Wysowa Zdrój wyjazd 26.06.2024

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Nowy chory
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 02 sie 2019 16:17

Re: Wysowa Zdrój wyjazd 26.06.2024

Post autor: Nowy chory »

Jestem bezpartyjni 😁
1970Beata
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2024 08:51
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: 1970Beata »

Insignia 2010 pisze: 01 cze 2024 14:37 Mam stwierdzona astme na to schorzenie bylem tylko raz , lekarz powiedzial ze daje mi w drodze wyjadku , bo zus leczy wyłacznie narzady ruchu , tylko dlatego ze mam kregoslup do dupy i powiedzial abym na miejscu poprosił o zabiegi na kregoslup , bo musze wrucić do pracy a z astma moge pracowac
Zawsze daje komplet wszystkich papierow .
Jak sie spotkamy objasnie co i jak jak nie jesteś zwolennikiem piso-komuno-katolickiej parti to ogarniesz temat .
Na układ oddechowy też sie należy prewencja -jak psu buda ;) Możesz co rok wyjeżdżać . I krócej się czeka niż na narząd ruchu . A ten lekarz to słyszy sam siebie ? Z każdym schorzeniem mozna pracowac i po to jest prewencja
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: zbigniew165 »

Beata masz rację, bo też byłem z ZUS na astmę oskrzelową w Ustroniu Równicy na oddziale pulmonologia połączonym z kardiologią.
Orzecznik w komisji ZUS nie miała żadnych wątpliwości kierując mnie na rehabilitację rentową ze schorzeniem astmy oskrzelowej.
Nowy chory
Kuracjusz
Kuracjusz

Ja również dostałem na ciężką astmę mimo że teraz mam wydolność płuc ponad 98%. Za pierwszym razem lekarz z ZUS powiedział że z moimi papierami mógłbym jeździć co roku bez żadnego ale. Teraz też mi przyznali ale podobno zmieniły się przepisy i pierwszeństwo wyjazdu mają ludzie po długotrwałym chorobowym a reszta musi czekać. Miałem komisję w połowie stycznia a przydział dostałem dopiero teraz bo nie byłem na chorobowym. Ale ważne że dostałem, będzie okazja zwolnić i odpocząć.
1970Beata
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Nowy Chory , czyli czekałeś ok 4 mies. Na narzad ruchu czasami czekają 8-10 m-cy . Ja byłam na komisji w październiku ale pisałam podanie o turnus latem , pracuje w szkole i wakacje najlepiej mi odpowiadają . Mnie orzecznik łaskawie potraktował , mogłam wybrać na jakie schorzenie chce jechać (podstawowe czy współistniejące ;) )
1970Beata
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Zbigniew, nie wiedziałam ze w Ustroniu jest rehabilitacja oddechowa :) Na mapie Zus chyba jej nie ma . Miałabym bliżej
Nowy chory
Kuracjusz
Kuracjusz

Jadę na oddechowy na astmę i współistniejące nieżyt nosa, itd. Moje narządy ruchu są ok 😜. W Ustroniu też byłem na oddechowym i wtedy czekałem niecałe dwa miesiące. W tym roku na oddechowy ZUS wysyła tylko Wysowa i Gdańsk. Jeszcze tylko 3tyg i pełen relaks. Oby tylko zabiegi były fajne.
1970Beata
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Nowy chory , a jakie zabiegi sa na oddechowy ?
Nowy chory
Kuracjusz
Kuracjusz

To chyba zależy od ośrodka. W Ustroniu miałem dużo ruchowych w tym kardio. Inhalacje praktycznie codziennie, ćwiczenia oddechowe, masaże, kąpiel kwasowo-węglowa na sucho.lub w solance. To zależy jak dogadasz się z lekarzem na pierwszej wizycie. Ja chciałem żeby mnie rozruszali i żebym schudł to dał mi więcej ruchowych. A że łatwo wtedy łapałem przeziębienie to zamiast basenu dał mi kąpiele kwasowo-węglowe na sucho (jakoś tak to się nazywa). W sumie wyszło ponad 200 zabiegów na cały turnus. Tylko za zabieg była wpisywana nawet bieżnia 15min 😜. Jak dobrze pokombinował to zdążyłaś zrobić wszystkie zabiegi do obiadu. No i jak coś ci nie przypasowało to można było iść poprosić o zmianę jakiś ćwiczeń na inne. Nie wiem jak w Wysowej ale w Ustroniu to był moloch i duży przemiał ludzi.
1970Beata
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

To całkiem sporo miałeś :) Ja na inne schorzenie jadę do Wysowej , ale współistniejace mam układ oddechowy więc pewnie rozważę kiedys taki wyjazd :) Dalej rozgladam się za jakimś sensownym transportem do Wysowej , rozwazam Kraków -Wysowa .
ODPOWIEDZ