Interferie Cechsztyn Ustronie Morskie

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
ultrabona
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2021 20:58

Interferie Cechsztyn Ustronie Morskie

Post autor: ultrabona »

Bardzo mało informacji jest na tym forum o sanatorium Interferie Cechsztyn w Ustroniu Morskim. Ofertę mają przyjemną, kontakt bardzo miły. Zapowiada się całkiem przyjemny pobyt. Wyjeżdżam pod koniec maja i chciałabym się dowiedzieć coś więcej o zabiegach. Niestety, recepcja ośrodka akurat na ten temat niewiele ma do powiedzenia. Napisali mi, że wszystkiego dowiem się na miejscu - jakie zabiegi, jak rozplanowane w ciągu dnia itd. Czy ktoś coś wie? Dla mnie to istotne, ponieważ oprócz pobytu w samym sanatorium chciałabym też mieć czas i sposobność na rozrywki. Nie potańcówki bynajmniej :lol:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Interferie Cechsztyn Ustronie Morskie

Post autor: zbigniew165 »

ultrabona jak mogą być jakieś informacje na tym forum o Ciechsztyn Ustronie Morskie, gdy to jest hotel, a nie sanatorium.
Informacji o hotelach szukaj na innych forach internetowych.
Ten obiekt o w którym będziesz jest tylko dla wyjazdów prywatnych i posiada bazę zabiegową, ale Ustronie Morskie nie jest uzdrowiskiem i nie ma w nim żadnych sanatoriów.
Uzdrowiska nad morzem, gdzie są sanatoria to Świnoujście, Dąbki, Kołobrzeg, Ustka i Sopot.
Pozdrawiam
ultrabona
Kuracjusz
Kuracjusz

zbigniew165
Nie do końca jest tak, jak piszesz [link]
Gdyby Interferie Cechsztyn był wyłącznie hotelem, to na tym forum nie byłoby o nim żadnych wiadomości. A jednak są, tylko jest ich mało. :serce:
Ostatnio zmieniony 08 maja 2024 07:40 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To sprawdź sobie na stronie internetowej tego obiektu, ponieważ oni sami o sobie piszą, że są hotelem i tam są goście hotelowi, a nie kuracjusze z NFZ, czy ZUS.
Też jeżdżę do ośrodka sanatoryjno-wczasowego w Kołobrzegu Chalkozyn prywatnie, który również posiada bazę zabiegową, jest zlokalizowany w uzdrowisku przy promenadzie ale nie piszę, że jadę do sanatorium, bo to nie jest obiekt sanatoryjny, a opinie o nim są na forum.
Jest mnóstwo hoteli i ośrodków nad morzem i w górach z bazą zabiegową, ale to nie są sanatoria i nie ma ich w bazie sanatoriów NFZ w Polsce.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 53 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 70 razy

Post autor: Bibi2 »

Tak Andrzej , popieram.
Rozumiem , czasami trzeba korygować , a tym samym dążyć do prawidłowego nazewnictwa ale .....
Dobrych rehabilitacji wszystkim :kwiat:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Andrzej ja pisząc o Iwoniczu nie napisałem, że jadę do sanatorium, bo w Światowidzie też była baza zabiegowa i rehabilitacja.
Niektórzy na forum każdy wyjazd na rehabilitację podciągają pod pobyt w sanatorium, co jest oczywistą nieprawdą.
Nazywajmy wszystkie obiekty do których jeździmy zgodnie z ich statusem i nie wciskajmy kitu, że wszystkie są sanatoriami, bo nie są. :roll:
Definicja słowa sanatorium mówi, że jest to zakład lecznictwa uzdrowiskowego wykorzystujący walory rekreacyjne, przyrodnicze i naturalne takie jak wody mineralne, borowina itd.
Ktoś jadąc do Warszawy do szpitala rehabilitacyjnego pisze, że jedzie do sanatorium :shock: i mogę podać wiele takich przykładów. Nie wiem, czy to brak elementarnej wiedzy w tym temacie u tych osób, a wystarczy wejść na stronę obiektu i tam pisze, że jest to hotel, a nie sanatorium, ale to faktycznie lepiej brzmi, jak napisze, że jedzie do sanatorium-masakra.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 127 razy

Post autor: Genever »

Koleżanka pyta i jeżeli ktoś ma informacje to bez pouczania może chyba zapodać...
Owszem Ustronie to nie uzdrowisko, owszem ten obiekt nie ma kuracjuszy z NFz ale ma bazę zabiegową.
Byłam tam tydzień rok temu przy okazji odwiedzin przyjaciół będących w Kołobrzegu.
Obiekt należy do Grupy Interferie czyli np. właściciela Chalkozynu.
Obiekt z lat 80 tych ale odnowione wszystkie pokoiki, wykładziny, pięknie podświetlone obrazy morza, na ścianach ,łazienka funkiel nówka.
Wspaniałe jedzenie, chociaż apetyty niektórych nienajedzonych zadziwiają 😉. Baza zabiegowa nieco ograniczona ale mogę polecić fantastyczne masaże. Dostałam też talon do parku wodnego 5 minut spacerkiem, polecam. Można wypożyczyć rower, recepcja bardzo przyjemna. Jedynki na korytarzu przy windzie, bez balkonu i na końcach korytarzy. O zabiegach przeczytasz na stronie.
Do morza niedaleko, odpoczęłam w dzień od szumu słynnego uzdrowiska no to wieczory były bardzo wyczerpujące na parkietach kołobrzeskich.🤣 generalnie polecam miejscówkę i zapewne wrócę. Ostrze sobie zęby na ośrodek Planeta po lewej od Cechsztynu. Ale to przyszły rok.
Pozdrawiam.
ultrabona
Kuracjusz
Kuracjusz

Interferie Cechsztyn nie jest hotelem, ponieważ nie figuruje w Centralnym Rejestrze Obiektów Hotelarskich dla województwa zachodniopomorskiego. Podrzuciłabym z przyjemnością link, ale nie wolno. Można samemu sprawdzić sobie na stronach tego rejestru.
Natomiast w Rejstrze Podmiotów Wykonujących Działalność Leczniczą jest wpisana cała spółka Interferie S.A. Z jej obiektów tylko jeden Interferie Medical SPA w Świnoujściu ma status hotelu. Pozostałe, w tym Intreferie Cechsztyn, wykonują działalność leczniczą.

Obiekt przyjmuje również kuracjuszy z NFZ. Na stronie internetowej jest wyraźnie to napisane.

Jestem w tej chwili w Cechsztynie. Jeśli chodzi o zabiegi, to raz w tygodniu przyjmuje lekarz. Natomiast fizjoterapeutka jest cały czas i to ona zleca zabiegi. Do wyboru są masaże mechaniczne, masaże wodne, lampy, prądy, magnetronik, laser, borowina w plastrach. Masaże ręczne trzeba oddzielnie zamawiać i oddzielnie za nie płacić.

Ogólnie Cechsztyn jest pięknie położony, trzyma poziom. Pokoje czyściutkie, pięknie urządzone. Posiłki bardzo smaczne, do syta. Popołudniami rozrywki typu ognisko, wieczorek taneczny, słodkie popołudnie itp. Dla mnie wszystko na plus.
ODPOWIEDZ