Wspolny wyjazd malzonkow

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Re: Wspolny wyjazd malzonkow

Post autor: Kleinehexe »

Wszyscy macie rację. :)
Nie dziwię się Małgoni, że wybrała takie rozwiązanie, zwłaszcza po opisanych doświadczeniach. Korzysta z możliwości, jaka jest jej dana. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto odrzuca dane mu przywileje na rzecz innych osób. 8-)
Nie dziwię się panom, którzy denerwują się, że przez małżeństwa z góry są straceni w staranich o pokój dwuosobowy. Szkoda tylko Abstynent666, że Ty dyskryminację dostrzegasz tylko wtedy, gdy dotyczy ciebie, a nie też innych. Czyżby działało prawo kammy? :? :D
Darku, uważam tak jak ty, władze powinny się tym zająć, by obywatele ich państwa mogli się w godnych warunkach rehabilitować. Dla mnie osobiście jest to trochę poniżające, że upychają dorosłych ludzi jak popadnie i z kim popadnie, a już zwłaszcza, że kraj tak podzielony.
Niestety obawiam się Darku, że przed nimi tyle "napraw" :roll: , że ten problem zalegnie gdzieś na końcu. Przeciwnicy do tego nie pomagają, tylko robią wszystko, by odwieść od sensownej pracy.
Zagubiony, małżeństwa są różne, i takie co drą koty, i takie co żyją w szacunku dla siebie. Ty dostrzegasz to, co chcesz widzieć, w co wierzysz i czym sam żyjesz. Tak właśnie kreuje się rzeczywistość, tak działa wszechświat. Polecam zainteresować się trochę fizyką kwantową. :)
Moim zdaniem warto jednak działać, tylko nie na zasadzie, "zabierzmy przywileje innym, nam się one należą". Warto petycje pisać, coś robić, nie tylko narzekać, a nuż ktoś podejmie temat? :o :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Moim zdaniem Zagubiony bardzo trafnie opisał pobyt par w sanatorium, bo sam obserwuję to od kilku lat będąc zawsze solo w sanatoriach i na pobytach prywatnych.
Popieram też zdanie Darka i Abstynenta w tej sprawie i myślę, że nie jest to żadne zabieranie przywilejów parom małżeńskim, bo NFZ nie gwarantuje takich przywilejów, a w kontraktach NFZ z obiektami sanatoryjnymi nie ma takich zapisów.
Trzeba po prostu sprawiedliwie dzielić pokoje w sanatoriach, a nie faworyzować pary małżeńskie.
Żadne wpisy pań , które są za wyjazdami małżeństw do sanatorium nie przekonają mnie do zmiany poglądu w tej sprawie.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Zbigniew165, przepisy NFZ nie gwarantują, ale wewnętrzne ustalenia ośrodków, niekoniecznie na piśmie, już dają ten przywilej. :)
Zgodzę się za to z Tobą, i pisałam już o tym niejednokrotnie, że pokoje powinny być przydzielane sprawiedliwie, kto pierwszy ten lepszy. Nie powinno być dyskryminacji ze względu na to, czy jeździ się razem czy osobno.
Ale to, że wszystkie małżeństwa żyją jak pies z kotem, to przesada. Współczuję tym, którzy mają tak jednostronne doświadczenia. :(
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Zbigniew 165, czy myśmy sie poznali w Świnoujściu, czy to inny Zbigniew.Ja nie wiem do jakich Wy jezdzicie sanatoriów, bo ja byłam 10 razy i nigdy nie było problemów z pobytem w pokojach 2 osobowych, chyba ze to jest problem ostatnich lat.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zdecydowanie jest to problem ostatnich lat. Jak zaczynałam swoją przygodę z wyjazdami małżeństw nie było w ogóle, potem zdarzały się nieliczne pary, a teraz niejednokrotnie jest więcej małżeństw niż singli.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

I wraca, ciągle wraca ten temat.
Jeździmy wspólnie i tylko wspólnie. Bo kiedyś przyjdzie czas, że będzie to niemożliwe. Więc spieszmy się.......
Dostajemy pokój dwuosobowy. Takie zasady ustala sanatorium a my korzystamy. Nic nam się nie należy. Jak się zdarzy inaczej, trudno. Będzie inaczej. Ale nie niemożliwe. Posiłki, czas poza pokojem spędzimy nadal razem. Szkoda tylko współlokatorów dla których nie będziemy na full współtowarzystwem. Ale to tylko na razie hipotetyczne rozważania.
Obyśmy zdrowi byli kochani.
Bogutka
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Temat wraca i będzie wracał dopóki jedna z grup będzie miała poczucie krzywdy.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Niestety dokładnie tak.
Szkoda.
B.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Felice masz jak zawsze rację, bo podczas ostatniego mojego pobytu w Bursztynie w Świnoujściu na ok. 60 kuracjuszy nas singli można było policzyć na palcach obu rąk, a pary to " reszta świata " .
Dobrze, że pojechałem wcześniej i załatwiłem sobie jedynkę, bo groził by mi pobyt w trójce.
Nie mam nic przeciwko za pobytem par ale w obiekcie sanatoryjnym, który ma tylko pokoje jedynki i dwójki. Niech sobie mieszkają wtedy w dwójce. ale nie w obiekcie, który ma jeszcze trójki i czwórki, a jedynek zero.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ok

A DLACZEGO Mam być POZBAWIONY Pobytu w sanatorium z "NARZECZONĄ "
Osobą ,ktora Znam i wiążę PRZYSZŁOSC

BO NIE MAM zalegalizowanego Związku przez USC ?

Tak ktoś powie jedź PRYWATNIE
Pytanie DLACZEGO
Skoro placimy nalezne Składki

Z innej Beczki

DLACZEGO Osoba Duchowna Ma pierwszeństwo Nawet przed Uprzywilijowaną Kobietą do pokoju 1 0sobowego bo co Wieczorem w spokoju chce się pomodlić poczytac bewiaż ?

Byłem lata temu w kołobrzeskim Sanie w pokoju z takim Kapelonkiem
Dziennie stawial falszkę ,żeby pokoj mial wolny
ileż nocy jako mlody chłopak przespałem na fotelach w małym Sanie

Dlaczego Moj Kolega ktory ponad 20 lat moze i nawet 30 jest Gejem nie może być w pokoju z Mężem z ktorym miszka pod tym samym adresem Tylko dostają w sanatorium pokój 3 osobowy

Natomiast inne Moje Znajome Serdeczne Przyjaciólki Umieją zawsze Mieć pokój 2 osobowy.

Powinny Być JEDNAKOWE ZASADY Kto pierwszy ten lepszy
ODPOWIEDZ