Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Martinka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 06 maja 2014 12:50
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 9 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Martinka »

Dzień dobry :kwiat:
O to, to :!: :!: jest bardzo mądre :!:

" Należy Zmienić Orzeczenie -ROZPORZĄDZENIE ZUS ,aby Osoby z TZW DORZYWOCIEM - mogły się rehabilitować -JEZELI PRACUJĄ I płaca składki ". .Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Jeszcze kilka lat temu orzecznicy inaczej prewencję interpretowali. Można było korzystać z rehabilitacji jeśli występowało zagrożenie utratą zdolności do pracy plus parę kwitków, badań i nie trzeba było być na zwolnieniu.
Aktualnie oprócz pracy zawodowej trzeba spełnić jeden z poniższych warunkow:
- pobierać zasiłek chorobowy lub świadczenie rehabilitacyjne ,
- pobierać rentę okresową z tytułu niezdolności do pracy.
Lekarz skieruje również na rehabilitację w ramach prewencji rentowej jeśli stwierdzi taka potrzebę podczas kontroli trwającego zwolnienia lekarskiego lub w przypadku kiedy starasz się o świadczenie rehabilitacyjne lub rentę.
A wszystkie te zabiegi w celu uzdrowienia pacjenta, żeby mógł zarabiać na swoje utrzymanie i utrzymanie Zusu, a nie bezczelnie liczyć na drapane. :D :P :mrgreen:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Darku jak zwykle powiesz, że Ciebie atakuję. To nie jest tak, tylko jestem większą realistką chyba. Po pierwsze cukrzyca to choroba metaboliczna, nie wiem skąd wziąłeś układ krążenia. Nie wiem też nic o tym, by cukrzyk insulinozależny mógłby być pilotem wszak z tym schorzeniem nie można być kierowcą autobusu.
Proponuję poczytać więcej na temat samej rehabilitacji medycznej wtedy może zrozumiesz więcej rzeczy. Na przykład to dlaczego kobiety po mastektomii, kto na narząd głosu i dlaczego.
Rozumiem że zniesmaczony jesteś tym, że nie dostałeś skierowania na prewencję, ale przepisy są takie, a nie inne.
Jestem już emerytką, w czasie długiego życia zawodowego nie mogłam skorzystać z jakiejkolwiek prewencji, bo jej nie było po prostu. Też opłacałam składki, a dożywotnie orzeczenie pozbawiło mnie możliwości pracy w zawodzie.
Jak widać sprawiedliwość jest wtedy, jak jest po naszej stronie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Felicjo

Wież mi lub NIE
Naprawdę kanony w medycynie w ciagu Lat się MOCNO ZMIENIŁY

Informację o tym że osoba Chorująca na Cukrzyce Typu 1 czyli Insulinozalezną Podano na miezynarodowym Portalu
Dziś ow Cukrzyk w NIEKTÓRYCH KRAJACH nie jest juz zagrozeniem

Mam Pompę ktora podaje insulne tak jak Trzustka u zdrowego Człowieka
Jest kilka popularnych systemow monitorowania poziomu Cukru NAWET już w POLSCE np System Libra 2

CUKRZYCA za kilka lat pomimo że PRZEWLEKLA stanie się schorzeniem

BO udało się ja okiełzać

Zadałaś pytanie skąd Cukrzyca w wykazie chorób ukladu krążania
Bo ona jest tam umieszczona przez ZUS

Ja wiem Ty wiesz oraz 90% społeczeństwa że to choroba z grupy Metabolicznych w ZUSIE jest w zakaldce Krązenie

Na pocieszenie nie ukrywam ,że Już otrzymalem sygnal ,że Mozna na spokojenie porozmawiać z osobą ,ktora przyjży się temu tematowi

Udalo się z 1 projektem Może uda się
Coś w tym kierunku poczynić

Mary Ann

Masz bewzglednie RACJĘ
Niestety ZUS musi wygenerowac jak najwyższe ZYSKI

Nawet aktualna Prewencja to OBSERWACJA i POWRÓT do pracy
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz

Post autor: Maryann »

Ja tak sobie w tym ostatnim akapicie żartowałam, ale wiadomo że system ubezpieczeń społecznych jest potrzebny a ile ludzi tyle będzie uwag.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy

Post autor: Muzyczka »

Darek, cytuję Cb:
"Należy Zmienić Orzeczenie -ROZPORZĄDZENIE ZUS ,aby Osoby z TZW DORZYWOCIEM - mogły się rehabilitować -JEZELI PRACUJĄ I płaca składki"..

