Gramatyka w języku polskim i poprawna polszczyzna

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Gramatyka w języku polskim i poprawna polszczyzna

Post autor: administrator »

Stosowanie zasad gramatyki i tworzenie poprawnych wypowiedzi jest chyba czymś naturalnym zarówno w słowie mówionym jak i w słowie pisanym. Szczególnie jeśli nasze wypowiedzi są przeznaczone do upublicznienia jak np. tu na forum, wypadałoby pisać poprawnie. Wspomina o tym regulamin naszego forum ale przyznacie chyba, że też zwykła ludzka wygoda powoduje iż dużo łatwiej czyta nam się treści poprawnie sformułowane zarówno stylistycznie jak i ortograficznie. Po prostu wiadomo o co chodzi autorowi :)
Tak wiem, zaraz będą narzekania, że admin sobie papla ale powiedzcie sami, czy łatwiej czyta się tekst napisany bez błędów czy tekst pełen ortografów w dodatku cały pisany wielkimi literami, które tu często się pojawiają, a ja muszę je potem przerabiać na normalną czcionkę?
Moja prośba - stosujcie poprawną polszczyznę i to nie tylko tu na forum ale też w codziennym życiu.
Wszystkim którzy to robią serdecznie dziękuję :)
forumowicz

Re: Gramatyka w języku polskim i poprawna polszczyzna

Post autor: forumowicz »

Dziekuję adminie :) nie chciałam nikogo urazić ,nie wpisałam tego tematu z osobistej "wyniosłości",ani też pod , konkretną osobę /żeby była jasność/.
Kocham wykłady prof Miodka,a język polski to mój konik ,chociaż też zdażają mi się językowe i ortograficzne wpadki. ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
kruszynka
_ewa_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2012 23:42

Post autor: _ewa_ »

Kruszynko, ja też lubię Miodka :D Uśmiecham się na sam widok. Boska maniera. A błędy też robię /jak każdy/.
forumowicz

też sie zgadzam ,łyżeczka dobrego "miodku" jest jak najbardziej wskazana :lol:
forumowicz

Poprawna polszczyzna i zasady gramatyki wtedy są miłe dla innych ,jak ich wypowiedzi nie ranią i nie obrażają innych,zważając na ich prawo do wyrażania swoich myśli ,poglądów i spostrzeżeń. :)
Pysotrzmiel 45
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 22 lut 2012 16:03

Post autor: Pysotrzmiel 45 »

No prosze prosze jestem z PiSu i bledow nie znosze. Ciekawe co maja napisac dyslektycy. Madre Panie pozostawily wam pisanie po scianie he he.
_ewa_
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2012 23:42

Post autor: _ewa_ »

Pysotrzmiel 45 pisze:No prosze prosze jestem z PiSu i bledow nie znosze. Ciekawe co maja napisac dyslektycy. Madre Panie pozostawily wam pisanie po scianie he he.
Ee..tam... Program komputerowy wszystko za dyslektyka poprawi ;)
forumowicz

Ponownie odświeżam ten temat ;) jak czytam niektóre nowe posty :shock: piszcie Panowie poprawnie ,albo milczcie :!: :!: :roll: :shock:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Nie tylko panowie robią błędy,paniom też to sie,niestety,zdarza.Przy czytaniu niektórych wypowiedzi zgrzytam zębami ze złości.Nie mogę zrozumieć tego,że osoba dorosła,potrafiąca skorzystać z komputera,nie potrafi napisać poprawnie ,np słowa już,tylko jusz.Takie i inne kwiatki,jeszcze gorsze,można znależć na forum.Pomijam sprawę tzw literówek,bo czasem w ferworze dyskusji mogą się klawisze komputerka poplątac.
Pozdrawiam .
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Poprawne wyrażanie się, czy tu pisanie zgodne z prawidłami naszego, ojczystego języka - tak mi się wydaje -
jest poszanowaniem dla czytających. Parafrazując: jak Cię czytają, tak Cię widzą :)
Pozdrawiam czytających, z wyrazami szacunku - Dzi :).
ODPOWIEDZ