Świeradów Zdrój - Gracja

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
zawiela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 08:44
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Świeradów Zdrój - Gracja

Post autor: zawiela »

Witam.Ja tak z ciekawości,Jak było w Świeradowie?Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
fauna
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 lip 2012 20:58

Świeradów Zdrój - Gracja

Post autor: fauna »

Leon43 pisze:Dziękuję. Liczę na poznanie Świeradowa i okolic. Mam w planach wejście na SMREKA.... i nie tylko, tylko nie wiem jak pogoda pozwoli.
Można zaplanować wiele pieszych wędrówek. Ja byłam jesienią, a że pogoda była nadzwyczajna, to zaliczyłam Smrk, Sępią Górę, Orle, Stóg i Halę Izerską i wiele pięknych miejsc po stronie czeskiej. Izery, to nie Tatry, więc zimą można śmiało wędrować. Nawet zobaczyłam kwitnącą Agawę :o
Agawa.jpg
Agawa.jpg (63.13 KiB) Przejrzano 740 razy
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

zazdroszczę tych jesiennych wspinaczek, za to będę miał szansę na smakowanie w śniegu i mrozie. Góry są ładne zima i latem, choć z przewagą na lato. :D
Awatar użytkownika
fauna
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 lip 2012 20:58

Post autor: fauna »

Leon43 pisze:Góry są ładne zima i latem
O taaaaak :!: :!: :!: zawsze na skierowaniu zaznaczam GÓRY. W Gracji jest fajnie i mimo, że stoi prawie w centrum jest cichutko - będziesz zadowolony. Życzę przyjemnego pobytu. ;)
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ja mimo skierowania które akurat trafiło mi się w Świeradowie Zdroju to mam zaplanowane w maju zdobywanie wszystkich szczytów od Szklarskiej Poręby do Świeradowa Zdroju, może to nie Tatry ale wszędzie jest pięknie. Szkoda, że nie ma w Świeradowie basenu... ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Leon43,w Świeradowie jest basen w "st.Lucas".Ale zachęcam Cię do skorzystania z atrakcji aquaparku-"Malachit".Mozesz poczytać na ich stronie internetowej.Dla mnie rewelacja.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

dziękuję ;) faktycznie jest w "Malachicie" aguapark. Nawet zadzwoniłem i okazuje się, że za 3 godz. bilet wynosi 22 zł dla dorosłego, poniedziałek-piątek w godz.9-20, natomiast w weekend drożej bo 33 zł/3 godz. i godzinkę dłużej otwarte (9-21). Dla gości hotelu za free. Mam nadzieję, że uda się popływać.....
forumowicz

Post autor: forumowicz »

W tym aquparku byłem kilka razy popołudniu i za każdym razem świetnie się relaksowałem.Życzę udanego pobytu.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

turnus rehabilitacyjny w Gracji za mną :D (23.02.-16.03.2014) Było rewelacyjnie, pogoda dopisała, chyba nikt sie nie spodziewał, dopisało również towarzystwo. Gracja to nie Zdrojowy, czy Lucas ale za to jest kameralna, jest idealnie usytuowana ( przy parku, a tam szaleją dwie śliczne czarne wiewiórki). Świeradów Zdrój przywitał mnie lekkim chłodkiem, potem rozpalił słońcem, a pożegnał deszczem. Można by rzec.... niebo płacze. Kto był to wie, kto nie był to zachęcam do odwiedzenia tego urokliwego miasteczka nie tylko w ramach skierowania z NFZ czy ZUS. Warto pospacerować, a nawet rzekłbym powspinać się na okoliczne górki - Zajęcznik, Stóg Izerski, Smrek, Sepią Górę, odwiedzić Polanę izerska, Chatkę Górzystów (obowiązkowo naleśniki z jagodami) , napić się i zjeść w schronisku na Stogu Izerskim. Niestety pstrągów w Kwisie nie widziałem. Cała masa atrakcji w okolicy (zamki) Pozdrawiam personel sanatoryjny, może zaglądają tu....
Nie ma czasu na dalekie wycieczki z racji ustalonych godzin posiłków, ale całe 3 godziny po południu i po kolacji do 22 do czasu jest dość na tańce, spacery, odpoczynek.
Wszystkie informacje jakie tu znalazłem się potwierdziły, jeśli ktoś ma jakieś pytanie chętnie podpowiem. Codziennie są po 3 zabiegi, które kończą się przed obiadem (godz. 13.15). Potem jest free time, az do kolacji (godz. 17, a po kolacji te wolne, do 22+ej. Przychodzi pielęgniarka i liczy.... ;)
Awatar użytkownika
bozena180
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2011 21:18
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: bozena180 »

Leon43 pisze:turnus rehabilitacyjny w Gracji za mną :D (23.02.-16.03.2014) Było rewelacyjnie, pogoda dopisała, chyba nikt sie nie spodziewał, dopisało również towarzystwo. Gracja to nie Zdrojowy, czy Lucas ale za to jest kameralna, jest idealnie usytuowana ( przy parku, a tam szaleją dwie śliczne czarne wiewiórki). Świeradów Zdrój przywitał mnie lekkim chłodkiem, potem rozpalił słońcem, a pożegnał deszczem. Można by rzec.... niebo płacze. Kto był to wie, kto nie był to zachęcam do odwiedzenia tego urokliwego miasteczka nie tylko w ramach skierowania z NFZ czy ZUS. Warto pospacerować, a nawet rzekłbym powspinać się na okoliczne górki - Zajęcznik, Stóg Izerski, Smrek, Sepią Górę, odwiedzić Polanę izerska, Chatkę Górzystów (obowiązkowo naleśniki z jagodami) , napić się i zjeść w schronisku na Stogu Izerskim. Niestety pstrągów w Kwisie nie widziałem. Cała masa atrakcji w okolicy (zamki) Pozdrawiam personel sanatoryjny, może zaglądają tu....
Nie ma czasu na dalekie wycieczki z racji ustalonych godzin posiłków, ale całe 3 godziny po południu i po kolacji do 22 do czasu jest dość na tańce, spacery, odpoczynek.
Wszystkie informacje jakie tu znalazłem się potwierdziły, jeśli ktoś ma jakieś pytanie chętnie podpowiem. Codziennie są po 3 zabiegi, które kończą się przed obiadem (godz. 13.15). Potem jest free time, az do kolacji (godz. 17, a po kolacji te wolne, do 22+ej. Przychodzi pielęgniarka i liczy.... ;)
Ja byłam w Świeradowie na przełomie maja i czerwca 2011 roku i muszę potwierdzić co napisałeś- wszystko się zgadza oczywiście oprócz pogody , bo jak ja byłam miałam upały :) coś co kocham :) To prawda czasu było wystarczająco dużo na piesze wycieczki: Sępia Góra, Stóg Izerski,Polana Izerska, Stóg Izerski no i oczywiście Chata naleśniki boskie :) Pstrągi jadłam były super :) Polecam wszystkim :kwiat: :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