GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ - Gwarek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Kuracjusz2021
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2021 14:47
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 3 razy

GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ - Gwarek

Post autor: Kuracjusz2021 »

Poproszę o jakieś aktualne opinie na temat tego ośrodka jak również o tym miejscu czy jest tam co robić, gdzieś wyjść wieczorem itd., itp....
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 paź 2023 00:50
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Re: GOCZAŁKOWICE-ZDRÓJ - Gwarek

Post autor: marfed »

Byłem w Limbie we wrześniu ur. To niedaleko. O Gwarku słyszałem z jest tak samo jak w Limbie tylko z balkonami, czyli na plus. A tak ogólnie to późny Gierek.
Jedno miejsce do tańczenia: Zdrojowa. Na powietrzu. Tłok, ale znośny. Poszedłem sam, wróciłem z dobrym towarzystwem- super.
Miałem kolegę w pokoju, Świadka Jehowy, świetny gość. Na tańce nie chodził. :)Wyprawy zaliczaliśmy razem. Rowerami Nextbika (stacja jest koło przystanku kolejowego) byliśmy nad zaporą Goczałkowicką, w ogrodach Kapias. Kolejami Śląskimi w Pszczynie, Bielsko Białej z Szyndzielnią. Ogólnie w
BB byłem trzy razy. Na Szyndzielnię wjazd kolejka linową. A z dworca do podnóża autobusem KM. I raz uzdrowisko zorganizowało wycieczkę Skoczów Cieszyn .Odłączyliśmy się z kolegą w Cieszynie z kolegą i poszliśmy na czeską stronę.
Ja jestem bardzo zadowolony z pobytu. Miałem świetne zabiegi. Spotkałem przemiłych Ślązaków . Ogólnie, towarzystwo miałem cudowne.
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tańce jeszcze są w Lawendowym Kąciku. :D Ale to w piwnicy i pachnie stęchlizną. Bilard tam jest. Jak coś zjeść to Kogut i Kurka. Ludzie aż z Katowic przyjeżdżają (ale może chcą się ukryć przed swoimi żonami/mężami-nie pomyślałem) :D. Jadłem rolado z kluskami i modro kapusto. Dobre. Ale ja robię lepszą :D. Ale koledzy i koleżanki chwalili bardzo kaczkę i czarne pierogi. Także się obronili. I polecam. Byliśmy tam w 13 osób. Na przeciwko Malwa , dobra kawa i ciasto. Tak mówili, bo ja się nie znam. Albo w ogrodach Kapias jest restauracja (pierogi jadłem- bardzo dobre). Na te ogrody to można poświęcić całe popołudnie. Broniłem się przed nimi. ,,Bo co ja będę kwiatki i krzaczki oglądał". Okazało się, że łaziłem z otwarta gębą i dziwiłem się że to wszystko można oglądać za darmo. To całe instalacje. Chyba jest nadal za free. Kiedy tam byłem odbywały się trzy sesje foto Par Młodych. Tak tam ładnie. Po drodze do ogrodów basen o wymiarach olimpijskich. Za Limbą Akademia Łukasza Piszczka ciągle tam grali w piłkę, ale nie pomyślałem żeby tam iść.
Jest jeszcze Wake Park. Wyciąg dla narciarzy wodnych. Można posiedzieć przy piwie i po obstawiać który się wywali a który nie. Wypożyczyć rowerek wodny. Ale tylko we czworo, bo 60 zeta. :D
Czechowice-Dziedzice to jeden przystanek KŚ. Galeria Handlowa z Multikinem, jak coś.
W Pszczynie koniecznie Zamek i pochodzić po uliczkach. I zrobić zdjęcie z księżną Daisy. :D
W BB obejrzeć zrobić zdjęcia z Reksiem. Byliśmy w restauracji gruzińskiej Lunita.Kawałek od centrum, ale warto. Przepyszne chinkali jadłem. Czacze wypiłem.
Polecam Koleje Śląskie. Bilety u konduktora, albo w aplikacji. Nowoczesny tabor, miła obsługa, punktualność. Pewnie Ślązacy mają inne zdanie, ale ja tak to odczuwam.
Nie ma się co bać Goczałkowic-Zdrój(są jeszcze Goczałkowice) jest co robić.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

No proszę jak się pozmieniało na plus, jestem pozytywnie zaskoczona :D

Pięknie dziękuję za opis :D

Tak, nasze Koleje Śląskie nie mają sobie równych. Bardzo często korzystam i jeszcze opóźnienia nie zaliczyłam.
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ewasz zabiegi jedne z lepszych: kąpiel borowinowa, kąpiel perełkowa, masaż wirowy, basen solankowy. Nie wiem jak w Gwarku. Bo chyba oni mieli swoje zaplecze. My z Limby chodziliśmy do szpitala uzdrowiskowego. Przeładny, zadbany park. Spacer rano na śniadanie czy na zabiegi przez w/w park to była nie lada przyjemność. Pełno wiewiórek. Było kilku zaklinaczy :D , którzy je wabili na orzeszki (nie wiem czy to dobre dla wiewiórek). Panie i panowie rehabilitanci bardzo mili, ale i stanowczy. Weszło do powszechnego obiegu ,,Idź precz!!!" od Pani Bożeny, kiedy chciałem się wślizgnąć dwie godziny przed czasem na kąpiel perełkową :D. ( Później udawało się to załatwić bardzo często) :D . Janusz z borowiny zdradzający tajemnicę, że po borowinie najlepiej służy 0.20 Bocianka. Sprawdzałem i nie mam pewności :D. Jestem zachwycony ludźmi. Ślązakami.
KŚ to inny rozdział, tez super.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

