Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

Gdyby tak pozwolić kracjuszom na wolną amerykankę to dopiero było by ciekawie np w takiej Równicy w Ustroniu ;) :)
Cisza nocna wynika z Ustawy konkretnej ,w wielu sanatoriach wyłączone są windy :o .ale wejść się da spokojnie po 22.....ale nie w szpileczkach po schodkach bez miękkiej wykładziny tylko na "boso" :lol:
Nie jest żle jest ok :)
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Rachel pisze:Dziunia, aż tak bardzo się nie przejmuję, ale opinie negatywne faktycznie słyszałam a także tu na forum czytałam. Co zaś tyczy się większej ilości zabiegów to akurat z tego bardzo się cieszę. Ty już wiesz kiedy i gdzie a ja wciąż w niepewności czy w ogóle (a kiedy wyjeżdżasz?) :)
Jadę 25 lutego ,pokoje są 1,2 i 3 osobowe ale rezerwacji nie ma bo dzwoniłam,ale wszystkie zabiegi sa na miejscu. Najważniejsze dla mnie to że jest basen i kriokomora.Jak już złożyłas wniosek to niedługo powinnaś mieć orzecznika,pozdrawiam i życzę satysfakcjonującego przydziału miejsca i terminu.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Kochani czy NFZ czy ZUS to cisza nocna zawsze jest i była od 22 do 6 rano.jedni idą spać o 20 drudzy o 23 . Do Sanatorium nie jedzie się oficjalnie na balety i chlanie tylko na podreperowanie zdrowia . Tym bardziej z ZUS i choć skutki są(tej kuracji) różne to takie jest założenie prewencji ZUS. Pobyt zawsze jest fajny zależy od nastawienia kuracjusza . Klimat tworzą ludzie . Jak pisał Violet zabiegi można choć nie zawsze i wszystkie zamienić czasowo .Ja np. Koniec zabiegów oprócz kriokomory miałem do obiadu . Na pewno zawsze warto być szybciej bo jest więcej miejsc w planowaniu zabiegów i u lekarza. . czekam na komisję w sprawie renty i możliwe ,ze dostanę sanatorium z czego ogromnie sie ucieszę . jedna zasada którą się kieruję to pozytywne nastawienie do życia . Tak jak pisala Dziunia różnica między NFZ a ZUS jest w ilości zabiegów i dni pobytu Pozdrawiam
asiammm1asia
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2013 15:08

Post autor: asiammm1asia »

violet58 a czy Ty byłeś w Kujawiaku z ZUS i tam dostałeś jedynkę?? Jeśli tak to proszę podpowiedz... jak mam turnus od 17.03 to kiedy najlepiej dzwonić?
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Nie byłem, będę latem :D , ale jedynkę zarezerwowałem tuż po otrzymaniu skierowania tj. na początku lutego. Im wcześniej tym lepiej...
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

sztani pisze:Kochani czy NFZ czy ZUS to cisza nocna zawsze jest i była od 22 do 6 rano.jedni idą spać o 20 drudzy o 23 . Do Sanatorium nie jedzie się oficjalnie na balety i chlanie tylko na podreperowanie zdrowia . Tym bardziej z ZUS i choć skutki są(tej kuracji) różne to takie jest założenie prewencji ZUS. Pobyt zawsze jest fajny zależy od nastawienia kuracjusza . Klimat tworzą ludzie . Jak pisał Violet zabiegi można choć nie zawsze i wszystkie zamienić czasowo .Ja np. Koniec zabiegów oprócz kriokomory miałem do obiadu . Na pewno zawsze warto być szybciej bo jest więcej miejsc w planowaniu zabiegów i u lekarza. . czekam na komisję w sprawie renty i możliwe ,ze dostanę sanatorium z czego ogromnie sie ucieszę . jedna zasada którą się kieruję to pozytywne nastawienie do życia . Tak jak pisala Dziunia różnica między NFZ a ZUS jest w ilości zabiegów i dni pobytu Pozdrawiam
Podobnie jak i Ty ja także do sanatorium wyjeżdżam aby podreperować zdrowie. Na "balety" nie chodzę (za każdym razem tylko raz na tzw. wieczorek zapoznawczy) a także nie "chlam". Wyjątkiem jest sylwester, kiedy to wypijam kieliszek szampana. Jednym słowem trafiłam do dobrych uzdrowisk, w których nie sprawdzano o 22:00 czy wszyscy są w łózkach, a gdyby nawet sprawdzali to pewnie by mnie tam zastali. Napisałam "pewnie" bo czasem faktycznie nie byłoby mnie w pokoju, ale ja nikomu spać nie broniłam, nikogo nie budziłam swoim powrotem bo za każdym razem mieszkałam sama. W sanatorium zawsze staram się korzystać z tego co zdrowiu tylko na korzyść wychodzi :)
henrys66
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2013 20:56
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękowano: 1 raz

Post autor: henrys66 »

Witam wszystkich czy ktoś podpowie jak długo trzeba czekać w Lubelskim ZUS na komisję od dnia złożenia wniosku i jak długo na wyjazd od dnia komisji?Właśnie dzisiaj złożyłem wniosek i czekam ;) :?: .Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Czekaj cierpliwie, a na pewno się doczekasz. Aby czas zbytnio się nie dłużył, proponuję już dziś rozpocząć przygotowania do wyjazdu. Pozdrawiam :)
cekaj
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 17:06
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: cekaj »

Mam takie pytanie. Czy wyniki i przebieg rehabilitacji są przesyłane do ZUS-u, czy opis jest tylko w wypisie?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

To co dostaniesz do ręki w sanatorium trafia również do ZUS. Z mojego doswiadczenia wiem ,że to co Ci napiszą ma B. duże znaczenie dla orzecznika na komisji w ZUS
ODPOWIEDZ