Sentencje, aforyzmy - złote myśli

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Sentencje, aforyzmy - złote myśli

Post autor: Kleinehexe »

Albo chociaż szczerzy kły. :D
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 paź 2023 00:50
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: marfed »

Albo się uśmiecha (chodzi o szczerzenie :D )
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Zwał jak zwał , daje znak , że bedzie kąsał :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Miałam psa, który szczerzył kły z radości na powitanie, a że był to doberman to wyglądało to dość intrygująco. :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Odkąd mnie taki jeden kundel trzasnął zębiskami , mam do nich uraz i nie ufam im :evil:
Chociaż mam jednego zaprzyjaźnionego francuzika , którego poznałam rok temu w Mrzeżynie 8-) mieszkaliśmy w jednym pensjonacie ... gdy wychodził rano z panią , wiedział gdzie mnie moze zastać , najpierw przybiegał do mnie sie przywitać , dopiero wychodził na dwór :) .... gdy odjeżdżali , to wyskoczył z samochodu i przybiegł się jeszcze raz pożegnać :serce: gdy teraz rozmawiam z jego panią przez telefon , to najpierw muszę sie z nim przywitać , powiedzieć mu jaki jest wspaniały , ( bo tak mu mówiłam ) , bo nie dałby nam spokojnie porozmawiać :lol:

A tak czytając forum , nasunęła mi się taka złota ;) myśl ....

......

" Im komu lepiej , tym mu gorzej " :o

GIENIA
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Piękna historia, może to doświadczenie zniweluje ten uraz. :)
Mnie też pies ugryzł w dzieciństwie i mogło się to skończyć nieciekawie. Urazu na szczęście nie mam, pewnie dlatego, że wiedziałam, że to była moja wina, a nie psa.
To był kundel w typie bernardyn, duży pies, więc sobie wymyśliłam, że można się na nim przejechać. :roll: Szybko dowiedziałam, że nie można. :oops: Pies mnie natychmiast zrzucił, a gdy upadłam, przejechał zębami po szyi i zranił. :o Jakby chciał, mógł mnie zagryźć, ale on mnie tylko skarcił. :shock: Nauczka na całe życie: Zwierzę to nie zabawka. :oops: :)

Dobrobyt jest szkodliwy? :?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No to sobie pojeździłaś :lol:
Dla niektórych chyba tak ... zbytnio podnosi im ego ;)

" Zmień nawyki myślowe , a odmienisz swój los "

Joseph Murphy
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nikt nas nie uczy jak panować nad naszym ego, a wręcz przeciwnie, jak je karmić. Więc rządzi nami, a my myślimy, że jesteśmy świadomymi istotami.

"Ego uwielbia użalać się nad rzeczywistością. Czym jest rzeczywistość? Wszystkim. Budda nazwał ją "tatata" - swoistością, "takością" (ang. suchness) życia, co nie jest niczym więcej jak swoistością chwili tu i teraz. Przeciwieństwem owej swoistości chwili obecnej jest to, co posiada główne cechy ego, co tworzy negatywizm będący dla ego pożywką, tworzy poczucie nieszczęścia, które ego lubi. W ten sposób sprawiasz, że ty i inni cierpicie, i nawet nie wiesz, że to robisz, że wywołujesz piekło na ziemi. Stwarzać sobie piekło, nie zdając sobie z tego sprawy - na tym polega życie w nieświadomości, uwięzienie w pułapce ego (s. 104).

"Ego uwielbia użalać się nad rzeczywistością. Czym jest rzeczywistość? Wszystkim. Budda nazwał ją "tatata" - swoistością, "takością" (ang. suchness) życia, co nie jest niczym więcej jak swoistością chwili tu i teraz. Przeciwieństwem owej swoistości chwili obecnej jest to, co posiada główne cechy ego, co tworzy negatywizm będący dla ego pożywką, tworzy poczucie nieszczęścia, które ego lubi. W ten sposób sprawiasz, że ty i inni cierpicie, i nawet nie wiesz, że to robisz, że wywołujesz piekło na ziemi. Stwarzać sobie piekło, nie zdając sobie z tego sprawy - na tym polega życie w nieświadomości, uwięzienie w pułapce ego".

Eckhart Tolle, Nowa Ziemia
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

.. do pesymistów ;)

" Jeżeli jesteś jedną z osób , która zawsze widzi szklankę do połowy pustą , przelej wodę do mniejszej szklanki i przestań wkur.... wszystkich dokoła "

z netu .

Ja bym od siebie dodała ..... i przestań się zadręczać pierdołami :)
marfed
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 paź 2023 00:50
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: marfed »

Czym się różni pesymista od optymisty? Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. A pesymista wie co to za otwór :lol:
A. Poniedzielski.
ODPOWIEDZ