Susmed Dąbki (18.07.2024)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Ktosia
Na forum od: 06 lip 2024 21:18
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Susmed Dąbki (18.07.2024)

Post autor: Ktosia »

W Susmed jest parking, ale nie zawsze wszystkim się uda zdobyć miejsce. Są trzy budynki z pokojami: A, B i C. W jednym są rodzice z dziećmi (to także sanatorium dziecięce). Standard pokoi jest różny (zależy, do którego budynku się trafi), ale jest czysto i schludnie. Sama bylam z mężem w budynku A i okazało się, że tu było najlepiej (chyba pierwszy były odnowiony). Żeby dojść na stołówkę (z każdego budynku), trzeba wyjść na zewnątrz. Tak samo na zabiegi (poza kuracjuszami z budynku A, bo akurat w nim są zabiegi). Latem to nie problem, ale zimą może być to utrudnienie.
Na wyposażeniu każdego pokoju (nieważne którego budynku): czajnik, kubki, łyżeczki, telewizor (darmowa tv), ręcznik, na balkonie leżaki. Dla nas szokiem był brak lodówki (nawet na korytarzu nie na). Można było wypożyczyć odpłatnie (ale ilość lodówek, jak i.. rowerów - ograniczona). Było w myśl zasady - kto pierwszy, ten lepszy. My mieliśmy swoją turystyczną i przemyciliśmy do pokoju. Obsługa przemiła, jedzenie smaczne. Sam teren Susmedu zadbany, widać, że się rozwijają. .Moze nie jest idealnie, ale jak na kilka sanatoriów, w których byliśmy - to jest w czołówce. Poza tym, aby przejść na plażę, wystarczy przejść przez lasek z tyłu ośrodka.
To tak na szybko :D
Awatar użytkownika
Yaga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2015 14:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Yaga »

Dziękuję za opinię o sanatorium.Ponieważ jadę na turnus od 20 lipca to chyba zostaną te pokoje gorsze. Ale jak to się mówi, ..." dobry klimat tworzą fajni ludzie potem to jakoś to będzie...Czas szybko mija.pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margareta
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2016 13:41
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Margareta »

Dziękuję, że ktoś napisał o sytuacji w sanatorium, zastanawiam się teraz tylko czy warto brać szlafrok (zajmuje sporo miejsca w bagażu) skoro aby udać się na zabiegi lub stołówkę trzeba jednak wyjść z budynku ?????
To,że tv jest za darmo też jestem zdziwiona, bo jak do tej pory wszędzie gdzie byłam za tv się płaciło
No i martwi mnie trochę ten parking, jestem ze Szczecina więc mam blisko i postanowiłam, że pojadę samochodem ale teraz to się zastanawiam, a co będzie jeśli nie dostanę miejsca parkingowego, czy jest w samych Dąbkach jakiś inny parking np. miejski, gdzie ewentualnie będzie można zaparkowac ????
I co racja to racja jak napisała Yaga "dobry kilmat tworzą ludzie" więc mam nadzieję że trafię na fajnych ludzi :) :)
Ktosia

Szlafrok wg mnie jest niepotrzebny. Każdy chodził w czym mu pasowało (dresy, szorty itp).
Co do parkingu - my przyjechaliśmy około 18 ( :roll: ), i niby nie było szans na parking już i :D polecono nam poszukać gdzieś w okolicy, a przy rozpakowywaniu okazało się, że jeszcze się miejsce znalazło. Ale w okolicy parkingi są, więc gdyby nawet nie pod Susmedem, to gdzieś by się miejsce znalazło. Ogólnie- byłam pod wrażeniem poziomu obsługi i uprzejmości pań na recepcji, pana ochroniarza czy pań sprzątających (wymiana ręczników itp). Co się sprawdziło, z tego co wcześniej sama wyszukałam w internecie, to zabiegi.. ktoś napisał, że takie jak w domu prawie. I to chyba ja takie miałam przypisane i wypowiadam się tylko z mojej pozycji. Ale nie narzekam, bo babeczki, które je wykonują przesympatyczne, a Susmed stale się rozwija, to i pewnie bazę rehabilitacyjną poszerzą. Sama „miejscówka” - nic, tylko relaksować się. Morze i jezioro na rzut beretem :D
Poza tym, świetna atmosfera w ośrodku i wyborowe towarzystwo :D
Awatar użytkownika
Margareta
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dzięki za pocieszenie (parking) i poradę w sprawie szlafroka
Jesli chodzi o zabiegi to znaczy, że nie ma np. kąpieli borowinowych czy innych (czytałam że są tam złoża torfu leczniczego), bo w miejscu zamieszkania to wiadomosą jakieć tensy, magnetic, laser ewentualnie masaż, natomiast nie ma żadnych kąpieli czy okładów borowinowych itp.
Trochę się zaniepokoiłam tymi zabiegami bo nie ukrywam, że bardzo liczyłam na zabiegi których nie otrzymam w miejscu zamieszkania

Pozdrawiam i dziękuje za wrażenia z pobytu ;)
Ktosia

Margareta - są zabiegi z borowiną :D (okłady, kąpiel, galwanoborowina). Po prostu ja ich miałam mało. Mąż miał więcej. W wolnej chwili spiszę Ci że zdjęcia (bo zrobiłam), wykaz zabiegów. Ale ogolnie- atmosfera, otoczenie i ludzie - zrekompensowali moje lekkie rozczarowanie. A i wiadomo, basenu nie mają bo jest morze, a to lepsze :D Bo w Susmedzie było wg nas rewelacyjnie. Dąbki nas zauroczyły i planujemy wrócić tu na urlop w przyszłym roku :)
Awatar użytkownika
Margareta
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Ktosia - dziękuję za informacje mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, musi być dobrze :)

Pozdrawiam
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Nigdy więcej do Dąbek .... strata czasu i pieniędzy. Najgorsze zabiegi , jakie kiedykolwiek i gdziekolwiek miałam. Przychodnia w moim mieście , lepsze oferuje , nie trzeba jechać przez pół Polski. Na parkingu też trzeba bacznie obserwować swoje auto. Podczas mojego pobytu , dwa auta zostały uszkodzone przez innych kuracjuszy. Wąskie miejscówki .... mistrzowie kierownicy nie wyrobili się i zwyczajnie po obcierce dali DYLA.
mustang1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 lis 2015 20:04

Post autor: mustang1 »

Etam,, Ewiko" ;) A ja byłem 2 razy w Dąbkach. ZA pierwszym razem w Susmecie, nie było tak źle a drugim razem w Argentyt, a tu super za oknem jezioro, trochę dalej morze, spokój cisza, piękna okolica, kawiarnia z codziennymi tańcami, pełen parkiet pań :lol: i pojechał bym trzeci raz, a byłem już w tych molochach, jak Kołobrzeg, Świnoujście... 8-)
Awatar użytkownika
Margareta
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Widzę, że są plusy i minusy w opiniach o Susmed, ale co tam w końcu jak by nie było to jednak rehabilitacja (nawet jeśli nie po naszej myśli) trzy tygodnie w lipcu nad morzem !!!!! i tego się będę trzymać :)

Pozdrawiam wszystkich którzy wyrazili opinię w tym wątku :)
ODPOWIEDZ