Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 87 razy
Podziękowano: 50 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Arker »

Emi bylem dwa razy w Sanvivie ,tak potrzebny czepek ,mozna tez kupic obok basenu w automacie ,co do wieku to niema regoly ,mieszkalem z Panem 15 lat starszym i tez 10 lat mlodszym bylo ok. Ztym starszym nie moglem wyskoczyc na tance bo schorowany ale mi tam nie trzeba towarzystwa zeby gdzies wyskoczyc .Sanvit jeden z lepszych w Iwoniczu tak ze bedziesz zadwolona ,czego Ci zycze :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2024 15:41
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Emi85 »

Mam jeszcze jedno pytanie do Was.
Czy będąc w sanatorium bierzecie zwolnienie lekarskie czy korzystacie z urlopu? Ja jestem osobą z orzeczeniem w stopniu umiarkowanym i nie wiem czy na prewencję ZUS można wykorzystać tę zwolnienie od pracy 21 dni na rehabilitację. :?
aw21
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2017 10:32
Staż sanatoryjny: 17
Podziękowano: 2 razy

Post autor: aw21 »

Witam. Emi85 jeśli jesteś w sanatorium z ZUS to na koniec pobytu przy ostatniej wizycie u lekarza, lekarz wypisuje ci zwolnienie L4. Pozdrawiam. ;) ;) ;)
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 72 razy

Post autor: Kleinehexe »

Emi85, nie do końca rozumiem o co ci chodziło w pytaniu, więc odpowiem jak umiem. Rehabilitacja w ramach prewencji ZUS trwa 24 dni i możesz, ale nie musisz skorzystać ze zwolnienia lekarskiego jeśli pracujesz.
Pozdrawiam :D
Troszkę się zdublowaliśnymy z odpowiedzią, ale to nic.
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Napisze jaśniej :
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym
Osoby z orzeczeniem mają do roku 21 dni zwolnienia od pracy pełnopłatnego celem rehabilitacji.
Moje pytanie czy takie zwolnienie od pracy można wykorzystać przy prewencji ZUS?
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 53 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Byłem jakiś czas temu na prewencji rentowej i wyglądało to tak.
Na pierwszej wizycie i pielęgniarki deklarowało się czy potrzebujemy zwolnienia. Osoby będące na świadczeniu rehabilitacyjnym nie potrzebują, bo już są na L4. Deklarujemy też kiedy chcemy rozpocząć zwolnienie i zakończyć, bo podróż może zacząć się dzień przed rozpoczęciem turnusu, a zakończyć dzień po.
Poza tym obecnie nie dostajemy papierowego zwolnienia, tylko elektronicznie jest wysyłane do ZUS i pracodawcy.

Oczywiście jeśli chcemy, to możemy wykorzystać urlop wypoczynkowy, bo może być finansowo korzystniej.

Jeśli to jest 21 dni roboczych, to wystarczy na pobyt w sanatorium. Wydaje mi się, że możesz z tego skorzystać. Tylko załatwiasz to ze swoim pracodawcą.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 72 razy

Post autor: Kleinehexe »

Emi85, teraz rozumiem, chodzi ci o 21 dni dodatkowego urlopu dla osób z tzw. drugą grupą, a nie zwolnienie lekarskie. Tu niestety nie pomogę, bo się nie znam. Może jak Abstynent666 zajrzy to ci odpowie, bo on powinien to wiedzieć. Moim zdaniem pewnie byś mogła, tylko tak jak pisałam potocznie zwane sanatorium z zus trwa 24 dni, więc na te 3 dni L4, a może na więcej, bo jeśli sanatorium jest odległe od miejsca zamieszkania, to mogą dać dodatkowy dzień zwolnienia na powrót do domu. :)
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Emi85 pisze: 21 sty 2024 10:21 Napisze jaśniej :
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym
Osoby z orzeczeniem mają do roku 21 dni zwolnienia od pracy pełnopłatnego celem rehabilitacji.
Moje pytanie czy takie zwolnienie od pracy można wykorzystać przy prewencji ZUS?
Witam ,tez mam ten stopien i nie mozesz skorzystac z tego urlopu 21 dni ,mozna jak jest turnus z Pefron-u,z Zus dostajesz L4 lub wykorzystujesz urlop wypoczynkowy
Awatar użytkownika
Emi85
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

O to właśnie mi chodziło :D
Dziękuję za informację gdyż grupę mam od niedawna i jeszcze nie orientuję się we wszystkim .
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Skladaj tez wniosek o wyjazd z Pefronu ,u mnie mozna wyjechac na 14 dni raz na dwa lata z tego wlasnie urlopu 21 dniowego
ODPOWIEDZ