pobytu.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Wolny rynek i wolny wybór.Akceptujesz - jedziesz,nie akceptujesz nie jedziesz.Proste i chyba normalne.Zresztą nie przesadzajmy,te opłaty nie są jakieś koszmarne i nie wyobrażam sobie opcji targania telewizora,czy czajnika ze sobą,głównie w celu "oszczędnościowym". Jak jadę autem,żelazko zabieram,ale to dla wygody li tylko.
ODPOWIEDZ