STOP ŁAŃCUCHOM, PSEUDOHODOWLOM I BEZDOMNOŚCI ZWIERZĄT

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

STOP ŁAŃCUCHOM, PSEUDOHODOWLOM I BEZDOMNOŚCI ZWIERZĄT

Post autor: ANDY12345 »

22 maja 2024 r. złożony został w Sejmie obywatelski projekt ustawy o ochronie zwierząt :

„STOP ŁAŃCUCHOM, PSEUDOHODOWLOM I BEZDOMNOŚCI ZWIERZĄT”.

Najważniejsze z punktów to :

> ZAKAZ STOSOWANIA ŁAŃCUCHÓW I UWIĘZI

> OGRANICZENIE PSEUDOHODOWLI

> ZMIANY ZAPISÓW W USTAWIE, KTÓRE OKREŚLAJĄ PRZESŁANKI DO ZNĘCANIA SIĘ:
- Pozostawianie zwierząt w zamknięciu
- Zaniechanie leczenia
- Zakaz używania obroży elektrycznych i kolczatek
- Zakaz sprzedaży detalicznej żywych ryb - z wyłączeniem akwariowych
- Zakaz przesyłania żywych zwierząt pocztą lub poprzez firmy kurierskie

> OBOWIĄZKOWE I POWSZECHNE CHIPOWANIE ZWIERZĄT DOMOWYCH

> DODATKOWY NADZÓR I ZMIANA SPOSOBU PROWADZENIA SCHRONISK

> ZAKAZ PRODUKCJI I SPRZEDAŻY PRODUKTÓW ZE ZWIERZĄT DOMOWYCH

> ZAKAZ WYSTAWIANIA PSÓW KOPIOWANYCH – Z OBCIĘTYMI OGONAMI LUB USZAMI

> ZWIĘKSZENIE KAR ZA ZNĘCANIE SIĘ I ZABIJANIE ZWIERZĄT

> ZAKAZ UŻYWANIA FAJERWERKÓW HUKOWYCH

Zbiórka podpisów kończy się 24.09.2024 roku i wymagana ilość to 100 000.
To tak niewiele, ale jest z tym duży kłopot :oops: . Tyle jest ludzi którzy się chełpią, że tak bardzo kochają zwierzęta czy mają w domu, tylko podejść do punktu gdzie zbierane są podpisy to nie mają czasu :evil: .
W dużych miastach jest ich nawet kilkadziesiąt, w mniejszych od kilku do kilkunastu, a w małych nawet przyjeżdżają na telefon.
Czy w ostatnich latach czy nawet miesiącach mało było przykładów znęcania się w sposób okrutny nad zwierzętami ? czy widząc cierpienie dalej będziemy przechodzić nad tym do porządku dziennego :oops: .
Adresu punktów w całej Polsce podzielone na województwa i miasta, a także więcej o całej akcji znajdziecie na stronie wpisując :
Prawa dla zwierząt lub Stop łańcuchom, pseudochodowlom i bezdomności zwierząt.

"Polacy chcą, aby sprawcy znęcania się i zabijania zwierząt ponosili adekwatne, wyższe niż dotychczas kary. Obowiązkowe chipowanie psów, dodatkowo nadzorowane schroniska i kastracje to zapobieganie bezdomności, która, na tle innych krajów Unii Europejskiej, w Polsce jest zatrważająca.
Czas na nasz i Wasz głos!"
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 lip 2021 22:24
Podziękował: 330 razy
Podziękowano: 70 razy

Re: STOP ŁAŃCUCHOM, PSEUDOHODOWLOM I BEZDOMNOŚCI ZWIERZĄT

Post autor: kruszynkaK »

Stop łańcuchom ,ale też stop bezczelności właścicieli . :!: :!:
Pies wypuszczony na wsi ,sadzi się do roweru i chętnie atakuje ,a właściciel mówi ,że on nie ugryzie
jak już paru rowerzystów ugryzł w kostkę .
Na kobietę na rowerze ,właściciel reaguje tak ,jak na zło konieczne.Ona nie musi jeżdzić ,niech siedzi u siebie .
Bezczelność właścicieli co na reakcję ,że pies powinien mieć kaganiec ( rasa dość często agresywna ) mówi ,
że przecież on jest niegrożny ,a psa nie będę męczyć .
Psy powinny być tylko w posiadaniu ludzi odpowiedzialnych i mających dobro wspólne na uwadze ,a nie tylko
kaprys posiadania wymyślnej rasy na zasadzie ,a niech mi zazdroszczą .
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Kruszynko , podpisuję się pod każdym Twoim słowem . Dodam , że nie potrzeba nawet tych groźnych ras , ale zwykłe kundelki , biegające po ulicy , też uprzykrzają życie innym , szczególnie dzieciom , tym które już same mogą jeździć rowerami .... dzieci odruchowo bronią się wymachując nogami , a często jest to odbierane jako atak i kopanie psa ... to co dziecko powinno ? stanąć i grzecznie poprosić , aby kundel się oddalił ?

