Lubimy pizzę ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Lubimy pizzę ?

Post autor: biedroneczka »

Dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy :D jednej z najbardziej znanej i najlepiej rozpoznawanej na całym świecie potraw
Chyba nie ma wśród nas osoby, która choć raz w życiu nie spróbowałaby kawałeczka :serce:
Pizza.jpg
Pizza do XIXw. była typową potrawą biedoty i chłopów. Ale w 1889 roku, królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia ) zwiedzająca wraz z mężem Humbertem I swoje włości zapragnęła spróbować tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła kucharza Rafaelle Esposito, którego zadaniem było przygotowywanie pizzy dla królowej Małgorzaty. Podobno, najbardziej ulubioną pizzą Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć pizza Margherita , w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Ale pochodzenie, uznawanej za typowo włoską potrawę, pizzy nie jest tak do końca zupełnie jasne :roll: Wiadomo, że ciasto chlebowe podobne do tego na pizzę jest jedną z najstarszych potraw i było wypiekane już w neolicie. Zapisy o dodatkach wzbogacających smak takiego ciasta są spotykane w czasach starożytnych. Na przykład plakous, wyrabiany już przez Starożytnych Greków, był chlebowym plackiem doprawianym ziołami, czosnkiem, cebulą. Zachowały się także przekazy, że perscy żołnierze króla Dariusza I Wielkiego (549-486 p.n.e) posilali się chlebowym plackiem z serem i innymi dodatkami. Pizzopodobne potrawy były znane i wyrabiane nie tylko w basenie Morza Śródziemnego. np. hinduska "Paratha", azjatycki "Naan", czy germański "Flammkuchen".
;)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Lubimy pizzę ?

Post autor: Sloneczko »

Biedroneczko :kwiat: uwielbiam pizze :lol: , uwielbiam wszystkie niezdrowe potrawy a pizza jest jedną z tych potraw , która lubię najbardziej :shock: . Pamiętam rok 1976 kiedy pierwszy raz zjadłam pizze, która była świetna,była tam sama kiełbasa i duuuuuużo mojego kochanego sera :D a druga składała się tylko z pieczarek i sera.No i duuuuzo ostrego keczapiku :D No i co ja mam teraz zrobić???????? Chce mi sie pizzy :o....i to baaaardzoooo :shock:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Słoneczko :kwiat: ja też kocham Pizzę... teraz najczęściej wybieram Hawajską, mam słabość do słodkiego ananasa :roll: ;) ....ale zjem każdą o jakiejkolwiek porze dnia lub nocy :? :lol:
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Uwielbiam pizze w każdej postaci :-). Chociaż nie zjadłabym pizzy z jajkiem ...ładnych 10 lat temu założyłam się z moim już byłym chłopakiem, kto zje pizze z bitą śmietaną...niestety dla niego przegrał :-) :-) :-)
Moja ulubiona to dużo sera, kawałki kurczaka, papryka, pieczarki...oczywiście ketchup pikantny, chociaż wiem że pizza i ketchup to profanacja, ale uwielbiam :-) :-) ostatnio w Gdańsku odkryłam cudowną typową włoską pizze ...jest przepyszna :-) :-) :-)
ODPOWIEDZ