ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: Kleinehexe »

Nutko, jak chcesz wiedzieć czy jest moc na diecie roślinnej, to zapytaj słonia, hipopotama, a najlepiej goryla, bo temu najbliżej do nas. ;) :lol:

Zgadzam się z Tobą Andy, że najlepsza i to w każdej dziedzinie jest różnorodność, tego nas uczy Matka Natura. :serce: :D
Nie mam dobrego źródła żadnego mięsiwa, dlatego też go unikam. Uważam, że mięso, które pochodzi od umęczonego, bo przez całe życie przebywającego w niewoli, zwierzaka, faszerowanego sztuczną paszą, antybiotykami i hormonami, niejednokrotnie cierpiącego fizycznie, bo np. od nadmiernego przyrostu ma połamane nogi, nie da nam dużo siły, zbyt wielu substancji odżywczych, a na pewno dobrej energii. Takie jest moje zdanie, ale każdy sam o tym decyduje co je i co dla niego dobre.

Muszę wyprobować ten sposób na rozwijanie kań, jeśli znajdę czas, by po nie w tygodniu polecieć. :roll: Wczoraj i tak bym nie dała rady ich dotaszczyć do domu. Za dużo było tych rozwiniętych. :D
A przepisy na te potrawy znam tyle, że smaka miałam na kotlecika :roll:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

To smacznego :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję :D
A i jeszcze coś dopowiem. W grzybach tkwi wielka moc, której przez lata im odmawiano. Zwłaszcza w jednym, takim czerwonym ;) , w Polsce zaliczanym do trujących, choć w innych krajach już nie. :shock: Właśnie zgłębiam temat. Na razie suszę pewną niewielką ilość. Czekam też na książkę z ważnymi wskazówkami i być może będę mikrodawkować. Jak eksperyment się powiedzie, to opiszę w Zielarni efekty. :twisted:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Witam,
lubię grzyby, najbardziej zbierać ale posmakować w każdej postaci również , zbieram tylko i wyłącznie dla mnie znane .
Kleine , ja rozumiem wiedza, właściwości mało znane, ale pleas , zostaw w spokoju te czerwone :) ,
wiem , że one nie są trujące ale niejadalne (tak w naszych atlasach je określa się) , niech sobie rosną i dają piękno naszym lasom .

pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć :) .... oj Basiu, przecież są czerwone kozaki i kozaczki i jakoś nikt ich nie unika ze względu na kolor ;) :lol: .
Grzyby, po bakteriach i wirusach są najstarszymi organizmami na ziemi.....
Za Wikipedią :
"Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, ale także w wodach (słodkich i słonych). Do 2020 r. opisano około 148 tysięcy gatunków grzybów, rzeczywista ich liczba jest jednak dużo wyższa. Co roku opisuje się około 2 tysięcy nowych gatunków. Około 90% grzybów pozostaje nieznanych. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1–1,5 miliona gatunków grzybów (4 razy więcej niż roślin nasiennych.....
Wiek najstarszych skamieniałości identyfikowanych jako prawdopodobne szczątki grzybów znalezionych w arktycznej części Kanady szacowany jest na około miliard lat."
I tak jak wyżej, bez grzybów nie byłoby życia. Rozkładają różnorodne substancje czym powodują, że inne organizmy mogą je dopiero strawić..... mówię tu o substancjach, a nie o grzybach, choć pewnie cześć z nich na nich pozostaje :lol: . Owocniki , bo o nich tu mówimy, to mikroskopijny wierzchołek góry w stosunku do grzybni, która oplata całą ziemię. Jesteśmy my jak i inne organizmy całkowicie zależni od grzybów..... więc cieszmy się nimi, nie tylko w potrawach :) .
I jeszcze jedno za Wikipedią:
"Z powodu silnego zainteresowania grzybami w kultach politeistycznych, chrześcijaństwo spychało grzyby poza margines zainteresowania nauki, wiążąc je z czarną magią." :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak Andy, grzybnia to biologiczna autostrada łącząca ze sobą członków królestwa roślin, niektórzy nazywają ją leśnym internetem, a naukowo to zjawisko nazywa się mikoryzą. Chyba nie jest przesadą stwierdzenie, że świat bez grzybów nie mógłby istnieć. Natomiast my nie jesteśmy odrębnym bytem, jesteśmy równie mocno związani z naturą, jesteśmy jej częścią. Oddalając się od niej bardzo sobie szkodzimy, ale zawsze możemy wrócić i poczuć tę głęboką więź i zrozumieć, co daje nam ogromne poczucie szczęścia. Nie jest nim świat materialny, myślę że wiele osób już to wie. Więc, gdzie go szukać? Niech sam każdy sobie odpowie.
Bibi2, nie obawiaj się, nie wyzbieram ich wszystkich. ;) :lol: Na razie pozyskałam te, które rosły na mojej działce. Pięknie rzeczywiście wyglądały, ale same już zaczęły się przewracać, więc co szkodzi je zebrać i ususzyć, skoro są przesłanki, że przy odpowiednim stosowaniu mogą mieć bardzo korzystny wpływna na nasz organizm? :o
Ten temat przypłynął do mnie jakieś 2 lata temu, ale także podeszłam do niego dość ostrożnie. Nie negowałam, że można stosować je w leczeniu i profilaktyce, ale sama miałam obawę spożywać. Jednak niedawno zgadałam się z lekarzem medycyny, dyplomowanym i pracującym w szpitalu, który sam ma zamiar wypróbować mikrodozowanie suszu i to mnie przekonało, by też spróbować.
Najpierw jednak zamierzam zgromadzić wiedzę opartą m.in. na doświadczeniach 3000 ochotników.
Andy, co do kościoła i tego grzyba, to powiem tylko tyle, są źródła, które wskazują, że stosowali go wybrańcy tejże organizacji. Wiecej nie będę się wypowiadać, bo dostanę bana. :twisted: :lol:
Dodam, że w dawnych wierzeniach grzyb ten uważano za święty. Dlaczego? Jeszcze mało wiem, ale się dowiem. 8-) :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Aaaaa tam od razu bana :P , luźny temat, luźne rozmowy..... różne wierzenia ;) .
Zgłębiaj, zgłębiaj i to dogłębnie jak masz takie powołanie..... żebym później nie miał halucków ;) :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jakbym napisała, co szczerze myślę na temat tej organizacji :evil: , to banicja pewna jak w banku. :oops: :lol:
A co, nie chciałbyś poczuć się jak Alicja z krainy czarów? :P :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Lepiej takie rozmowy w cztery oczy :roll: .... a jeszcze lepiej nie psuć sobie nastroju ;) :) .
Może nie będę koloryzował :roll: ..... bo bym jeszcze płeć zmienił ;) :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Otóż to, otóż to :roll:
Płeć ma rację bytu tu na Ziemi, w świecie duchowym, w innym stanie świadomości nie ma żadnego znaczenia, bo wszyscy jednym jesteśmy. :D
ODPOWIEDZ