trzym się Kaźmierzu
Zaćma
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
Re: Zaćma
Kazimierzu to co piszesz jest nie w pełni prawdą
""Ponoć NFZ refunduje tylko te najtańsze - można sobie dośpiewać że najgorsze"" i nie ponoć tylko na pewno ale czy najgorsze to kwestia podejścia do tematu i zasobności portfela .
To zwykle soczewki ale nie wszystkich stać na wydanie 5-9 tysięcy na lepsze. Znam osobę która ma założone te super i po miesiącu zaćma wtórna .osobiście mam tą ""najgorszą"" i jak na razie nie jest i oby nie było źle. Czekam na kolejną kontrolę i po około 2 miesiącach jak lekarz uzna ,że można podejść do doboru szkieł ,podejdę . U każdej osoby wygląda to indywidualnie .
myślę o dwuogniskowych do dali i do bliży z fotochromem dobrej firmy np. Hoya czy Zeiss .tak się złożyło że w lewym oku nie mam zaćmy ale noszę okulary do dali więc nawet założenie(wszczepienie czy jak tam zwał) super soczewki nic nie zmieni.
dodam ,że można poprosić o znieczulenie całkowite ale to inna para kaloszy i ceny. Przyznam ,że zabieg nie przyjemny , czułem wszystko . NFZ tylko znieczulenie miejscowe (kropelki)które prawie nie działało w moim przypadku.
Nie ma się czego bać a może być tylko lepiej . Dla mnie najgorsze jest w tym wszystkim brak ruchu ,pracy, wysiłku .
-
Gość
Może to już zależy od tego gdzie się robi zabieg, jak do tematu podchodzą ci którzy aplikują krople, czy używają właściwych i należytej ilości
W moim przypadku wszystko było OK. Może napisać że zabieg był przyjemny to już byłaby przesada, ale z pewnością całkowicie bezbolesny.
A ten okres bezpośrednio po, kiedy dosłownie na wszystko trzeba uważać, to rzeczywiście problem. No cóż, nie tylko takie zabiegi potrafią nas unieruchomić na jakiś czas.
Pozdrawiam i życzę samych pozytywnych efektów operacji.
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 26 razy
Wszystko zależy tak od ośrodka jak i osoby.
Zdrówka życzę i pomyślnej rekonwalescencji.
Pozdrawiam
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Ja miałam operację zaćmy na jedno oko razem z mężem...i laser miałam po 2 miesiącach ....a teraz mam tzw...brudno oko...mętne oko..jakieś pajączki mi latają...dym w kąciku oka...widzieć widzę bardzo dobrze na oko ale to przeszkadza
Boję się operować drugie oko bo jak mam mieć takie problemy
Pozdrawiam tych przed i po operacji i zabiegu
-
zebra
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 06 lis 2014 17:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 7
Re: Zaćma wtórna
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 26 razy
Gorzej z kontrolą u mojego okulisty bo nie mają kontraktu. Dopiero po 20 maja mam się dowiadywać - koszmar...