Dolnośląski Oddział NFZ

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Anna2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lut 2019 21:11
Oddział NFZ: Dolnośląski

Re: Dolnośląski Oddział NFZ

Post autor: Anna2 »

ja dostałam poszpitalne od 5 grudnia do 26 grudni8a Lądek Zdrój "Józef". W informacji o leczeniu poszpitalnym dostałam info, że dolnośląski nfz wysyła na poszpitalne tylko do województwa dolnośląskiego.
Senanta2021
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 lip 2021 12:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Senanta2021 »

To wcale nie jest głupie, bo czas dojazdu nie wykańcza człowieka a często rodzina zawiezie na miejsce.
Ja poszpitalne dostałam do Połczyna-Zdrój sanatorium Borkowo i o dwóch kulach z pociągu z wielgaśną torbą podróżną przez przejście podziemne ze schodami (bez windy) przesiadałam się na autobus. Jak ja to wykonałam nie wiem do dzisiaj. Jak dojeżdża się do docelowej miejscowości to zawsze jest szansa na taksówkę a to dużo ułatwia.

Mam już nr 52 i czekam w kolejce po skierowanie :roll:
Senanta2021
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

I już wiadomo !
Lądek Zdrój od 22.08.2023r Jadwigi 2. Termin dla mnie fantastyczny.
Muszę teraz poczytać jak tam można się zorganizować aby było jak najmniej schodów.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 24 razy

Post autor: wiktor64 »

Termin dobry i tak szybko jedziesz super :kwiat:
Ale chodzi mi o Lądek, miałem okazję rok temu żonę zawieść
Do ladka zona była w Janie zabiegi wszystkie miała w różnych miejscach,
Nie wiem jak ty tam będziesz miała, fakt tam są lekkie górki, a Lądek mi
nie przypadł do gustu, ale to moje prywatne zdanie a już w Ustce
Jest ok pogoda jest jedzenie super no i balety są to na tyle I życzę miłego wypoczynku :kwiat:
Senanta2021
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Poszukam co z zabiegów jest na miejscu i już wiem że basenu chyba nie będę chciała. Góry kocham tyle, że schodów z uwagi na osłabione kolano staram się unikać.
Liczyłam na płaski teren ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. W Lądku Zdrój jakoś nie bywałam więc będzie co pozwiedzać a znajomy był zachwycony pobytami sylwestrowymi wiec nastawiona jestem dobrze. Nie jestem osobą zabawową wiec powinno być ok.

Miłego pobytu nad morzem Ci życzę. Zerknęłam na widok z kamerki na plażę w Ustce i jestem zdziwiona że skutery wodne pływają tuż przy ludziach kąpiących się w morzu :shock:
Anna2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Senanta moja mama też ma Lądek, to samo miejsce, ale przełom X/XI. Ja w Lądku będę 3 raz i bardzo lubię to miejsce. Ty chyba trafiasz pod szpital wojskowy, najlepsze zabiegi, super kriokomora, fajna gimnastyka, basen. Nie wiem, który to budynek ale może być na samej górze, a zabiegi są w 3 budynkach - więc poproś o zabiegi w swoim budynku - te, które się da.
Senanta2021
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dziękuję Aniu.
Dostałam Oddział Sanatoryjny 1 ul Jadwigi 2 to będzie tak jak mówisz na samej górze tzw Lotnik. Na razie nie znalazłam rozpiski co w którym budynku się odbywa, ustaliłam tylko, że na basen i do kriokomory trzeba chodzić do innych budynków. Za dużo schodów jak dla mnie wiec będę dalej szukać rozpiski albo w ostateczności zadzwonię na recepcję.
Na razie pospacerowałam sobie na Google mapie aby sprawdzić gdzie jest przystanek autobusowy, sklep spożywczy, bankomat. Mam 2 miesiące na rozeznanie więc chyba zdążę :lol:
Uspokoiłaś mnie, trafiłam na krytyczne posty jakieś kuracjuszki i troszeczkę się wystraszyłam a Ty mi uświadomiłaś, że spojrzenia są bardzo różne.
Anna2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Senanta to masz to samo co moja mama. Też jestem ciekawa, jak poradzi sobie moja mama z chorymi kolanami. Ja w wojskowym szpitalu - budynek zielony, w którym jest kriokomora - byłam w 2017 ale jako pacjentka na oddziale rehabilitacyjnym, miałam bardzo dużo zabiegów. Przywrócili mnie tam do żywych. Przyjechałam z mocnym zapaleniem bioder, stawów, szyi a wróciłam "zdrowa". Do tego wykupiłam sobie dodatkowe kąpiele siarkowo-radonowe w "Jerzym" - w zeszłym roku był nieczynny z powodu remontu. Jedzenie było bardzo dobre, pokój miałam 3 osobowy. Jest gdzie spacerować, jak ktoś lubi tańczyć to też ma conajmniej 3 miejsca do wyboru. Z basenu też można korzystać odpłatnie popołudniami. Rok temu byłam w Jubilacie, teraz będę w Józefie.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Senanta w Pawilonie I jest cała baza zabiegowa. Gdybyś chciała skorzystać z kriokomory i basenu to trzeba dojść. Nie przerażaj się schodami, bo można je bez problemu ominąć. Wzdłuż ogrodzenia po lewej stronie jest chodnik którym można podejść do samego budynku. A z prawej strony od ulicy Górzystej tak samo.
Właśnie wróciłam z Lądka i biegałam z dołu do Lotnika codziennie na zabiegi. Jestem po operacji obydwu kolan i nie stanowiło to dla mnie najmniejszego problemu.
Najbliższy sklep spożywczy jest 200 metrów od Lotnika, schodzi się tylko w dół i skrótem koło Wasamy.(obecnie dyrekcja WSZUR ).
Przystanek autobusowy jest nieco oddalony i z bagażem do Pawilonu I nie dojdzie się. Trzeba zamówić Taxi. W niedalekiej odległości od przystanku jest Biedronka. W drodze do rynku jest Dino i Rema. Pytaj o wszystko, chętnie odpowiem.
Senanta2021
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dziękuję Aniu i dziękuję Felice. Kamień spadł mi z serca :D Właśnie to chciałam wiedzieć: gdzie są zabiegi! Od razu odpuściłam basen a krioterapii nie widzę potrzeby brać wiec wszystkie pozostałe będę miała w tym samym budynku a na tym bardzo mi zależało. Spacery można sobie dozować w miarę samopoczucia, pogody i kondycji więc z tym nie ma problemu. Zapamiętam sobie obejścia wzdłuż ogrodzenia, to mi dużo ułatwi.
Zabiegi są chyba w przyziemiu? Jeszcze powinnam dowiedzieć się gdzie i o której godzinie powinnam się pojawić pierwszego dnia aby załapać się na pokój dwuosobowy i to koniecznie z widokiem na panoramę Lądka Zdroju.
Przyznam że chętnie zawsze jeżdżę na wycieczki więc ciekawi mnie gdzie można się zapisywać, skąd są odjazdy w jakie dni są organizowane oraz oczywiście czy można przesuwać zabiegi aby gdzieś pojechać.
ODPOWIEDZ