Fajny film wczoraj widziałem
- Leon43
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 05 sty 2014 22:24
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 5
Re: Fajny film wczoraj widziałem
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowano: 32 razy
Film historyczny - kostiumowy , nagrany w naturalnych warunkach we Francji.
Film z napisami przez co lepszy był mój odbiór , w tle lektor, który przywołuje fakty z historii.
Johnny Depp w roli Ludwika XV uważam , że dobra rola,
ale Benjamin Lavernhe jako La Borde- super , to taki don Stanislawo
Dwie godziny dobrze spędzone .
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Re: Nie fajny film wczoraj widziałem
Historia rzek i ludzi, mówiąca o ich relacjach oraz wzajemnych powiązaniach. Ukazuje globalne koszty i następstwa niszczenia przyrody. Jak dotąd najbardziej ucierpiały rzeki, również przez nieodpowiedzialne i nieprzemyślane działanie człowieka. Obecnie należą one do najbardziej zdegradowanych ekosystemów. Nadal są jednak osoby, które walczą o ich czystość oraz dążą do rozwiązywania kryzysu.
Podobno jesteśmy istotami myślącymi.... podobno tylko o sobie
Mamy oczy , mamy uszy, mamy język i ręce z palcami i jeszcze coś więcej... rozum, ale coraz bardziej nie umiemy się nimi posługiwać, albo posługujemy się nimi wyrządzając wiele szkód.
Ziemia była, jest i będzie, Ziemia się odrodzi, bo ma na to wiele, wiele lat... my już niekoniecznie.
Eksperyment z homo sapiens trwa... jeszcze
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Fotograf, reporter i aktywista Yann Arthus-Bertrand opowiada o relacjach człowieka z naturą. Mówi o latach swojego zaangażowania w ratowanie planety i przygląda się zniszczeniom spowodowanym ludzką działalnością. Nie chcąc popadać w pesymizm, kreśli scenariusze poprawy sytuacji.
Poetycki dokument o ekologicznej wymowie.... "Ziemia - nasze dziedzictwo".
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 12 razy
- Podziękowano: 52 razy
Czy można tę produkcję, o której piszesz, obejrzeć na Netflixie?
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Pierwszy z nich to "Znachor ". Podeszłam do tego filmu z lekkim uprzedzeniem i myślą : Po co odgrzewać stare kotlety?
Drugi film to tak naprawdę kino familijne, dedykowane dzieciom, ale i dorośli się na nim nie zanudzą. Mowa o filmie pt. "O psie, który jeździł koleją", który jest inspirowany lekturą dla dzieci o tym samym tytule. Prawdziwy wyciskacz łez, choć w przeciwieństwie do prawdziwej historii, która wydarzyła się przed wielu laty we Włoszech, ten film kończy się happy endem. Ostrzegam, że co wrażliwsze dzieci mimo to zalewają się ze wzruszenia łzami w trakcie i po seansie.
A w niedzielę obejrzę kolejny polski ważny film, ale o tym sza, bo to już temat polityczny
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Niestety chyba nie ma na Netflixie. Ja mam Planet+ i inne tego typu podobne programy i na nich mogę co ciekawsze pozycje oglądać.
Recenzja jest poniekąd lekko skopiowana, bo nie da się go omówić w paru zdaniach, nawet pobieżnie. Dokument trwa ponad 1,5 godz. ale tak dogłębnie przejmujący, że warto przygotować zawczasu chusteczki. Niestety, to jest nasza rzeczywistość i to bardzo bolesna
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Co do filmu, to na razie go nie obejrzę, gdyż ponieważ
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Na stacjach , które ja oglądam co jakiś czas są powtórki, tak więc ciężko jest przegapić.
Także fajny jest serialowy tasiemiec "Świat z góry", półgodzinny program przedstawiający piękne zakątki świata z lotu ptaka. Można oglądać krajobraz miast i wsi oraz wiele naturalnych cudów przyrody. Przedstawiana i omawiana jest też historia pokazywanych miejsc.
Krótki czas filmów pozwala mi z doskoku oglądać kolejne odcinki, a jest ich już ponad setka .
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz