obowiązkowe opłaty dodatkowe

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: obowiązkowe opłaty dodatkowe

Post autor: darek »

Gieniu
Niechcę być PROROKIEM
Może okazać się ,że w uzdrowiskach ZOSTANIE wprowadzona opłata prądowa doi opłaty do spania i wyżywienia
Dużo obiektow niestety poprzez podwyzki JUŻ zrezygnowalo z Wielu zabiegów

Zauważ na ileś Obiektów
GDZIE na NFZ wykonywany jest Zabieg ktory nazywa się masaż klasyczny
około 10% w całej Puli
Ile Trwa na NFZ -10 minut od wejścia
Bo ten zabieg wg NFZ jest wyceniony poniżej kosztów Pracownika

Zabiegi wodne
czynnik woda i podgrzanie

Wspomnasz o innych tzw Uciechach
Dobrze ,że Kolobrzeg
NIE POBIERA opłaty za wejście na Molo
od -mieszkańcow i Osób ktore POSIADAJĄ przy sobie Opłatę Klimatyczną
Pytanie Kto idąc na spacer bierze ten papier
10-15 % Kuracjuszy
Reszta Placi

Ciechocinek bo tutaj podano przykład Tężni
Z grupy około 20 obiektów Snatoryjnych 5 ma Papier ,ze jest możliwe wejście na Tężnie
Ale Zauważ przy wejściu Stoi Budka i za Wstęp na tern przylegajacy do Tężni JUŻ pobierana jest Opłata
Fakt w wekendy ale jest
i najgorsze ,że pobierana JEST od Ludzi Starszych zniedoleżnialych

Do Mnie raczej nie podchodzili jak i do innych wielkoludow

Podobnie jak z rewizorami w tramwaju
Od lat do mnie nie podchodzą :)
a jak się jeszcze nie ogolę to nawet do tramwaju nie wchodzą :)

Ja nieukrywam że czekam na bieg wydażeń

moze uda się ,że seniorzy będę procz sanatoriow tak jak w innych Krajach mogli korzystać z Turnusow rehabiliatcyjnych
a Osoby Pracujące z bezplatnych pobytów sanatoryjnych
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

Chyba dodatkowe opłaty
są nieuniknione
Darek ! Wyraz senior do Ciebie jeszcze nie pasuje :lol: nie...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

oj Atinko Atinko

Gdybym nie Poznał tego Pana Napisałbym Kofana
I dlatego OBAWIAM się że by mnie pogonił

Co do seniorów

Niestety pod adresem meldunku
Jako jedyny na 22 lokatorów -NADAL Pracuję choć jestem Najstarszy
Wszyscy Moi Sąsiedzi już ZALICZENI zostali do Seniorów bo Wszyscy są na Zasłużonych Emeryturach

Zresztą Wielebny Znowu ich zaprosi podczas Odpustu na Obiad dla ..Seniorów

Nie ukrywam że bardzo Kibicuję nad wprowadzeniem
Opcji dla Osób będących na Emeryturach na Rehabilitacją
Na zasadzie 14 dniowych turnusów rehabilitacyjnych
Wzorem Austrii czy tych niedobrych Niemiec

Projekt jest praktycznie Idealny wprost Socjalistyczny
Każdy beneficjent ZUS ,KRUS czy Innego
Otrzymuje voucher w określonej kwocie do wykorzystania w Obiektach w których prócz bazy Hotelowej jest baza Rehabilitacyjna
Plus opieka medyczna

Wiele obiektów w Polsce nie spełnia wymogów -Sanatoryjnych czy są w miejscowościach Nie uzdrowiskowych
I te właśnie można było by otworzyć na cały rok

Oczywiście tutaj CZYNNIKIEM jest czas.

Pamiętacie ile walczono o tzw Rentę Wdowią
Może i to uda się

..i gdy Ja wejdę w wiek emerytalny
Będę mógł skorzystać nie korzystając i blokując NFZ
Tylko z innej formy rehabilitacji
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

darmowe wejście do tężni
Gieniu w większości miejscowości uzdrowiskowych takie obiekty jak tężnie, pijanie wód są własnością spółek należących do grupy PPU. Te zaś nie są instytucjami charytatywnymi i pobierają opłaty. Umów osobnych z NFZ nie podpisują, a utrzymać się muszą.
Kuracjusz podatek lokalny odprowadza do kasy miasta. Czyli jedno nie ma się nijak do drugiego.
Czy nam się podoba, czy nie dodatkowe opłaty są koniecznością.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy

Post autor: GIENIA »

Właśnie to miałam Felice na myśli , że sanatoria powinny podpisywać jakieś umowy ze spółkami , aby kuracjusze mogli korzystać z tężni za darmo .
Wiadomo , że to koszt , no ale skoro mogą przepisywać picie wody w Pijalni jako zabieg , no to z tężniami mogłoby być tak samo .