W zupełności a i przede wszystkim......to to powinno być zmienione....jak i również osoby tuż po ościągnięciu wieku emerytalnego, a cały czas pracujące/ 40 lat/ i cały czas opłacające ZUS też mają prawo rehabilitować sie z prewencjii ZUS - owskiej ..../ narząd głosu/...a oni uważają inaczej....

Serdecznie pozdrawiam...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

MUZYCZKO

Jako że DZIŚ mam DzieńZUS-u
i za popularną piosenką zamiast Pracować wole Gadać

Dotarłem do Pani -Kontaktu ze względu na Prywatność oraz ostatnio popularne RODO NIE UDOSTĘPNIĘ

Ale Pani Pocieszyła Mnie
Słowami

"Panie Darku -Znając Pana aktywność
Gdy będzie Pan ma Zasłużonej Emeryturze

Gdy będzie Pan-Pracodawca Opłacał Składki ZUS -Wystarczy nawet 1/4 Etatu
WTEDY będzie Pan mógł skorzystać z PREWENCJI RENTOWEJ ZUS
Bo WTEDY nie będzie na Panu DECYZJI ,że Posiada Pan NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ na STAŁE

Dotarłem też do INNEGO Pana
i okazało się że na 01-01-2024 w Polsce Mamy PONAD 40 000 Osób ,które posiadają Orzeczenia na Stałe
i w świetle Obowiązujących Rozporządzeń Nie mogą Skorzystać z Formy REHABILITACJI

Wniosek jest taki że Musze skrzyknąć Kilku Takich jak ja Pieniaczy i dotrzeć do Osób ,które moga pochylić się na PROBLEMEM
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 5 razy

Post autor: Muzyczka »

Darku - w grupie siła, masz rację....trzeba walczyć o swoje, mocno wspieram i życzę powodzenia. Ale i wytrwałości i odwagi..
Ja czasami to już nie mam siły i odpuszczam....
Przychodzi to chyba z wiekiem lub z bezradnością.... Ale jeśli ma się rację, to dlaczego jest tak niesprawiedliwie? Oto pytanie....
Dwa razy wygrałam z ZUSem w sądzie pracy.... zawdzięczam to tylko sobie.....
Dziękuję za napisanie..

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia....
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Mam nieodparte wrażenie, że ktoś tu nie chce zrozumieć znaczenia "prewencja rentowa" mimo, że zostało to już tu objaśnione. Dodam do tego, że "jest ona przeznaczona dla osób zagrożonych utratą zdolności do pracy, spełniających określone warunki".
Możemy się spierać o słuszności danych przepisów, ale myślę, że najpierw trzeba zrozumieć w jakim celu zostały stworzone.
Wiecie, ja bym się mogła oburzać, że jako osoba pełnosprawna nie mogę się starać o turnus rehabilitacyjny z PFRON, przecież płacę podatki, albo z sanatorium poszpitalnego, przecież odprowadzana jest z mojej pensji składka zdrowotna. Ale ja wiem, że nie spełniam określonych warunków, że ta forma rehabilitacji nie jest dedykowana osobom w mojej sytuacji.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

darek pisze: 19 lis 2024 15:43 ...
Ale Pani Pocieszyła Mnie
Słowami

"Panie Darku -Znając Pana aktywność
Gdy będzie Pan ma Zasłużonej Emeryturze

Gdy będzie Pan-Pracodawca Opłacał Składki ZUS -Wystarczy nawet 1/4 Etatu
WTEDY będzie Pan mógł skorzystać z PREWENCJI RENTOWEJ ZUS
Bo WTEDY nie będzie na Panu DECYZJI ,że Posiada Pan NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ na STAŁE

....
Teoretycznie ta pani ma rację. Praktycznie - wątpię, bo będąc na emeryturze nie będzie Ci groziła renta. Wszak to prewencja, czyli zapobieganie rentom.
Podejrzewam, bo sporo piszesz o swoich dolegliwościach, że w ZUS mają grubą teczkę z Twoją historią choroby, łącznie z orzeczeniem o niepełnosprawności i będzie ona dostępna dla orzecznika.
Ja jak byłem drugi raz u orzecznika, to zostałem poproszony tylko o nowe dokumenty. Zostałem negatywnie załatwiony, a lekarz otwarcie powiedział mi, że mnie renta nie grozi. Miał rację, pracowałem do emerytury.
ODPOWIEDZ