HORYNIEC-ZDRÓJ , sanatorium Bajka

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
AniaW
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lis 2022 16:31
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

HORYNIEC-ZDRÓJ , sanatorium Bajka

Post autor: AniaW »

Właśnie wróciłam z pobytu w "Bajce". Świeże wrażenia: świetna ekipa zabiegowa - sympatyczni, kompetentni, z poczuciem humoru i dobrym podejściem do pacjentów. Jedzenie całkiem dobre, ładnie podane, okraszone uśmiechem obsługi. Budynek klimatyczny, trudno oczekiwać nowoczesnych rozwiązań, jedynki maleńkie, ale dobrze że są. Większe pokoje 2-3 osobowe całkiem wygodne. W części pokoi brak pełnego węzła - tylko umywalki , czasem WC. Ale wspólne łazienki zwykle dla 2-3 pokoi. Jeśli kulturalne i czyste osoby to nie ma problemu. Wszystko często sprzątane co 1-2 dni. Obsługa pokoi bardzo sympatyczna, stara się utrzymać porządek.
Przepiękny park że starodrzewem przy pałacu, bardzo ładny dziedziniec z ławeczkami. Tu odbywają się przy ładnej pogodzie częste wieczorki taneczne. W części parkowej miejsce na ognisko- bardzo dobrze zorganizowane. Praktycznie codziennie jakieś propozycje wspólnego spędzenia wieczoru.
W przyziemiu sala klubowa na wspólne spotkania- przydałaby się chociaż mała kawiarenka. Działa biblioteka, można wypożyczyć kijki, koce do posiedzenia na trawie.
W pokojach czajnik elektryczny lub na piętrze czajniki i dystrybutory wody ciepłej i zimnej. W wyposażeniu pokoi szklanka, spodek, łyżeczka dla każdego. Ręczniki zmieniane w połowie turnusu. Pościel niestety nie wymieniana w czasie pobytu. Brak koca do otulenia się lub przykrycia w czasie dnia łóżka. Brak lodówek w pokojach i na części ogólnej. Brak pralek dla kuracjuszy. Przy ładnej pogodzie nie ma problemu z wysuszeniem wypranych rzeczy na licznych suszarkach na tarasie i dziedzińcu. W każdym pokoju szafy na ubrania- wystarczająco miejsca na te 3 tygodnie. Dostęp do tv można wykupić - ale nie wzięłam. W pokojach też radia. Wi-Fi brak, ale chyba każdy ma już swoje w telefonie. Całkiem dobry zasięg - LTE.
Ok 21 codzienna kontrola pielęgniarska telefoniczną lub na "żywo". Lekarz pierwszego dnia pobytu , po tygodniu i na koniec. W trakcie pobytu oczywiście możliwe konsultacje wg potrzeb.
Blisko sklepy ze wszystkim co potrzebne. Kawiarenki, restauracje, park zdrojowy, apteki dobrze zaopatrzone, nawet kościół. Do bardzo ładnego i nie zatłoczonego basenu krytego przy sanatorium KRUS jakieś 15 minut spacerkiem - więc zarówno spacer jak i pływanie można potraktować jako dodatkowe zabiegi 😁. W pobliżu też ładny zalew- w sam raz na niedługi spacer.
Dużym minusem miejscowości jest słaba komunikacja publiczna( szczególnie w weekendy) , jeśli chcemy zobaczyć okolice przyda sie prywatny samochód.
Biuro podróży z okolicy proponuje dodatkowe wycieczki - niestety terminy były powiedzmy "umowne" , przekładane, np. zamiast całodniowej popołudniowa. Właściwie przebiegliśmy np Przemyśl ( a szkoda) wszystko było już pozamykane ( za wyjątkiem budynku dworca). Podobnie Zwierzyniec- dotarliśmy tu ok 19 i praktycznie po ciemku szybko przebiegliśmy. Przydałoby się zaplanować mniej obiektów ale tak żeby coś spokojnie zobaczyć.
Pobyt w Bajce udany, świetny dla regeneracji fizycznej, zrelaksowania się , wyciszenia. Spokojna, trochę senna miejscowość.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 166 razy
Podziękowano: 106 razy

Re: HORYNIEC-ZDRÓJ , sanatorium Bajka

Post autor: GIENIA »

Dziękuję Aniu za opinię o Bajce , i za Twoje spostrzeżenia co do Horyńca :)
irenae
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2012 22:01
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: irenae »

Ja również dołączam do podziękowań.
Pozdrawiam z Górnika w Iwoniczu, jutro wyjazd do domu, 700 km przede mną IE.
ad_am
Na forum od: 11 lut 2025 12:50
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: ad_am »

Witam, mam skierowanie do Bajki na lipiec. Jaka sieć GSM jest dostępna i z jakim sygnalem?
Awatar użytkownika
Ela50+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2009 14:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Ela50+ »

Dziękuję za opinię. Wyjeżdżam do Horyńca-Zdroju Bajki 7.03.2025r. Mam nadzieję na udany pobyt.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dzięki za opinię :kwiat:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: Bibi2 »

Że też tak się skryła Twoja opinia Aniu - dziękuję :kwiat:
wszystko byłoby dobrze , ale te pokoje to jednak nie moja bajka
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: zbigniew165 »

Myślę podobnie jak Bibi 2 i te pokoje w tym obiekcie, to też nie dla mnie.
Mieszkałem kilka miesięcy w sanatorium w Świnoujściu i miałem tylko umywalkę w pokoju bez WC do którego musiałem zjeżdżać windą do SPA, bo tam miałem swoją łazienkę, to było niezbyt wygodne rozwiązanie. :)
Ale dziękujemy za opinię.
AniaW
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lis 2022 16:31
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: AniaW »

Hmmm, moja bajka też zdecydowanie nie, ale jak już się te ponad pół Polski dojedzie i okazuje że tak po prostu tam jest, to pozostaje przyjąć co jest i cieszyć tym co dobre. A na niedogodności w miarę możliwości nie zwracać uwagi i traktować je jak koloryt zabytkowego miejsca. A sam Horyniec, z parkami, spokojem , świetnymi zabiegami naprawdę nadaje się na regenerację.
Sieci komórkowe tam calkiem dobrze działają, telewizora w dzisiejszych czasach to nie bardzo warto dbając o psychikę włączać, a relacje z ludźmi są w końcu najcenniejsze.
Awatar użytkownika
Ela50+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 maja 2009 14:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Ela50+ »

Aniu W. Jestem obecnie Horyńcu Zdroju w Bajce opis się zgadza. Nam udało się zarezerwować pokój z pełnym węzłem sanitarnym. Jedzenie dobre i w wystarczającej ilości nawet jak są ciepłe kolację to za dużo jak dla mnie. Baza zabiegowa fajna, a fizjoterapełci sympatyczni i pomocni. Po przeczytaniu Twojej opinie zaopatrzyłam się w pled i dodatkowe ręczniki. Jesteśmy samochodem z dużym bagażnikiem. Na parkingu miejce można dostać bez problemu (opłata za parking 4,50 za dzień).
ODPOWIEDZ