Darku , ja nigdy nie zabieram papierka na spacer , bo nie lubię spacerów po molo .
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

GIENIA pisze: 29 sie 2024 21:13 Mrozen , fajnie by było , gdybyśmy w sanatoriach mieli za darmo , wszystko to , o czym piszesz 8-) :D

Wspominasz o lodówce , telewizorze , WiFi , żelazku , lokówce , czajniku , ręcznikach , pościeli , molo , tężniach , dopłatach do jedynek ... jeszcze dodam pralkosuszarki , suszarki do włosów .... i piszesz , że nie każdego stać na kurację w uzdrowisku ....
Kuracjusz zobowiązany jest płacić tylko opłatę uzdrowiskową , oraz należna dopłatę do zakwaterowania , o kwocie informowany jest na skierowaniu ... i moim zdaniem powinien mieć zapewniony darmowy dostęp do czajnika ... choćby na korytarzu i darmowe wejście do tężni . Pozostałe ....... nasz wybór :)
Jeśli kuracjusz zapłaci za wszystkie wymienione przez Ciebie , no to faktycznie nie każdego stać :)
Gieniu, czytaj ze zrozumieniem. Ja nie piszę żeby mieć w pokoju pralkosuszarkę bo to złośliwość z Twojej strony. Chodzi mi tylko o opłatę prądową a nie pisanie o bzdurnych opłatach za coś z czego nie mam zamiaru korzystać pod przymusem. To co biorę do sanatorium to moja sprawa. Jedni biorą stare tenisówki i rozciągnięty sweter i dobrze bo mają do tego prawo. Ja chcę korzystać z tego co mi niezbędne do codziennej egzystencji.
Najważniejsze są zabiegi, dobre towarzystwo i samopoczucie, oraz nadzieja że nam to pomoże.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Doskonale zrozumiałam Twój wpis .

" Powinna być skalkulowana opłata prądowa na osobę. W wyposażeniu pokoju powinno być uwzględniony telewizor, żelazko, lodówka, lokówka, WiFi, czajnik i inne które są niezbędne każdemu kuracjuszowi. "
..piszesz też ...
" Ja chcę korzystać z tego co mi niezbędne do codziennej egzystencji. "

Tobie może niezbędne do codziennej egzystencji są telewizor , żelazko , lodówka , lokówka , WiFi , i inne .... innym już tak . Żelazko zawsze jest dostępne choćby na recepcji .
Jeśli te urządzenia zostaną wkalkulowane w opłatę prądową , no to cena za pokój wzrośnie . Wówczas osoby , które z tych urządzeń nie korzystają , ponoszą niesłusznie koszty .
Moim zdaniem , kto korzysta , niech płaci ;) ... już pisałam ... czajnik czy to w pokoju , czy na korytarzu nie powinien podlegać żadnym opłatom . Jest to jedyne urządzenie faktycznie potrzebne do codziennej egzystencji .

" Najważniejsze są zabiegi, dobre towarzystwo i samopoczucie, oraz nadzieja że nam to pomoże. "
Z tym się zgadzam w 100% :D

Zastanawiam się jak się mają do tematu stare tenisówki i rozciągnięty sweter :?: :roll:
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2020 00:29
Podziękowano: 1 raz

Post autor: nula »

Gieniu, i ja się zastanawiam :lol:
I z Twoją wypowiedzią się zgadzam ;)
Z kolei obawiam się, że Darek może nie doczekać tych bezpłatnych turnusów rehabilitacyjnych czy sanatoriów dla pracujących. Oczywiście żyj Darku w pełnym zdrowiu i jak najdłużej :serce:
Ale przecież widzimy jak jest. Obserwując obecne czasy, decyzje " na górze" - myślę , że wątpliwym staje się, aby miało w naszym kraju kiedyś nastąpić takie " dobrodziejstwo".
Czas Darku przestawic myślenie dla własnego zdrowia psychicznego.
Często cytujesz swoje stare dobre czasy, bo " nie ukrywasz" 8-) Fajnie poczytać i pozazdrościć, ale to tylko wpędza w smutek, rozgoryczenie tych którzy mieli szansę " poczuć to na własnej skórze". Natomiast osoby, które dopiero zaczynają "przygodę" z tą formą leczenia, rehabilitacji, mogą jedynie odczuć frustrację, że teraz tak to wygląda. Czas zejść na ziemię :roll:
Pozdrawiam wszystkich :)
N
Bastek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2022 15:52
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Bastek »

Witam osobie , przebywałem w , Sanatorium Kos w Ustroniu w 2023 roku I co mi się w tym Sanatorium podobało najbardziej to , że był za darmo czajnik w pokoju . I też był bardzo dobre ,
wi fi , za darmo . I raz na tydzień była , wymiana ręcznika i pościeli , na życzenie osoby i , co najważniejsze za darmo . A dodatkowe opłaty , których nie musiało się brać . Byli to następujące opłaty . Czyli za telewizor - płaciło się 150 zł na 21 dni . A Opłata za parking - 280 zł na 21 dni . Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Podobnie jest w Orliku w Ustroniu :)