IZC Muszyna w Muszynie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2022 14:24
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 10 razy

IZC Muszyna w Muszynie

Post autor: Mark52 »

Witam wszystkich parę zdań na gorąco z pobytu w sanatorium Muszyna na Zapopradziu. Turnus zaczął się wczoraj (12.07), sprawne przyjęcie przez panią pielęgniarkę i oczekiwanie na pokój. Ok godziny 11 pokój jest wolny wiec sru po bagaże do auta i na pokoje. W przydziale dostał mi się pokój 3 osobowy ale zakwaterowano nas we dwoje z kolegą.
jest to pokój studio 2 na 3 każdy pokój ma łazienkę z prysznicem i umywalką, jedynie toaleta jest wspólną na dwa pokoje. Mój pokój ma 7 metrów długości na 4,5 szerokości, dwa osobne balkony 3 łózka dwa pod jedną ścianą i jedno na przeciw po środku duża ława z dwoma fotelami i dwiema pufami, dodatkowo duża szafa wnękowa z pułkami i pawlaczem na walizki, szafka pod telewizor z zapleczem kuchennym, (czajnik, szklanki, talerzyki), w przedpokoju gdzie jest ubikacja jest jeszcze spora komoda gdzie można coś jeszcze popakować. Ogólnie pokoje schludne, są pewne mankamenty ale nie ma tragedii, ważna jest spora przestrzeń. jedzenie po ki co smaczne i porcje nie takie małe jak to bywało w innych sanatoriach, zabiegi wszystkie na miejscu łącznie z basenem, dziś były takie luźne bo każdy chce iść do domu. Ja osobiście dostałem basen codziennie z ćwiczeniami, (17 szt.), picie wody (10 szt.), masaż klasyczny (8 szt.), masaż wirowy kolan i lędźwi (10 szt.), oraz plastry borowinowe na lędźwie ( 9 szt.). Cała obsługa miła i życzliwa. W budynku jest kawiarenka czynna od 18 do 21.45, gdzie można posiedzieć wypić kawe lub coś mocniejszego i potańczyć. To tak na świeżo więcej napiszę za jakiś czas jak poznam wszystkie możliwości sanatorium. Aaa najważniejsze nasz turnus z NFZ to tylko 24 osoby, resta jest z ZUSu, ogólem jest tu 120 ludów, z tego co poznałem to fajni ludzie skorzy do wspólnego spędzania czasu i integrowania się. Pogoda mega dopisuje wręcz jest za gorąco na to by aktywnie spędzać czas.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 156 razy

Re: IZC Muszyna w Muszynie

Post autor: Genever »

Pozdrowienia Mark. Ja byłam w lutym z NFZ . Bardzo pozytywnie Ci zazdroszczę tego terminu i letniej aury bo Muszyna sama w sobie jest super. Ośrodek szczególnie pod kątem zabiegów też nie najgorszy. Super pobytu! Może jakieś zdjęcia uda Ci się wrzucić, z ośrodka.
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pozdrowienia Mark. Ja byłam w lutym z NFZ . Bardzo pozytywnie Ci zazdroszczę tego terminu i letniej aury bo Muszyna sama w sobie jest super. Ośrodek szczególnie pod kątem zabiegów też nie najgorszy. Super pobytu! Może jakieś zdjęcia uda Ci się wrzucić, z ośrodka.
Dzięki Genever za dobre słowo, co do zdjęć postaram się coś wrzucić ale to następnym razem. Opisując dalej ośrodek, stołówka na 1 piętrze, posiłki na dwie tury, 8, 13 i 17 druga 9, 14, 18. Jedzenie nadal dobre i porcje spore, a jak komuś mało można dopchać zupami mlecznymi lub dżemem :) Zabiegi dla kuracjuszy z NFZ wszystkie kończą się przed 13, gorzej z kuracjuszami z ZUS oni to nawet i 20 maja ostatnie, ale coś tam można poprzekładać przyjść wcześniej i zaradzić by po kolacji mieć już czas dla siebie. Kawiarenka w piwnicach codziennie od 18 do 21.45 oprócz środy, w pobliskiej Koronie podobnie tylko tam wtorki są dniem wolnym. Można tam wypić piwko, drinka, wódeczkę co kto lubi, posiedzieć i pooglądać tv lun obok pobawić się parkiecie. Muzyka z laptopa raz lepsza, raz gorsza kwestia podejścia pani za baru :) Brakuje mi miejsc na mieście gdzie można by się było pobawić przy muzyce, trzeba jeździć do pobliskiej Krynicy (10km). Można wynegocjować ciut późniejszy powrót tak ok 22.30 ale to też zależy kto jest na recepcji. Oprócz kawiarenki na miejscu jest jeszcze altanka przed budynkiem, oraz miejsce na ognisko, można i tam spędzić czas smażąc kiełbaski i inne specyfiki, trzeba tylko złożyć się na drewno, kupić sobie kiełbaski i inne trunki wyskokowe. Parking, ( 10 zł/ doba) coś ok. 30 miejsc jeśli ktoś chce korzystać lepiej niech wcześniej zarezerwuje miejsce, bo na miejscu może już nie być wolnych miejsc. Można też parkować za darmo przy ul. Zdrojowej na przeciw basenów miejskich po niżej sanatorium i sporo ludzi tam parkuje . Pokoje wszystkie maja balkony, jest gdzie wysuszyć pranie i poopalać się z czego wiele pań korzysta. To chyba tyle, jak jeszcze coś mi przyjdzie do głowy to napiszę, ewentualnie odpowiem na pytania.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wiktor64 »

dzieki a poczatkowa opinie :)
Awatar użytkownika
Mark52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Skrobnę coś jeszcze ale chyba dopiero po powrocie, nie ma czasu by na bieżąco opisywać :)
ODPOWIEDZ