sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
MUCZEK62
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10

sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Post autor: MUCZEK62 »

We Środę byłem świadkiem jak dziewczyna ok.80lat(+-2)zrobiła awanturę że dostała skierowanie na 28dni,do Ciechocinka.Chciałaby na 21 do Sopotu bo miałaby blisko do Gdańska do wnuczki :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: sanatorium to nie wczasy to ciężka" tyrka"
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: sanatorium dla 70+ czy jesteś za?

Post autor: sztani »

Muczek czy dostała z ZUS na prewencję ? :lol: :lol: :lol:
MUCZEK62
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:02
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: MUCZEK62 »

Stałem do tego samego okienka,a miałem sprawę do NFZ(chociaż bardziej interesuje mnie KRUS) W KTÓRYM ostatnio moja (54wiosny)dostała odmowę ,bo ze swoimi schorzeniami nie "rokuje" na przyszłość..Poruszyłem temat bo gnębi mnie to że 30 lat temu 50+należało się -wczasy z FWP,WCZASY POD GRUSZĄ,tzw.KURACJA(została w wybranych zawodach),ale to byli ludzie w "wieku produkcyjnym" tak jak 50+ obecnie i Oni ROKOWALI.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Każdy ubezpieczony w NFZ bez względu na wiek i czy jest w wieku produkcyjnym czy nie,a którego stan zdrowia wymaga takiego leczenia ma prawo skorzystać z takiej formy rehabilitacji z NFZ.Natomiast głównym celem rehabilitacji prowadzonej w KRUS jest zapobieganie niepełnosprawności lub ograniczenie jej do poziomu umożliwiającego ubezpieczonemu dalsze wykonywanie pracy w gospodarstwie rolnym, a w przypadku osób, które zdolność do pracy w gospodarstwie już utraciły – jej przywrócenie.To są dwie różne formy rehabilitacji.Ja nie widzę powodu aby osobą w wieku 70 + odbierać takich możliwości rehabilitacji.Każdy kiedyś może być 70+.