sanatorium dla 70+ czy jesteś za?
-
MUCZEK62
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2013 13:02
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
sanatorium dla 70+ czy jesteś za?
We Środę byłem świadkiem jak dziewczyna ok.80lat(+-2)zrobiła awanturę że dostała skierowanie na 28dni,do Ciechocinka.Chciałaby na 21 do Sopotu bo miałaby blisko do Gdańska do wnuczki
sanatorium to nie wczasy to ciężka" tyrka"
-
MUCZEK62
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2013 13:02
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
Re: sanatorium dla 70+ czy jesteś za?
Stałem do tego samego okienka,a miałem sprawę do NFZ(chociaż bardziej interesuje mnie KRUS) W KTÓRYM ostatnio moja (54wiosny)dostała odmowę ,bo ze swoimi schorzeniami nie "rokuje" na przyszłość..Poruszyłem temat bo gnębi mnie to że 30 lat temu 50+należało się -wczasy z FWP,WCZASY POD GRUSZĄ,tzw.KURACJA(została w wybranych zawodach),ale to byli ludzie w "wieku produkcyjnym" tak jak 50+ obecnie i Oni ROKOWALI.
-
forumowicz
Re: sanatorium dla 70+ czy jesteś za?
Każdy ubezpieczony w NFZ bez względu na wiek i czy jest w wieku produkcyjnym czy nie,a którego stan zdrowia wymaga takiego leczenia ma prawo skorzystać z takiej formy rehabilitacji z NFZ.Natomiast głównym celem rehabilitacji prowadzonej w KRUS jest zapobieganie niepełnosprawności lub ograniczenie jej do poziomu umożliwiającego ubezpieczonemu dalsze wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym, a w przypadku osób, które zdolność do pracy w gospodarstwie już utraciły – jej przywrócenie.To są dwie różne formy rehabilitacji.Ja nie widzę powodu aby osobą w wieku 70 + odbierać takich możliwości rehabilitacji.Każdy kiedyś może być 70+.