obowiązkowe opłaty dodatkowe

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
strzelczanka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2015 11:43
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: strzelczanka »

Obowiązkowe opłaty dodatkowe :
– opłata za telewizor – 31,50 zł / turnus: 1,50 zł/doba (od osoby w pokoju)
– opłata za czajnik – 31,50 zł/turnus: 1,50 zł/doba (od osoby w pokoju)
– opłata za lodówkę – 31,50 zł/turnus: 1,50 zł/doba (od osoby w pokoju)
– opłata za miejsce postojowe – karnet 21 dób w terminie 01.0-30.04, 01-10-31.12: 17,00 zł/doba – 357,00 zł. Karnet 21 dób w terminie 01.05-30.09: 20,00 zł/doba – 420,00 zł.-
z informacji dla pacjentów w MSWiA w Kołobrzegu.
Jeżeli ja nie chcę oglądać telewizji i znajdę osoby które też nie chcą oglądać to czy sanatorium może mnie zmusić do płacenia ? na jakiej podstawie ? jakie macie doświadczenie w tym względzie ?
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: obowiązkowe opłaty dodatkowe

Post autor: GIENIA »

Opłatą obowiązkową jest jedynie opłata klimatyczna ... ( poza osobami zwolnionymi od tej opłaty )
Wszystkie wymienione przez Ciebie są nieobowiązkowe ... to tak jakby np. wszyscy płacili za parking , nie korzystając z niego .
Już na recepcji , przy przyjęciu zgłoś z czego nie chcesz korzystać , bo mogą Ci bez pytania sami doliczyć ....... spotkałam się z sytuacją , ale w innym sanatorium , gdy jedna pani w pokoju chciała telewizor , a druga nie ... no to ta pierwsza musiała zapłacić całość , czyli za 2 osoby . Tak samo jest z lodówką i czajnikiem , tylko , że z czajnika to raczej każdy korzysta .
Nie wiem jak to działa w MSWiA , ale nie daj sobie wmówić , że wymienione przez Ciebie są obowiązkowe .

Jednego nie potrafię zrozumieć . Opłat za korzystanie z czajnika . Przecież korzystanie z gotowanej wody , to nie jest jakiś luksus , tylko naturalna potrzeba . A co jeśli ktoś nie ma te 35 zł ? Rozumiem , gdyby były czajniki na korytarzu , a kuracjusz chce mieć w pokoju , niech płaci ...
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 4 razy

Post autor: Mazrena »

Byliśmy w MSWiA w Kołobrzegu i musieliśmy płacić za tv , czajnik, lodówkę- już to było przygotowane i wyliczone, mimo, że mieliśmy swój czajnik :roll:
Klimatyczne oczywiście też
Parkowaliśmy poza obiektem...
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Mnie ta opłata czajnikowa najbardziej bulwersuje Gieniu. Co prawda, jak dotąd spotkałam się z takową tylko w Lwigrodzie, ale nie była obowiązkowa. A co do telewizora to jak mialam jedynkę to nie brałam, dwa razy w dwójce miałam współlokatorki, które też nie oglądały TV. Kilka razy solidarnie się dorzuciłam do oplaty.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Marzenko , ja na Twoim miejscu nie zapłaciłabym za tel i lodówkę ... dla zasady ... :evil: powiedziałabym , że nie będę płacic za coś , z czego nie będe korzystać ... i co ? odesłaliby mnie do domu ? a jeśli chodzi o swój czajnik ... on tez ciagnie prąd ... więc to trochę inny temat :roll:
Maryann , ja się jeszcze nigdy nie spotkałam z opłatą za czajnik , czy za lodówkę , a jeśli o telewizor , tez się zawsze dorzucam ;)
Piszesz , że w Krynicy nie była obowiązkowa opłata za czajnik .... no ale co jeśli ktoś nie zapłacił , to nie miał dostępu do czajnika ?

Strzelczanka , bądź przygotowana i nie daj się :D
Ostatnio zmieniony 19 sie 2024 21:18 przez GIENIA, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
strzelczanka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2015 11:43
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: strzelczanka »

Gienia - też mi przyszło do głowy - jednym cięgiem opłata za czajnik i za parking. czyli płacę czajnik i parking (mimo. że przyjechałam pociągiem ) bo sanatorium stwierdziło, że jest to opłata obowiązkowa :lol:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ludzie płacą dla tzw. świętego spokoju , albo nieświadomie ... i oni na tym żerują :evil:
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

GIENIA pisze: 19 sie 2024 21:09 Piszesz , że w Krynicy nie była obowiązkowa opłata za czajnik .... no ale co jeśli ktoś nie zapłacił , to nie miał dostępu do czajnika ?
Dokładnie tak😁. Obowiązku nie było, ale jak ktoś nie uiścił to nie miał czajnika. Ja miałam swój czajnik i nikt też mi z tego tytułu nie robił nieprzyjemności.
ZosiaN
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2020 20:01

Post autor: ZosiaN »

Dzień dobry, pierwszy dzień we Włókniarzu w Busku. Opłaty uiszczone "na wejściu". Nikt nie pyta czy chcesz. Czajnik, lodòwka, telewizor w pakiecie. Za 21 do 147złotych. Nie słyszałam, żeby ktoś się zbuntował , ale za to parking za cały turnus tylko 150zł. Taka niewielka rzecz, a tak człowieka cieszy.,,, Pozdrawiam forumowiczòw :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy

Post autor: Felice »

Zosiu nie pyta, ale jeżeli powiesz, że nie chcesz to wyniosą z pokoju.
Ja nigdy nie miałam z tym problemu, płacę nawet jak z zasady z TV nie korzystam. A fakt parking jest najtańszy w całym Busku. Nie jest on Włókniarza tylko firmy zewnętrznej.
ODPOWIEDZ