Ponadto , do tego projektu obywatelskiego , dodałabym zapis .... Stop przetrzymywania zwierząt ( psa , kota ) w bloku , a szczególnie w mieszkaniach , gdzie mieszkają dzieci poniżej 6 roku życia ( czyli te , które nie chodzą do szkoły ) . Współczuję tym zwierzakom .... wprawdzie nikt się nad nimi nie znęca , mają ciepło , pełną miskę , ale zawsze traktowane są przez maluchy jak żywe zabawki . Byłam świadkiem , jak piesek słysząc głos dziecka , chował się za kanapą . A to dziecko tylko go przytulało , głaskało , kładło się na nim itp. ... a co jeśli w mieszkaniu jest dwoje czy więcej dzieci ? podejrzewam , że taki piesek chętnie zamieniłby się z tym na łańcuszku , oczywiście odpowiednio długim i z ciepła budką , byle być daleko od tych dzieci , byle mieć święty spokój . W większości łańcuch jest dłuższy od korytarza w mieszkaniu ;)
Niechby i to pseudo aktywiści wzięli pod uwagę .
To dla dobra tych zwierzątek , ale i dla dobra sąsiadów . Nie każdy jest zachwycony szczekaniem psa o świcie .

A co do kagańca .... co na to aktywiści :?: czy to nie jest dręczenie psa . ;)
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2024 15:16 przez kruszynkaK, łącznie zmieniany 1 raz.
kruszynkaK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję Gieniu :)
Tak postrzegam odpowiedzialność w tej dziedzinie ,za siebie i za zwierzę ,które mam .
W bloku to może taki maciupki piesek york ,ale nie ogromne psiaki ,ba
nawet po 3 w domu .
Tak ,niestety.
Sąsiedzi młodzi ludzie i 3 ogromne psy .
Dobrze ,że parter ,ale też wychodzili z klatki i od razu wypuszczali je bez kagańców ,
bez smycz ,a gdzież tam .
Wariatkowo i każdy kto szedł miał lęki ,ja pogryziona dotkliwie przez
kundla tak ,o której to rasie wspominasz ,przed laty ,miałam stan jak przed zawałem .
To nie żarty .
Zapewnienie one nie ugryzą ,tylko skoczą mi na plecy ,to nic takiego przecież ,one
chcą się bawić .
Jak określić takie zachowania właścicieli ? nic tylko delikatnie ,naganne .
Właściwie po dzień dzisiejszy kwestia jakie psy i gdzie można trzymać jest nie uregulowana ,
a jeśli jakiś niby przepis jest ,to właściciele mają to gdzieś( jak sraczkanie na trawnikach itd) .
A kar jak nie było tak nie ma . :!:
Uciekniesz na wieś ,a sąsiad tam też uprawia wolną amerykankę .
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Odnośnie kupkowania . W ub roku 4 miesiące mieszkałam w DW w Mrzeżynie ... pani administrująca budynek dbała zarówno o jego otoczenie . Pas trawnika wzdłuż chodnika o długości ok 35 metrów , zawsze był wykoszony . I co ? jeden ze spacerowiczów , zawsze się przy nim zatrzymywał , aby jego 3 pieski załatwiły swoje potrzeby . Nigdy nie posprzątał . Któregoś dnia pani go zauważyła .... wiesz Kruszynko jak się tłumaczył .... bo u pani jest trawka skoszona i piesków nie łaskocze , a u innych tak .... :lol: a skończyły mi się woreczki .... pani mówi , to ja panu przyniosę , gdy wyszła z woreczkami , pana już nie było ... podobno uciekał w pośpiechu ... już go więcej nie widziałam obok tego DW :D
Dodam , że na tym trawniczku stała ławeczka dla spacerowiczów :)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Ja się podpisuje obiema rękoma pod postami Kruszynki i Gieni.
Mam już powyżej uszu zabieranie psów przez właścicieli do ośrodków wypoczynkowych.
Na pewno nie podejmę już pracy w ośrodku, który pozwala na pobyt psów i prowadzania ich na plażę.
Dzisiaj widziałem z 10 psów biegających po plaży mimo zakazu ich wprowadzania na plażę.
W Mrzeżynie plaga psów na ulicach od małego do wzrostu cielaka-masakra.
Oczywiście są prowadzane przez wczasowiczów i myślę, że to psy są na wczasach, a nie ich właściciele.
Nawet są wożone w wózkach dla dzieci. :shock:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Zastanówcie się o czym piszecie, a co jest w tytule i sednie sprawy.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Andy , ja piszę min. o tym , że być może psy dręczone przez małe dzieci w blokach , ciasnych mieszkaniach , gdyby miały prawo głosu , wolałyby trafić na te niechlubne łańcuszki :) czy ktoś z aktywistów zastanowił się jak wygląda życie czworonoga na małym metrażu z małymi dziećmi ? chyba nie ... bo o tym cicho ...
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

To może zapytam tak: Czy ktoś z was chciałby uciec od przemocowego partera/parterki na łańcuch w drewnianej szopie? :?
Obie sytuacje są patologiczne.
Chyba nie o to chodzi w tym projekcie. Nie psy są winne tym wszystkim sytuacjom opisanym przez Was, a ich nieodpowiedzialni opiekunowie. Ten projekt dotyczy zwierząt, nie ludzi, którzy nie są idealni i jak by tak zebrać wszystkie ich grzechy i winy, to raczej więcej z nimi kłopotu niż ze zwierzętami.
ODPOWIEDZ