ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: ANDY12345 »

Dzięki :) ..... w nowy tydzień w nowym nastroju :lol: .
Jakiś czas temu w artykule z mojej byłej ulubionej gazety autor przedstawił życie i obyczaje wilków. Poświecił na to wiele lat żyjąc obok nich i ich życiem. Przez ten czas poznał ich język, nie tylko poprzez zachowanie, ale też ich mowę (czyli wycie). Przez te lata zdobył na tyle ich zaufanie, że dopuściły go do stada i mógł opiekować się szczeniętami. Niestety ludzie mierzą według swojej miary i stąd te zakłamania i przesądy. Naleciałość te pewnie pochodzą ze średniowiecza i są ciągle powielane.
Powiedzenia to powinno inaczej brzmieć..... człowiek człowiekowi wilkołakiem :P .
Miłego dnia :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Dzyiękuję i wzajemnie. :D

Czy masz na myśli Shauna Ellisa :?: Oglądałam kiedyś o nim film dokumentalny. On na tyle zasymilował się z grupą wilków, że był dość wysoko w ich hierarchii. :shock: Jadł z nimi suruwe mięso, szczerzył zęby, gryzł je, naśladował wszystkie ich zachowania w miarę możliwości. :o Prowadził też prace w Polsce, bodajże uczył jak chronić zwierzęta domowe przed wilkami bez szkody dla nich.
Kochamy psy, koty, a często nie dostrzegamy, że inne zwierzęta wcale się od nich nie różnią. Tak samo czują, myślą, dorównują, a czasem nawet przewyższają inteligencją. Dlatego stawianie naszych pupili wyżej niż np. zwierzęta gospodarskie, jest moim zdaniem, albo ignorancją albo wyparciem. :?
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie to Adam Gełdon.
Każde zwierzęta czy istoty (bakterie, wirusy, pierwotniaki czy grzyby) zajmują jakąś pozycję na planecie. Przez wiele setek tysięcy czy milionów lat przystosowywały się i obecnie tworzą ekosystem. Ekosystem, który działa i się rozwija. Czy te istoty muszą być piękne ? moim zdaniem potrzebne...... piękno jest pojęciem względnym ;) :lol: . To może my jesteśmy estetami i patrzymy na jedną stronę medalu, a medal może mieć ich więcej niż dwie..... krawędzi nie liczę :P .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A to nie znam p. Giełdonia.
Wszystko jest po coś, wszystko jest potrzebne, nawet jeśli my nie możemy się tej potrzeby doszukać. Tak jak piszesz, ekosystem to złożony układ. Wystarczy usunąć jeden klocek, a wszystko zaczyna się chwiać, choć natura i tak sobie radzi, bo się przystosowuje. Gorzej jak te zmiany zachodzą zbyt szybko, tak jak teraz. Wówczas zaczyna się lawina, jak z dominem i ciężko te procesy zatrzymać. :o
Co do piękna, to sam napisałeś, że ono jest względne, bardzo często podyktowane kulturowo. Weźmy chociażby kanony urody kobiecej na przestrzeni wieków, czy też w zależności od położenia geograficznego. Są one bardzo różne, często wynikające z jakiś wpojonych przekonań, czasem kompletnie niezrozumiałych, przynajmniej dla mnie.
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A ... n7xMym&s=1
:lol: :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Podobnie jak z wieżą Babel...... sypie się :roll: .
Taka jest różnorodność...... że każda potwora znajdzie swojego amatora ;) :lol: .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Taki dobór naturalny ;) :lol:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Też trzeba mieć szczęście, żeby się dobrać ;) .
Miłej i spokojnej :) .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I jak to dobrze jak wystąpi "awaria masowa" :lol: ...... podrzemać można było w ciągu dnia, odpocząć, a było znowu po czym :roll: .
Kończenie zupki zostało tylko i niech do jutra wystygnie, a potem do zimnicy...... niech marznie :P .
Miłego wieczorku :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dobry wieczór. Uff, padam. :roll: Jeszcze ten i następny tydzień na wysokich obrotach, a potem trochę wytchnienia zawodowego, bo prywatnie już kalendarz się zapełnia okropecznie. :o :lol:
Też przeważnie gotuję zupki wieczorem, by mieć coś szybko do zjedzenia na drugi dzień, gdy wrócę z pracy. A jak gotuję, to często czegoś słucham. :) Dzisiaj tego:
https://youtu.be/NWplVUcT-LY?si=Yno7FHZR53uLg0-J
Myślę, że może cię zainteresować. Bardzo interesująca rozmowa z człowiekiem, który, jak sam mówi, wychodzi poza schematy. :D
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A teraz dzień dobry :) .
Mówisz, że gotujesz na dwa dni ? tak skromnie? :roll: , u mnie wyszło ponad sześć.... litrów :P . Ja się nie mogę rozdrabniać, bo trzeba kiedyś odpoczywać, choćby chwilkami :lol: . Dynia się kończy i już nie będzie, to do jesieni zupki powinno starczyć...... ale nie tylko dla mnie ;) .
Postęp w technice jest bardzo duży, ale czy uda się w miarę szybko zredukować ten negatywny ?
Przypomniało mi się jak chyba z końcem lat 80-tych czy początkiem 90-tych polski wynalazca samouk skonstruował aktywny zderzak, stworzył bardzo prosty zapis nutowy i jeszcze parę innych rzeczy. Podobno część tych projektów sprzedał, podobno odwiedzali go smutni panowie. Wielu tzw. naukowców negatywnie wypowiadało się o nim i jego wynalazkach, jednakże mając do dyspozycji laboratoria badawcze nie sprawdzili czy jest to możliwe. Podobnie sprawy miały się z Teslą, gdzie jego wynalazki prawdopodobnie zamknięte są w sejfie...... bo któż by przesyłał prąd za darmo :roll: .
Rodzi się wielu geniuszy, a ich wynalazki są wykorzystywane jak przynosi to korzyści tylko jednostkom :oops: .... smutne , ale coraz bardziej prawdziwe :evil: .
Nie przemęczaj się Hexe..... dopiero środa :lol: , miłego i pogodnego :) .
ODPOWIEDZ