Ciekawi mnie jak duża jest zależność i "współpraca" ciemnej energii i masy z widocznym, otaczającym nas światem. Czy jest powiązana z naszą świadomością i życiem, czy my też składamy się z niej ? Chciałbym dożyć tych czasów, kiedy będą zmierzalne, bo wg naukowców, którzy matematycznie (na razie teoretycznie) wyliczyli, że one istnieją i jest jej znacznie więcej niż tej widzialnej spajają nasz wszechświat i czy i jak będziemy mogli ją wykorzystać...... jak dorośniemy do tego
ROZMOWY NOCĄ
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
Re: ROZMOWY NOCĄ
Ciekawi mnie jak duża jest zależność i "współpraca" ciemnej energii i masy z widocznym, otaczającym nas światem. Czy jest powiązana z naszą świadomością i życiem, czy my też składamy się z niej ? Chciałbym dożyć tych czasów, kiedy będą zmierzalne, bo wg naukowców, którzy matematycznie (na razie teoretycznie) wyliczyli, że one istnieją i jest jej znacznie więcej niż tej widzialnej spajają nasz wszechświat i czy i jak będziemy mogli ją wykorzystać...... jak dorośniemy do tego
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
Za to "ciemna masa"
Ponoć cała nauka jest do napisania od nowa.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Miała być materia, ale materia to przecież też masa, a Ty skojarzyłaś też...... z tymi innymi i słusznie
Myślę, że nie będziemy nauki pisać od nowa, a jedynie poprawiać czy modyfikować, tak jak z kolejnymi wydaniami encyklopedii, choć spotkałem się z takimi stwierdzeniami ze strony naukowców. Może mieli na myśli, że wiele założeń czy hipotez nie sprawdziło się.
Kim bylibyśmy dzisiaj bez ciągłych dążeń do poznania tego co nie poznane .
Właśnie obejrzałem dokument "Siła dotyku" na Planet+..... bo zostałem wybity ze snu
Chyba coś jeszcze oglądnę zanim sen będzie mnie nachodził
- Nutka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 29 razy
- Podziękowano: 6 razy
Proszę bardzo, zamiast spać lub pomarzyć o jakimś miłym fiku miku, to elaboraty mądrusiowe wypisuje
A później japa się drze ziewając
Dobrze się zapowiada ten serial "1670", Heksa
Mogą z niego powstać kultowe cytaty
"Za morderstwo szlachcica grozi dożywocie lub łamanie kołem, a jeśli popełnił je duchowny, to... nawet przeniesienie na inną parafię"
"Nazywam się Jan Paweł Adamczewski a moją życiową ambicją jest zostać najsłynniejszym Janem Pawłem w historii Polski"
Pozdrawiam
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Cześć Słoneczko
Miłego i śnieżnego
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Może tak być Nutko. Choć przyznam, że pierwszy odcinek bardzo mi się podobał, to już dalej oglądałam z mniejszym zaangażowaniem,
Andy, w pewnych dziedzinach nauki być może, że trzeba będzie napisać od nowa, jeśli odkrycia będą na miarę kopernikańskich, a tak się zapowiada.
A a propos snów to dzis były bardzo ciekawe, aż żal, że mnie wybudzono
Pies woła na spacer. I co tu zrobić? Zaufać jego intuicji, że już jest na siłach?
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Pewnie tak, zwłaszcza że "nasza" fizyka znacznie się mija z fizyką w innych częściach naszego wszechświata.
Jeżeli nasz wszechświat jest nieskończony, to dlaczego rejestrujemy promieniowanie reliktowe które od narodzin wszechświata cały czas nas otacza ? czyżby piłeczki pingpongowe się odbijają ?.... tylko od czego ?
Śnij śnij i za mnie też
Miłego dzionka
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

Cóż, nie zbadany jest wszechświat, a może zbadany, tylko nie we wcieleniu na Ziemi?
I już wieczór nie wiadomo kiedy się zrobił
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

Pewnie dlatego się narodziliśmy, żeby badać
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz