Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Felice »

Rachel jakie są nasze realia wszyscy wiemy i albo możemy coś z tym zrobić,albo się pogodzić.Narzekanie niczego nie zmieni na pewno.O tym,że godzimy się z takimi realiami świadczy choćby kolejka do sanatorium.Z utęsknieniem liczymy dni do wyjazdu,w skrytości ducha każdy marzy,by to jemu właśnie w udziale przypadła jedynka......w efekcie jest tak,ze lądujemy w dowolnym pokoju,którego czystość,urządzenie,wielkość itp. zostawiają wiele do życzenia.Wracamy do domu,ponarzekamy na to co było i tak się to toczy.Może gdybyśmy choć spróbowali na miejscu tudzież po powrocie powalczyć o zmiany to mogłoby przynieść coś korzystnego.Przykładem Stalowa Wola.
W szpitalach,gdzie są w końcu ludzie bardzo chorzy sale są nawet ośmioosobowe.Jedni jęczą całą noc,inni chrapią....c'est la vie.
Chyba nasze pokolenie zmian się nie doczeka. :roll:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nie wiem jak jest w innych oddialach ZUS ale u mnie zawsze dają ankietę ocen sanatorium anonimowo i wyślij .Może ktoś to analizuje . ale jak wsześniej pięknie napisała( :( na temat) Alice tak niestety jest
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Rachel pisze:Jeśli otrzymam skierowanie z ZUS to czy mogę ubiegać się o "jedynkę"?
Jak wiadomo wyjazdy do sanatorium z ZUS są bezpłatne, ale czy bezpłatne dla "dwójek", "trójek" itd?
Czy bez względu na rodzaj pokoju? :)
Wydaje mi się, że chyba nawet łatwiej niż z NFZ :) Trzy skierowania i trzy bezproblemowe rezerwacje jedynek. :D Z NFZ proporcje mniej korzystne pięć do jednego :( Próbować zawsze trzeba.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

asiammm1asia pisze::) I znów mam stres jak będzie u mnie, w moim rehabilitacyjnym pobycie w Kujawiaku..:) Marzy mi się jedynka. No cóż marzyć można...
Ty się nie stresuj tylko dzwoń do Kujawiaka. Ja mam to już za sobą :D :lol: :lol:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

W Kujawiaku? Jedziesz do Inowrocławia? Byłam tam we wrześniu, mieszkałam w sanatorium "Przy tężni". Było rewelacyjnie, ale ja miałam wówczas jedynkę i pogoda była wprost wymarzona. Życzę Miłego pobytu oraz wymarzonej "jedynki" :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jedynka już zarezerwowana, Ty kończyłaś sezon letni, ja będę go zaczynał :D :D :D Choć Inowrocław to nie szczyt marzeń, ale jak to mówią - darowanemu koniowi.... Odliczanie rozpoczęte :D :D
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

violet58 pisze:
Rachel pisze:Jeśli otrzymam skierowanie z ZUS to czy mogę ubiegać się o "jedynkę"?
Jak wiadomo wyjazdy do sanatorium z ZUS są bezpłatne, ale czy bezpłatne dla "dwójek", "trójek" itd?
Czy bez względu na rodzaj pokoju? :)
Wydaje mi się, że chyba nawet łatwiej niż z NFZ :) Trzy skierowania i trzy bezproblemowe rezerwacje jedynek. :D Z NFZ proporcje mniej korzystne pięć do jednego :( Próbować zawsze trzeba.
Podpowiedz do kogo mam się zwrócić aby jedynkę z ZUS otrzymać? Dwa tygodnie temu złożyłam wniosek. Jestem jeszcze przed komisją :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak tylko otrzymasz skierowanie to pierwsza rzecz, dzwonisz do recepcji, biura obsługi klienta czy kuracjusza czy jak go tam zwą i prosisz o rezerwację pokoju jednoosobowego. Ot i wszystko ... bez zaświadczeń, próśb etc. Jak na razie, tak jak pisałem, trzy na trzy :D :D :D
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja tak robiłam dwukrotnie i dwukrotnie otrzymałam jedynkę. Drugim razem było troszkę trudniej więc pojechałam dzień wcześniej, ale to były wyjazdy z NFZ, nie wiedziałam, że to działa także z ZUS, ale spróbować zawsze można :)
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

.....u mnie też bliżej niż dalej ...oby maj był piękny to jedynka zbyteczna :)
ODPOWIEDZ