marfed - istotnie "GWAREK" ma swoją bazę zabiegową.
Byłam w nim i w porównaniu do szpitala szala przeważała na dobro szpitala.
Kuracjusze z "GWARKA" nie mogli nawet wykupić sobie jakiegokolwiek zabiegu w szpitalu.
Na stołówkę wtedy, kiedy ja byłam chodzili wszyscy z innych domów do "GWARKA".
Kuchnia serwowała smaczne posiłki...
Mój wpis z tamtego okresu jest tu na Forum...

Pozdrawiam :kwiat:
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak stołówka była pod Gwarkiem. Ona jest wspólna dla całego ośrodka. Jedzenie było ok , ale kolega wybrał dietę wegetariańską i miał lepiej. Dużo warzyw, większe urozmaicenie. Także jeśli ktoś może wytrzymać bez mięsa. To lepiej wybrać dietę. Co ciekawe za darmo była wtedy.
Kuracjusz2021
Kuracjusz
Kuracjusz

Bardzo serdecznie dziękuje wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytanie. Może Goczałkowice nie takie straszne jak do tej pory czytałem, bo odniosłem wrażenie że to "zesłanie" raczej. Pytałem się przede wszystkim o możliwości spędzenia czasu po zabiegach bo nie lubię siedzieć w pokoju i się nudzić. Owszem miłe towarzystwo to jakaś alternatywa ale mimo wszystko w nowych dla mnie stronach i miejscu chciałbym mieć możliwość spędzenia czasu w miarę aktywnie. Zastanawiałem się nad wzięciem ze sobą roweru, więc proszę o opinię czy to dobry pomysł? Bo może lepszą alternatywą jest np. komunikacja miejska. A jak z parkingiem? Czy wykupić bilet pod sanatorium ( bo pewnie taka możliwość istnieje) czy szukać swojego darmowego miejsca gdzieś niedaleko ośrodka? A zabiegi można sobie jakoś korzystnie ułożyć tak bym miał po nich jeszcze trochę czasu na jakieś wyjścia? Przyznam, że podnieśliście mnie trochę na duchu, że może nie będzie takiej nudy jak na początku myślałem. Obym trafił tylko na wesołych i życzliwych ludzi, którzy nie lubią nudy i siedzenia w pokoju to może nie będzie źle! Możliwość wieczornych wyjść na tańce też są jakąś alternatywą choć zabawa na powietrzu w Zdrojowej jak pisze marfed to troszkę dziwne mi się wydaje, no ale trzeba będzie wszystkiego spróbować... Jeśli są jeszcze jakieś pomysły, porady,czy miejsca które warto zobaczyć to proszę pisać. A za te wszystkie informacje jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuje i gorąco pozdrawiam.
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj! W Uzdrowiskowej( nie Zdrojowej :D) to nie tak, że tańczysz pod gołym niebem. To duża, drewniana weranda. Nawet całkiem stylowa. Jest ok. Wzięcie ze sobą roweru, to zawsze dobry pomysł.(na podróże wokół komina). Na dłuższe tylko KŚ. O parkingach nic nie wiem, ale też nigdy nie słyszałem narzekań. Pod Limbą jest bezpłatny. Do Gwarka tylko przez szlaban. Jak nikt się nie odezwie w temacie bardziej zorientowany, zadzwoń do Gwarka. A nawet jak się odezwie, to dzwoń. Jest kilka numerów na recepcję na ich stronie.
Kuracjusz2021
Kuracjusz
Kuracjusz

Dziękuję marfed za szybką odpowiedź. Oczywiście do Gwarka zadzwonić mogę i spytać się o parking, tylko pytałem się o to, bo może nie ma większego problemu z zaparkowaniem samochodu w tej miejscowości, więc po co płacić skoro nie mam jakiegoś nowego i wypasionego samochodu i nie muszę go mieć pod oknem A rowerem owszem w promieniu 30 km można pojeździć i pozwiedzać dużo dokładniej niż komunikacją miejską, stąd mój pomysł by być może wziąć rower. Choć szkoda by było nie chodzić czy nie jeździć komunikacją miejską ze znajomymi( jeśli trafiła by się wesoła i miła grupa) dlatego nie wiem czy to dobry pomysł. Do sierpnia mam jeszcze trochę czasu, więc mogę się zastanawiać nad tym pomysłem. Jednak za wszystkie wiadomości i sugestie dziękuję. Na pewno mnie trochę pocieszyliście bo po przeczytaniu paru postów ( tych nieco starszych bo aktualnych nie znalazłem), zastanawiałem się nad rezygnacją i ponownym złożeniu wniosku o sanatorium. Dzięki Wam ten pomysł jest już nieaktualny a jakie będą moje odczucia zobaczymy...
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